Kalpazanın etik anlayışı- VİDEO
İstanbul'da, mali polisin sahte para basanlara yönelik operasyonlarında yakalanan şebeke liderinin, kağıt para basmayı ahlaki bulmadığı için madeni para basmayı tercih ettiği ortaya çıktı.
Madeni para basmanın bir emek gerektirdiğini ancak kağıt para için aynı durumun söz konusu olmadığını iddia eden şebeke lideri, baba mesleği tornacılığı bırakarak İstanbul'da sahteciliğe yönelmiş. Merkez Bankası görevlilerinin, ele geçirilen baskı kalıplarını gerçeğinden ayırt edemediği öğrenildi.
Bastıkları sahte paraları piyasaya sürmeye çalışan bir şebekeyi çökerten ve 5 üyesini yakalayan mali polis, şebeke liderinin sözleri karşısında şaşkına döndü.
Gözaltına alındıktan sonra emniyete getirilen şüphelilerden H.O.A isimli kişinin para basma konusundaki hassasiyeti dikkat çekti. Baba mesleği olan tornacılığı kardeşiyle yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle bırakan H.O. A, para kazanmak için Kilis'ten İstanbul'a geldiğini söyledi.
Bazı iş deneyimlerinin ardından yurt dışına çıkan ancak burada da tutunamayan şüpheli, yeniden İstanbul'a döndü. Bir tanıdığı ile sahte para basma işine giren H.O.A, 2006 yılında yakalanarak 10.5 ay hapis cezası aldı. Cezaevinde kaldığı süre içinde eşinin de doğum yaptığını öğrenen H.O.A, çıktıktan sonra yeniden sahtecilek işine girdi.
Baba mesleği tornacılık nedeniyle kalpazanlık işinde hüner gösteren şahsın, Gaziosmanpaşa'da bir atölyeyi matbaa olarak kullanmaya başladığı belirlendi.
POLİS TAKİBİNDEKİ TORNACI, 5 KİŞİLİK ŞEBEKEYLE YABANCI PARA BİLE BASMIŞ
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin takibinde olan H.O.A ve birlikte çalıştığı kişilerin atölyede sahte 1 YTL'liklerin yanı sıra 2 Euro ile 5 Franklık madeni paraları da bastıkları tespit edildi. Atölyeye baskın yapan polis, yaklaşık 10 bin YTL'lik madeni para ele geçirdi. Fatih ve Sarıyer'deki baskınlarla birlikte 5 kişi gözaltına alındı.
Atölyede yapılan aramalarda 8 bin 432 adet sahte 1 YTL'likler, 6 bin 500 adet 1 YTL dış halkası, 5 bin 500 adet para basımında kullanılan sarı pul, 30 adet metal para kalıbı, 15 adet sahte 2'lik madeni Euro, 13 adet sahte 5'lik madeni İsviçre Frankı, 3'er adet sahte 100 ve 50 YTL ile para basma makineleri ele geçirildi.
Yakalanan para basma kalıplarının Suriye'de yapılarak Türkiye'ye getirildikleri ve basılan yabancı paraların gerçeğinden ayırt edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Merkez Bankası görevlilerinin de görüşünün alındığı kalpazanlık olayında sahtecilerin titizliği bütün görevlileri hayrete düşürdü.
MERKEZ BANKASI YETKİLİLERİ, BASKI KALIPLARINI GERÇEĞİNDEN AYIRAMADI
Operasyonun en ilgi çeken tarafı şebeke lideri H.O.A'nın yakalandıktan sonra para ve ahlaki değerler arasında kurduğu ilişki oldu. Kağıt para basmayı kesinlikle yapmadığını ve yapmayacağını söyleyen H.O.A, metal para basmanın belli bir emek ve alın teri gerektirdiğini söyledi. Tornacılık nedeniyle para basımında el yatkınlığı bulunan H.O.A, metal para basımında mahsur görmediğini belirtti.
Basılan parların minibüs, simitçi, fırın gibi bozuk para işlevi fazla olan yerlerden piyasaya sürüldüğünü belirleyen polis, şahısların 500 bin YTL civarında sahte madeni parayı piyasaya sürmüş olabileceklerini tahmin ediyor.
Bu arada, ele geçirilen baskı kalıplarını inceleyen Merkez Bankası görevlilerinin, "Gerçeğinden farksız" şeklinde görüş bildirdiği öğrenildi.
CİHAN
Yayın tarihi: 13 Haziran 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/13//haber,D7F238C4D505406BABBDA280E68521CA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.