kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Akşam yorgunluğuna balık sarma ve portakallı kereviz

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
01.04.2008
Diyetisyen Ender Saraç ile akşam yemeğinde buluştuk. 20 yıldır kilosunun değişmediğini belirten Saraç'ın mönüsünde ilginç tatlar var..
Hastalarının arasında Süperstar Ajda Pekkan, Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç gibi birbirinden ünlü isimler var... Bugüne kadar, hazırladığı listelerle 70 bin kişiyi forma sokmuş. Ünlü diyetisyen Dr. Ender Saraç'ın Metrocity'deki evine akşam yemeği için konuk olduk. Merak edenlere hemen söyleyeyim; kendisi sofra kurmayı çok seviyor ve yemek saatini, öyle ayaküstü bir şeyler atıştırıp geçiştirmiyor. Yemek yerken telefonla konuşmuyor, televizyon seyretmiyor. Kendi deyimiyle yemekleriyle aşk yaşıyor...

DEĞİŞİK TATLAR İÇ İÇE!

Akşam yemeklerine sofra duası ederek başlayan Saraç'ın mönüsünde; taze maydanozlarla süslü portakallı kereviz, levrekli yaprak sarma ve zeytinyağlı bakla gibi ilginç lezzetlerin yanı sıra yeşil salata da yer alıyor...

* Akşamları sofranızda hep, portakallı kereviz ve balıklı yaprak sarma gibi değişik yemekler mi olur?
Benim ufkum geniştir. Modernle klasiği birleştirmeyi seviyorum. Osmanlı yemekleri ile Türk Mutfağı'nı birleştiriyorum. Kerevizi insanlar sevmez ama çok besleyicidir. Portakal suyu ile pişirip lezzetini artırıyorum. Vejetaryen olduğum için etli yaprak sarması yerine levreği kullanıyorum. Zeytinyağlı bakla zaten klasik. Bu mevsimde bakla hem ucuz, hem de lezzetlidir.

* Yemek yapar mısınız?
Vaktim olmuyor ama yemeklerimin stilini ben veriyorum. Vaktim olsa, yemek yapmayı çok severim.

KIRMIZI ET YEMEM!

* Akşam yemeğini saat kaç gibi yiyorsunuz?
Çok geç yemek yemem. Genelde saat 19.00 sularında sofraya otururum. Bence akşam ezanı akşam yemeği için en iyi zamandır.

* Akşam yemeğinde proteini tercih ediyor musunuz?
Normalde, hayvansal proteini öğlen almak; akşam ise sebzeleri, zeytinyağlıları veya bulgur, tam buğday ekmeği ve bakla gibi yavaş karbonhidratları tercih etmek gerekir. Ancak öyle bir sosyal dünyada yaşıyoruz ki; bunları her gün yapmaya imkan yok. Ben akşam bir yere gittiğimde genellikle balık-salata yerim. Bazen haftada iki kere öğle ve akşam yemeklerinin yerlerini değiştiririm.

* Hiç kırmızı et yemez misiniz?
20 yıldır yemiyorum ve 20 yıldır pantalonumun ölçüsü değişmedi. Yüz hatlarım da, ölçülerim de 20 yıl önceki resimlerimle aynı. Hala aynı takımları giyiyorum.

ALKOL KULLANMAM!


* Vejetaryen beslenmek, insanın kas yapısına zarar vermiyor mu?
Alakası yok. Tam tersine; yaşıma göre kas oranım yüzde 10 fazla.

* Peki siz balık yerken taze olanları mı yoksa konserve yani dondurulmuş olanları mı tercih ediyorsunuz?
Taze olanı seçerim. Başka şansım yoksa ton balığı yerim. Hazır balıkların kağıtta olanları çıktı. Onların da light olanlarını seçerim.

* Evinizde mikrodalga fırın kullanıyor musunuz?
Yemek pişirmek için mikrodalga kullanılmaz. Ama bazen yemekleri ısıtmak için kullanıyorum.

* Yeniden ısıtılmış yemek yer misiniz?
Yemekler ısıtılınca besin değeri kaybolur. Mesela akşamüstü bir şey pişirilmişse o ısıtılır ama yemek bir kere ısıtılmalıdır. Ben öyle defalarca ısıtılmış yemekleri yemem.

* Hiç yemediğiniz neler var?
Bir yıldır akşam yemeklerinde hiçbir şekilde et yemedim. Domuz eti zaten yemem. Alkol kullanmam, sigara içmem, kimyasal ilaç kullanmam. Hastalarıma, "Kesinlikle yemeyin" dediğim bir şey yok. Bazen pizza da yerim, makarna da...