İstihdam paketinden İşsizlik Fonu kaynaklarının GAP'ın inşasında kullanılması da öngörülüyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarı ile beş yılda 8 milyar YTL'lik bir kaynak; İşsizlik Fonu'ndan GAP'a aktarılacak. Bu para geri de ödenmeyecek. Toplamda 32.8 milyar YTL'ye ulaşan fonun dörtte biri amacı dışında kullanılmış olacak. Halen 121 bini aşan sayıda işsize fonun 17 milyon YTL yardım yaptığı dikkati çekiyor.
-
İşsizlik sorunu- Eğer tasarı bu haliyle yasalaşırsa fon, işsizlik dışı konuların finansmanına ağırlık vermiş olacak, ama asıl fonksiyonu da gölgede kalacak. Yani "dibine ışık vermeyen mum" olacak.
Halbuki işsizlik bu ülkenin ve ekonominin en önemli sorunu. İş bulma umudunu kaybedip de iş aramayanlar ile eksik istihdam da eklendiğinde geniş tabanlı işsizlik oranı, yüzde 17'ye varıyor. Bu da bize varoşlarda, kahvelerin neden dolu olduğunu iyi anlatır.
-
Batışa yol açtı- Kaldı ki, GAP'ın tamamlanması veya hızlandırılmasıyla işe kavuşacaklar arasında bile işsiz kalacak olanlar çıkabilecek. İşte fon, bu işsizler için var olmaya devam etmeli ve gerçek amacı doğrultusunda, gerçek ihtiyaç sahiplerine kullandırılmalı.
Yoksa bunun çok somut bir örneği karşımızda duruyor: Sosyal güvenlik sisteminin batışı. Bu sistemi, gerçekte hizmet alması gerekenlere ödenen maaş ve sağlık harcamaları batırmadı. Hükümetler sosyal devlet politikasının yükünü bu sistemin sırtına yıktı. Sisteme vermeden alanların sayısı çoğalınca bugünkü milli gelirin yüzde 5'ine varan açıkla karşı karşıya kaldık.
-
Faizi etkiler- Zaten 810 milyar gibi bir kaynağın İşsizlik Fonu'ndan alınarak GAP'a veya başka bir alana aktarılmasının işsizler dışında etkileri de olacak.
Çünkü 32.8 milyar YTL'lik para, Ankara'da kasalarda saklı beklemiyor. Bu para zaten bir yerlere bağlı. Hazine kâğıtlarına bağlı. Buradan paranın çözülebilmesi için, Hazine kâğıtlarının satılması ve nakde geçilmesi gerekir. Bunun da faizler üzerinde bir etkisi elbette olur. Yukarı yönlü baskı yaratır.
32.8 milyar YTL'nin nereden geldiğine bakarsak 19.8 milyarlık kısmının faiz gelirlerinden oluştuğunu görürüz. 10.7 milyar lirası da işçi, işveren kesintilerinden gelmiş. Yani fon daha çok faiz geliriyle büyümüş.
-
İşin doğrusu- Şimdi GAP'ı beş yıl içinde tamamlama gibi, ulvi bir amaçla da olsa, ulvi bir fon yanlış bir yerde kullanılacak.
Halbuki işin doğrusu, GAP tamamlanmak isteniyorsa, ki bence de bir an önce bitirilmelibunun finansal yükünün bütçeden karşılanması veya "GAP Özel Fonu" gibi özel bir fon adı altında yeni bir gelir kaynağı yaratılması olmalıydı. Hükümetin gündeme getirdiği haliyle belki GAP bitirilmesine bitirilecek,
bu bölgedeki insanların bir kısmı ekonomik yönden kurtarılacak ama beri yandan da işsiz kalacaklar kurban edilecek. Bir taraf inşa edilirken ekonominin veya toplumun başka bir alanı tahrip ediliyor. Tahrip edilen de işsizler.
- Sonuç- "Tavuk, üzerine oturduğu yumurtanın çürük olduğunu bilmez." İngiliz Atasözü
Yayın tarihi: 25 Nisan 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/25//yildirim.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.