Babası prostat olanlar için tehlike çanı 45'te çalıyor
Dr. Ece Hattat
01.04.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Babası prostat olanlar için tehlike çanı 45'te çalıyor
47 yaşındayım ve hiçbir şikayetim yok. Ancak geçen yıl babam prostat kanseri oldu ve hala tedavi görüyor. Sizce bir şeyim olmadığı halde, benim de kontrole gitmem gerekir mi? Soner M./İzmir
Korkmakta haklısınız! Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser cinsidir. Özellikle ailenizde prostat kanseri varsa bu hastalığa karşı daha fazla hazırlıklı olmalısınız. Özellikle ileri yaşlarda görülen bu kanserin en kötü yanı, son derece sinsi yapıda olmasıdır. Bu kanser genelde erken dönemde hiçbir belirti vermez. Ağrı hemen hemen hiç görülmez. İdrar problemleri yoksa, hastalık ilerleyinceye kadar hiçbir şey fark etmeyebilirsiniz.
PANİKLEMEYİN!
Ancak bazen sık sık idrara çıkma, idrar kaçırmaya başlama, idrar yapamama, zayıf veya kesik kesik idrar yapma, idrar sonrasında yanma ya da sırt-kalça- bacak ağrıları gibi belirtiler oluşur. Ancak böyle şikayetleriniz varsa, hemen 'ben kanserim' diye korkmanıza gerek yok. Bunlar, prostatın iyi huylu olarak büyümesi halinde veya prostat iltihaplanmasında da sık sık rastlanılan şikayetlerdir.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ!
Prostat kanserinin erken teşhisi mümkündür ve bu hayat kurtarır. Bu nedenle ailenizde prostat kanseri varsa, tavsiyem bir üroloğa başvurarak muayene olmanızdır. Uzmanlar, 45 yaşını aşan her erkeğin yılda en az bir kez prostat muayenesi olmasını tavsiye ediyor. Doktorunuz prostatınızı makat muayenesiyle inceler ve kanser oluşumu olup olmadığı araştırır. PSA yani prostata özgü antijen seviyelerinize de bakar. Şüpheli durum varsa, prostat ultrasonla incelenebilir ve iğne biyopsisi gibi tanıyı kesinleştirecek yöntemlere başvurulabilir. Erken teşhisle iyileşmek mümkündür.
İLİŞKİLİ HABERLER
Babası prostat olanlar için tehlike çanı 45'te çalıyor
Yayın tarihi: 3 Nisan 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/03/gny/haber,ABCAEE6DA096400AA1FCCA28F85738BB.html
Tüm hakları saklıdır.