İLİŞKİLİ HABERLER
Kahvaltıda diyet için armut ve nar
Kahvaltıda diyet için armut ve nar
Ünlü diyetisyen Taylan Kümeli, Gümüşsuyu'ndaki evinde bizim için kahvaltı hazırladı. Sofrada çeşit çeşit peynirlerden domates ve salatalığa kadar ne ararsanız vardı. Sofranın baştacı ise; Kümeli'nin içine nar ve armut eklediği müsliydi.....
Taylan Kümeli, Türkiye'nin en ünlü diyetisyenlerinden biri... Tanınmış pek çok kişinin kilolarından kurtulmasını o sağladı. Bugüne kadar birçok özel diyet reçetesi, beslenme programı ve taylight diyet mönüsü hazırladı. Başkalarına önerdiği diyetleri kendine de uygulayıp uygulamadığını anlamak için bir sabah Kümeli'nin konuğu olduk. Önce sofrasına oturduk, sonra kahvaltı dersimizi aldık. Kümeli'nin kahvaltı sofrasından aç kalkılmıyor. O kadar bol çeşit var ki; insan istese de çok fazla yiyemiyor. Ünlü diyetisyen, özellikle müsliyi büyük bir iştahla yiyor...
SUCUK HAFTADA BİR!
* Sizce kahvaltı masasına çok çeşit konması doğru mu? Yoksa bir tabağa birkaç parça şey mi hazırlamalı?
Bence insanlar masaya çok çeşit koysunlar ve iradelerini sınasınlar. Masaya çok az şey koymak, işin kolay yanı. Bence onun yerine kendinizi yemeniz gerektiği kadar yemeye alıştırın. Çünkü dışarıda çok daha fazla yiyecekle karşılaşabilirsiniz. Onlara karşı direnciniz gelişmeli. Bunun alıştırmasını evde kendinize geniş bir sofra hazırlayıp, kısıtlı yiyerek yapın. Dışarıda kahvaltı yapacağım zaman kendime, "Sadece mekan değişti, kafam değişmedi" derim. En çok Gezi Pastanesi'nin ve The Marmarma'nın kahvaltısını severim. Kabataş'ta ada vapurlarının kalktığı yerde kahvaltı etmek gibisi de yoktur.
* Kahvaltı sofranızda hangi yiyecek asla bulunmaz?
Poğaça yok, börek yok, hamur işi hiç yok! Tereyağı da genelde yoktur. Çok canım çekerse, bir parça tereyağı ve kaymak yerim ama bunları genelde soframda pek göremezsiniz. Salam, sosis ve sucuk da genelde soframda yer almaz. 'Hiç yemiyorum' diye bir şey yok tabii. Haftada bir gün sucuklu yumurta yerim ya da kendime salamlı sandviç yaparım. Canım çok fazla sucuk çekerse sucuğu önce haşlarım, sonra da suyunu dökerek ızgara yaparım. Üzerine bir tane yumurta kırıp, öyle yerim.
HEP FARKLI ŞEYLER YERİM
* Kahvaltıda en önem verdiğiniz şey nedir?
Her gün farklı şeyler yemektir. Her gün aynı tür kahvaltı yapmam. Haftada 6 gün müsli yiyebilirim ama her gün içine farklı tatlar koyarım. Bir gün yulaf, bir gün süt ve meyve, bir gün yalnızca yumurta yerim.
* Kahvaltısız güne başladığınız olur mu?
Olmaz. Kahvaltı olmazsa olmazımdır. Zaten kan şekerim düşük. Sabah tiroit ilacı alıyorum. Her sabah 07.30'da kalkıyorum. İlacın ardından bir şeyler yemek için bir saat geçmesi gerekiyor. Bu arada kahvaltıdan önce mutlaka limonlu ılık suyumu içerim. Limonlu suyumun içine karabiber ve keten tohumu da koyuyorum. Böylece güne metabolizmamı hızlandırarak başlıyorum. Sabah 08.00 gibi kahvaltı masasına oturmuş olurum.
BÜTÜN EKMEKLER KEPEK
* Kahvaltı sofranızda ekmeğe yer veriyor musunuz?
Genellikle kepekli lavaş kullanıyorum. Çok ekmekli kahvaltıyı pek tercih etmiyorum. Bir ya da iki dilim ekmek yenilecekse, kepekli olanları seçmek lazım.
* Kahvaltıda simit yiyip, çay içtiğiniz olmuyor mu hiç?
Bizim bakkalın simidi çok güzel oluyor. Arada bir bana simit gönderiyor. Zaman zaman simit yiyorum yani. Benim için kahvaltı çok önemli çünkü evimde geçirdiğim tek öğün. Akşamları evimde yemek yiyemiyorum. Genelde dışarıda yiyip, eve geliyorum. Eve çok geç geldiğim zamanlarda ise, sadece meyve yiyip yatıyorum.
* Müslinin içine koyduğunuz meyvelere dikkat ediyor musunuz? Meyve seçiminde kendinizi kısıtlar mısınız?
Portakalı sabah kahvaltısında pek kullanmam. Meyvelerden hep iki kaşık kullanırım. Nar varsa mutlaka müslinin içine ilave ederim ama sadece iki kaşık. Bir dilim de ananas eklerim. Bazen armut da koyuyorum. Armut hem selenyum içerdiği, hem de yüksek posalı olduğundan iyi bir diyet meyvesidir.
EVE ÇİKOLATA ALMAYIN
* Sabah kahvaltısı çocuklar için de çok önemli bir öğün. Kahvaltı sırasında yiyecekleri obez çocukların önünden almak doğru bir davranış mı?
Obezite, çocuklarda gün geçtikçe daha çok yayılıyor. Benim çok çocuk hastam var. Aileler daha bilinçli davranmalı. Çocuğun önünden yemek çekmek yerine, ona hoşuna gidecek yeme alışkanlıkları kazandırmalı. Çocuklara her gün farklı kahvaltılar hazırlanmalı. Müsli önemli bir alışkanlıktır ama çocuğa her gün müsli verirseniz, bir süre sonra sıkılır. Her gün simit verirseniz, simitten de sıkılır. Çeşitli kahvaltı önemlidir. Fındık ezmesi ve çikolatayı, evde bulundurmamaya özen gösterin. Krep gibi yiyecekleri nadiren yapın. Çocuğun bunların tadını bilmesi önemlidir ama bunlar her kahvaltı masasında olmasın. Çocuk, kahvaltıyı bisküvi ile geçiştiremesin.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kahvaltıda diyet için armut ve nar
Yayın tarihi: 31 Mart 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/31/gny/haber,7F5683E1B33B4797ADD139D92D0995E5.html
Tüm hakları saklıdır.