Giriş Saati : 12.09.2008 14:00 Güncelleme : 12.09.2008 17:38
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) başkanlığı yaptığı dönemde sektörel yatırımların Anadolu'ya kaydırılması için seferber olan Umut Oran, hükümetin tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik Eylem Planı ile yatırımların Anadolu'ya kayacağına inandığını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tekstil ve Hazır Giyim Meclis Başkanlığını yürüten Oran, Doğu ve Güneydoğu illerindeki sanayi ve ticaret odası başkanlarıyla yeni bir de çalışma yürütecek.
Bölgedeki tüm sanayicinin ''bölgesel asgari ücret, kayıt dışı ve kur politikası'' konusundaki görüşlerini aldıktan sonra bunu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve sendikalarla da konuşacak. Bölgenin taleplerini, hükümetin gündemine taşıyacak.
Umut Oran, yaptığı açıklamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a, açıkladıkları Eylem Planı'ndan dolayı teşekkür ederek, hükümetin tekstil ve hazır giyim sektörüne önem vermesinden mutlu olduklarını söyledi.
Oran, ''Hem bölgesel kalkınma ve sektörel odaklı hem de proje bazlı teşvik paketinin çerçeve metni ortaya kondu. Şunu itiraf etmeliyim ki, TGSD'nin 2003 yılında başlattığı ''Ufuk 2010 ve 2015 Vizyonu' çalışması da hükümete iyi bir fırsat sundu, bu vizyon çerçevesinde ortak mutabakata varıldı'' dedi.
''MISIR VE ÇİN'E GİDEN YATIRIMCI GÜNEYDOĞUYA GELSİN''
Eylem Planı'nın, siyasetin, bürokrasinin ve özel sektörün özverili ve ulusal değerleri gözeten bir çalışma olduğunu vurgulayan Oran, Devlet Bakanı Ekren'in İzleme ve Değerlendirme Komitesi de kurduğunu, planın esnek olacağını ve değişen şartlara göre tedbirler alınacağını anlattı.
Umut Oran, ''Planın Ocak 2009 itibariyle başlaması, orta ve uzun vadede stratejileri çok hızlı hale çekti. Önümüzdeki 3-4 ayda çerçeve metni doldurmamız gerekiyor. Öyle bir doldurmalıyız ki, Mısır'a veya Çin'e gidenler Doğu ve Güneydoğu'ya gitsin, İstanbul'daki yatırımcılar için çekim merkezi, rekabet odakları yaratılsın'' dedi.
''GÖÇ TERSİNE DÖNER''
TGSD ve Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu başkanlıklarını yaptığı dönemde, hazır giyim sektörünü daha ileriye taşımak ve sorunlarını çözmek için Türkiye'de 81 ilin tamamını dolaştığına işaret eden Umut Oran, yurt içi ve yurt dışında 1 milyon kilometre yolculuk yaptığını anlattı. Oran, şunları kaydetti:
''Tekstil ve hazır giyim eylem planı ile yatırımlar Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine kayabilir. İnsanlar doğdukları yerde karınlarını doyurmalı, göçü tersine çevirebiliriz. İstanbul'da kayıt dışı kayıt altına girer. Bu bölge, artık terör odaklarının da hedefi haline gelmeyecek. Biz, Adıyaman'da tekstil ve hazır giyim kümelenmesi yaptık. Adıyaman'da anneler babalar artık, çocuklarının dağlardan acı haberlerinin gelmesini değil mesaiden eve gelmelerini bekliyor. Adıyaman'da kadın istihdam oranı Avrupa ortalamasını yakaladı.''
''25 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT 2 KATINA ÇIKAR''
GAP bölgesinde sanayi istihdamının Gaziantep'te 35 bin ve 9 ilde toplam 90 bin olduğunu ifade eden Umut Oran, tekstil ve hazır giyim eylem planı ile şu andaki istihdamın 2-3 katına ve şu anda 25 milyar dolar olan tekstil ve hazır giyim ihracatının beş yılda 2 katına çıkabileceğini söyledi.
TOBB Tekstil ve Hazır Giyim Meclis Başkanı Oran, orta vadede yapacaklarının ''bölgesel asgari ücret, kayıt dışının önlenmesi ve kur'' konularında olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da oda başkanlarıyla toplantı yaptığını aktaran Oran, şunları kaydetti:
''Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki 22 ildeki odanın sözcülüğünü üstlendim. Oradaki oda başkanlarımızla bir çalışma yürüteceğiz. Güneydoğu'daki çalışmalarımız, Genelkurmay nezdinde de bilinmeli ve onların da bir anlamda görüşleri alınmalı. Geçmişte bu şekilde çalıştık, bundan sonra da böyle olması daha faydalı olacaktır. En kısa zamanda bölgedeki illere gideceğiz, sanayicilerin 'bölgesel askeri ücret, kayıt dışı ve kur' konusunda görüşlerini alacağız. Daha sonra, bu konuları TSK ve sendikalarla konuşacağız. TOBB sektör kurulu olarak, bölgenin taleplerini hükümetin gündemine getireceğiz.'' AA