kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kasırga felaketi: 22 bin 500 kişi öldü

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Kasırga felaketi: 22 bin 500 kişi öldü
Myanmar'ı hafta sonunda vuran kasırga felaketinde ölü sayısının 22.500 bine yükseldiği bildirildi.

*KASIRGA FELAKETİ FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ


Askeri yönetimin Dışişleri Bakanı Nyan Win, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ,tek bir kentte ölenlerin sayısının 22 bin 500'ü bulduğunu
belirterek, kasırgada ölenlerin sayısının en az 22 bin 500 olduğunu kaydetti. Yetkililerin en fazla hasar gören bölgelerle iletişime geçmeye
başladığını ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirten Win, sadece Bogalay kentinde ölü sayısının yaklaşık 22 bin 500, kayıp sayısının da 3 bin civarında olduğunu söyledi.

Nyan Win, hükümetin kasırganın en şiddetli vurduğu Irravaddi deltasındaki uzak köylerde hasar tespit çalışmalarına devam ettiğini
kaydetti.

BM yardım yetkililerinin verilerine göre, Myanmar'ı cumartesi günü saatteki hızı 190 kilometreyi bulan rüzgarla vuran kasırgada,
yüzbinlerce kişi de evsiz kaldı.Güneydoğu Asya ülkesi, 46 yıldır askeri yönetim altındaki Myanmar'daki kasırga felaketi kurbanlarına, BM ve Myanmar'ın komşuları tarafından acil gıda, temiz su ve barınma yardımları gönderiliyor.

Myanmar'ın en büyük kenti olan ve kasırgadan en fazla etkilenen delta içinde yer alan 5 milyon nüfuslu Yangon'da 4 gündür elektrik olmadığı
halkın şişe suyu almak için sıraya girdiği bildiriliyor.

ABD, Avustralya, Çin ve Hindistan yardıma hazır

Myanmar'da 22 bin 500 kişinin ölümüne yol açan kasırga felaketinin ardından ABD, Avustralya, Çin ve Hindistan yardıma hazır olduklarını bildirdi.

ABD Başkanı George Bush'un eşi Laura Bush, Amerikalı yardım ekibinin ülkeye girmesine izin verilmesi durumunda Myanmar'a yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. Laura Bush, vatandaşlarını kasırgaya karşı uyarmayan cunta yönetimini ise eleştirdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, Hong Kong'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin Myanmar'a yardıma "hazır ve istekli" olduğunu kaydetti.

Smith, uluslararası kamuoyunun Myanmar'daki cunta rejiminin felaketi ele alış biçimini eleştirmek yerine bu ülkeye insani yardıma yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı. Eleştiri zamanı olmadığını söyleyen Smith, "Şu anda öncelik, yardımımıza ihtiyacı olan binlerce insana yardım etmek olmalıdır" dedi.

Bakan Smith, insani yardıma en çok maddi destekle başlamak istediklerini kaydetti, ancak ne kadar maddi yardımda bulunacağını belirtmedi.

Öte yandan Şinhua haber ajansı, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun, Myanmar askeri rejiminin lideri General Than Shwe'ye gönderdiği mesajda yardım sözü verdiği duyurdu. Hu'nun mesajında, "Myanmar'ın kasırga yüzünden karşılaşılan zorlukların üstesinden geleceğine ve Devlet Barış ve Geliştirme Konseyi liderliği altında halkı için normal hayatı yeniden kuracağına inandığını" ifade ettiği belirtildi.

Hindistan ise Myanmar'a gıda, çadır, kıyafet, battaniye ve iki donanma gemisiyle ilaç göndereceğini açıkladı.

Ülkenin uluslararası kamuoyunu yıllardır reddeden askeri rejimi, felaketin ardından acil yardım konusunda yoğun talepte bulunmadı.

Avrupa Birliği, kasırga kurbanlarına acil insani yardım için 2 milyon avro yardım yapacağını kaydetmişti.


KASIRGA FELAKETİNİN VURDUĞU MYANMAR:

Resmi rakamlara göre yaklaşık 22 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin kayıp olduğu kasırga felaketinin vurduğu Myanmar, 46 yıldır askeri yönetim altında bulunan Asya bölgesinin en yoksul ülkelerinden biri.

Eski bir İngiliz sömürgesi, Güneydoğu Asya'da Andaman Denizi ile Bengal Körfezi kıyısındaki resmi adıyla Myanmar Birliği'yle ilgili bazı bilgiler şöyle:

-İlk ve orta çağlarda Çinhindi Yarımadasına ve Çin'e giriş kapısı sayılan eski adıyla Birmanya-Burma, zengin doğal kaynakları ve ticaret yollarının üzerinde olması nedeniyle Altın Ülke olarak bilinirdi. 11. yüzyılda Theravada Budacılığının yurdu oldu. 19. yüzyıl sonunda (1886) bir İngiliz sömürgesi olarak Hindistan'a bağlandı.

-1948 yılında bağımsızlığını elde eden Myanmar'da, 1962 yılındaki askeri darbeye kadar siyasi ve etnik gerilla çatışmaları hakim oldu. 1962 yılından bu yana askeri yönetimin sürdüğü ülkede zaman zaman etnik ayaklanmalar görüldü.

-100'den fazla etnik topluluğun bulunduğu ülkede, 53 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini Burmalılar oluşturuyor. Ülkedeki önde gelen etnik azınlıklar arasında Shan ve Karenler bulunuyor.

-1950'lerde Asya'nın en fazla gelecek vadeden ekonomilerinden biri olarak gösterilen Myanmar, şu an bölgenin en yoksul ülkelerinden biri olarak sayılıyor. Dünyanın en değerli yakutlarının çıktığı, tik ağaçlarının bulunduğu Myanmar, Asya'nın en geniş doğal gaz rezervlerinden bazılarına sahip bir ülke.

-Pirinç ambarı olan kasırganın en fazla vurduğu Irravaddi deltasında iki önde gelen pirinç yetiştirme bölgesinin kasırga ve selden ağır etkilendiği tahmin ediliyor. Felaketin boyutunun dün daha da netleşmesinden sonra Dünya Gıda Programı sözcüsü, Myanmar'ın Sri Lanka ve Bangladeş'e on binlerce ton pirinç desteği sağlama taahhüdünü yerine getiremeyebileceğiyle ilgili endişesini aktarmıştı.

-Ülkenin bağımsızlık kahramanı Aung San'ın kızı Aung San Suu Kyi, son 18 yılın 12 yılını cezaevinde ya da ev hapsinde geçirdi.Partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin 1990'daki seçimleri kazanmasından sonra seçim sonuçlarını reddeden askeri yönetim tarafından tutuklanan Aung San Suu Kyi, ertesi yıl Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

-Cunta karşıtı 1988'deki ayaklanmanın ordu tarafından kanlı biçimde bastırılması sırasında, 3 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Geçen yıl eylül ayında Budist rahipler öncüğünde başlatılan, 1988'den sonraki en büyük cunta karşıtı gösteriler de kanlı biçimde bastırılmış, 31 kişi ölmüştü.


AA