kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Penceremin önü bostan

Figen YANIK
"Bahçem yok, sebze yetiştiremiyorum," diye üzülmeyin! Dereotundan semizotuna kadar istediğiniz sebzeyi yetiştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken toprağı ve tohumu içinde olan kapları açıp su vermek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Penceremin önü bostan
Salata yapmak için ihtiyacınız olan rokaya ya da kolay bir sebze yemeği için semizotuna mı ihtiyacınız var? Kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz sebzeleri kullanmak ister misiniz? Üstelik ne bahçeye ne seraya ne de balkona ihtiyaç var, pencerenizin önü yeterli. Çünkü her şey düşünülmüş: Organik toprak ve tohum, pilastik kabının içinde hazır. Yapmanız gereken kapağını açmak, su vermek ve güneş alacak bir yere koymak... Nasıl yetiştireceğiniz, ot ya da sebzelerin kaç günde çimleneceği, kaç günde yenilebilir hale geleceği üzerindeki notlarda yazılı. Kısa bir süre önce yapı marketlerde yer almaya başlayan Pencere Önü Bostanları ile maydanoz, taze soğan, dereotu, tere, roka, turp, semizotu, buğday çimi, hindibayı hiç zahmet çekmeden yetiştirebilirsiniz. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. Bu pratik bostanın mucidi olan Ziraat Mühendisi Erkan Şamcı, sebze bostanlarından sonuç alabilmek için tam beş yıl emek vermiş. Amacı, apartmanda yaşayanların sembolik olarak doğayla bütünleşme ihtiyacını karşılamak... Şamcı, ayrıca dünyanın gelişmiş ülkelerinde herkesin kendi sebzelerini bahçe ya da balkonlarında yetiştirdiğini, fakat Türkiye'nin bu konuya ilgisiz kaldığına dikkat çekiyor: "Fransa'nın yüzde 15'i evsebzeciliği yapıyor. Biz tarım toplumu olduğumuz halde evsebzeciliğine kayıtsız kaldık. Ben de 'Niye bizim memleketimizde de insanımız da maydanozunu, teresini evinde yetiştiremesin?' diye düşündüm. Ayrıca tarımda kullanılan ilaçlar, hormonlar, toprağın yapısına ilişkin şüpheler, soframıza gelen ürünlere kuşkuyla yaklaşmamıza neden oluyor." Yapılması gerekenler çok basit. Kapağı açıldıktan sonra saksı altlığı olarak kullanılan ürün, sulanmaya başlandığı andan itibaren çimleniyor. Saksıyı evin içinde ya da balkonda bol güneş alan bir yere koyun. Büyüme süresi, sebzeye göre 10 gün-60 gün arasında değişiyor. En önemli püf noktası toprağın oyulmamasına dikkat ederek, mümkünse ince süzgeçli bir kovayla sulamak.