kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Sessiz tsunami"

Yeni Haber
Dünyada yaşanan gıda krizi, "Sessiz Tsunami"ye benzetildi. Prestijli The Economist dergisi son sayısında dünya gıda krizini kapak konusu yaptı.

"Sessiz Sunami" başlığını kullanan dergi, yaşanan sorunun çözümü için hükümetlerin piyasaları daha liberalleştirmesini istedi.

İngiliz The Economist dergisi, dünya gıda krizine ilişkin başyazısında "Gıda fiyatları, tün dünyada sefalet ve kargaşa yaratıyor. Radikal çözümler gerek" dedi. Dergi "Gıda fiyat enflasyonu dalgası, arkasında ayaklanmalar ve sarsılmış hükümetleri bırakarak dünya çapında ilerliyor. 30 yıldan bu yana ilk defa birçok yerde aynı anda gıda protestoları oluyor" diye yazdı.

Dünyada bir milyar insanın günde 1 dolar ile geçindiğine dikkat çeken dergi, zengin ülkelerin gıda sorununu kredi sorunu gibi ciddiye almaları gerektiğini vurguladı.

The Economist, 2008 yılındaki gıda krizinin gıda zincirinin her halkasında piyasalardaki noksanları ortaya koyduğunu savunarak hükümetlerin genel olarak piyasalara daha da müdahale etmek yerine onları daha çok serbestleştirmesi gerektiğini savundu.

Hükümetlerin ihracat kotaları ve ticaret sınırlamalarını getirerek sorunu daha da körüklediğini öne süren dergi, fırlayan fiyatların aşağı çekilmesi için liberalizasyona ağırlık verilmesini istedi.

UCUZ GIDA DEVRİ BİTTİ

The Economist şunları yazdı:

"Ucuz gıda devri bitti. Şans ve iyi politikalar ile yeni bir denge oluşturulabilir. Birinden öbürüne geçiş hiç kimsenin beklemediği kadar pahalı ve acı vericidir. Ancak değişiklik arzu edilir ve hükümetlerin amacı, süreci durdurmak değil, geçişin acılarını azaltmak olmalı."

(ANKA)