500 hastaya ilaç
Açlık, hastalık ve fakirliğin kol gezdiği Orta Afrika ülkesi Çad'ın başkenti N'Camena'da Kızılay'ın açtığı eczane, her gün 500 hastaya ücretsiz ilaç dağıtıyor
En fakir 3'üncü ülke
Dünyanın en fakir üçüncü ülkesi olan ve halkın, ölümü göze alarak açıkta satılan ilaçları kullandığı ülkede Kızılay'ın bu adımı, fakir halk için çok büyük anlam taşıyor
Fransa'nın sömürgesi olarak geçen yıllardan sonra, 20 yıl önce özgürlüğüne kavuşan, çok sayıda çocuğun yetim kaldığı hükümetle isyancılar arasındaki iç savaşa 200 kurban veren, içecek su ve gıda kıtlığı içinde kıvranan, Orta Afrika Ülkesi Çad'a, Türk Kızılayı yardım elini uzattı. Kızılay Çad'ın başkenti N'Camena'da, ülkenin en büyük hastanesinde uluslararası standartlarda bir eczane açtı. Sosyal güvencesi olmayan Çad halkının yaralarını sarmaya çalışan Türk Kızılayı, hasta sayısı en yüksek olan Referans Devlet Hastanesi'nde açılan eczanede, günde yaklaşık 500 hastaya ücretsiz ilaç dağıtıyor.
SAVAŞ BİTTİ RESMİ AÇILIŞ YAPILDI
Çad Kızılhaçı ile imzalanan protokol çerçevesinde açılması kararlaştırılan ve 25 Ocak 2008'de, Türkiye Cumhuriyeti Çad Fahri Konsolosu Ali Abbas Seitchi, hastane Başhekimi Dr. Ngariera Rinadjita, Çad Kızılhaçı Başkanı Yaya Mahamat Liguita ve Çad Sağlık Bakanlığı yetkililerinin katıldığı törenle gayri resmi açılışı yapılan eczanenin resmi açılışı ise, ülkedeki iç savaşın sona ermesinin ardından, 27 Mart 2008'de yapıldı. Çad'ın dünyanın en fakir 3'üncü ülkesi olduğunu, halkın tamamına yakınının açlık ve hastalık kıskacında yaşadığını söyleyen Türk Kızılayı Çad ekip başkanı Emrah Tek, Kasım 2007'de Türk Kızılayı tarafından Çad'da eczane açılması için gerekli hazırlıkları yapmak üzere ülkeye geldiğini ve hastane yönetiminin eczane için belirlediği yeri, koşullar doğrultusunda modern bir hale getirdiklerini ifade etti.
İLAÇLAR KAÇAK YOLDAN GİRİYOR
Emrah Tek, ülkede en çok sıtma, tüberküloz, AIDS, kolera ve menenjit hastalıklarının görüldüğünü, çok sayıda insanın ilaçlara ulaşamadığı için yaşamını yitirdiğini kaydederek şunları söyledi: "İlaçlar, seyyar satıcılara düşmüş durumda. Ulusal ecza deposunun dışında, ülkeye kaçak yollarla sokulan ilaçlar, yüksek sıcaklık altında hijyenden uzak koşullarda satılıyor. Maddi gücü olmayan fakir halk, her şeyi göze alarak bu ilaçları kullanmak zorunda kalıyor.'' Sağlık Bakanı Avocksouma Djona Atchenemou da, personel sıkıntısı aşılmadıkça ilaç sağlamanın yetersiz kalacağını belirterek, denize kıyısı olmayan Çad'a ilaç getirme maliyetinin arttığını, bunun da gücü olmayan halkın ilaca ulaşmasını engellediğini belirtti.
Yayın tarihi: 3 Nisan 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/03//haber,DB155DB7CB3D4B49A84772ED9A00B6C1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.