Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin soldan transfer ettiği Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet, bugün başlayacağı Türkiye ziyareti öncesi SABAH'a konuştu. 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak Fransa'nın AB konusundaki en yetkin isimlerinden olan Jouyet; Birlik, NATO ve Fransa-Türkiye ilişkileri üzerine soruları yanıtladı..
* Fransa, AKP'ye karşı açılan yasaklama davasının, Türk halkı tarafından Temmuz 2007'deki seçimler esnasında açıkça ifade edilmiş iradeye saygı içinde yürütülmesini temenni ettiğini belirtti. Bu tip soruşturmaların, istikrarlı bir demokraside normal olmadığını belirten Komisyon Başkanı gibi siz de bu davanın Avrupa ilkelerine ters düştüğünü düşünüyor musunuz ? - Anayasa Mahkemesi'nin, AKP aleyhine açılan kapatma davasının kabul edilmesine ilişkin kararını not ettik. Bu konuda yorum yapmak bize düşmez; zaten dava da esas üzerinden görülecek. Türk hukuk mercilerinin, söz konusu hususu, hukuk devleti ilkelerine, Türk halkı tarafından 2007 Temmuz seçimlerinde açıkça ifade edilen isteklere uygun olarak ele alacaklarından hiç kuşkumuz yoktur.
* AB Dönem Başkanlığı'nda Fransa Türkiye konusunda "tarafsız" olacak mı ? - Fransa'nın Dönem Başkanlığı, tüm dönem başkanlıklarında olması gerektiği gibi tarafsız ve birleştirici olacaktır. Aynı zamanda, ikinci yarıyılda, bir veya birkaç yeni faslı açabilmeyi temenni ediyoruz. Bu da, Türkiye'nin halihazırda belirlenmiş açılış kriterlerini yerine getirmek üzere çabalarını kararlılıkla ve hızlı bir şekilde devam ettirmesini gerektiriyor.
REFORMLAR SÜRSÜN
* 90'larda Fransa, Türkiye'nin Avrupa davasının baş destekçisiydi. Sonra muhalif haline dönüştü. Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu açıkladı. Bunu nasıl açıklıyorsunuz ? -Bu iki dönem arasında, Avrupa Anayasası konusunda yapılan referandumda Fransa'dan "hayır" cevabı çıktı. Fransızlar bu konuda Avrupa'da yalnız değiller. Avrupa Birliği'nin hedefleri ve sınırları konusunda kendi kendilerini sorguluyorlar. Bu tartışma doğal ve gereklidir. Bununla birlikte Fransa, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki yakınlaşmanın devam etmesini ve bu çerçevede Türkiye'deki reformların devam ettirilmesini arzu etmektedir. Cumhurbaşkanı, nihai sonuç üzerine mevcut olan farklı görüşlerin her ikisiyle de bağdaşabilecek nitelikteki tüm fasıllarla ilgili müzakerelerin sürdürülmesi yönünde iradesini beyan etmiştir. Ben de Türkiye'ye bu mesajı iletmeye geldim.
* Akdeniz için Birlik, artık Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine bir alternatif olarak sunuluyormuş gibi görünmüyor. Bundan Fransa'nın beklentileri nedir ? - Akdeniz için Birlik, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine bir alternatif olarak oluşturulmamıştır. Bu aslında açıkça bir Avrupa projesi olup, 13 ve 14 Mart tarihlerinde gerçekleşen Konsey tarafından onaylanmıştır. Akdeniz'de kirliliğe karşı mücadele gibi konularda gerçekleştirilecek somut işbirliği projeleriyle, Avrupa Birliği'nin Akdeniz politikasına yeni bir soluk getirecektir. Bu birliğin kurulması ve ilk projelerin başlatılması için 13 Temmuz'da, Paris'te, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde bir ilk zirve gerçekleşecek. Fransa, büyük bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye'nin bu buluşmaya katılımını içtenlikle temenni etmektedir.
'İKİNCİ ÜLKEYİZ'
* Sarkozy Fransa'nın, NATO'nun askeri kanadına geri dönmesini istiyor. Fransa, askeri alanda Türkiye'den nasıl bir tutum bekliyor ? - Fransa, halihazırda, kurucu üyesi olduğu NATO'da yer alıyor. Operasyonlara askeri birlik sağlayan ikinci ülke konumunda. Afganistan ve Kosova'daki NATO operasyonlarına Türkiye ile birlikte katılıyoruz. Ülkelerimiz Lübnan'da UNIFIL bünyesinde yer alıyorlar. Bizim bakış açımıza göre memnuniyet verici olmayan ve arazi üzerinde mevcut silah kardeşliği seviyesine ulaştırılması gereken askeri ilişkilerimizi yeniden normalleştirmeyi arzu ediyoruz.
Yayın tarihi: 6 Mayıs 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/06//haber,95C80B7BBC20413088B54A5A44B9D402.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.