Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, kentte pek çok yaylanın tanındığını ve bu yaylaların yapılan şenliklerle her geçen gün daha fazla bilindiğini ifade ederek, ''Ancak doğa olarak oldukça güzel olmalarına rağmen henüz fazla tanınmamış yerler de var. Bunun en önemli nedeni bu yerlerin bilinen yerlerden daha yüksek kesimde bulunması ve ulaşım imkanının fazla olmamasıdır'' dedi.
Özellikle Çamlıhemşin ilçesinin Marselabat Tepesi, Ardeşen ilçesinin Kolezana ve Sırt yaylalarının diğerleri kadar bilinmediğini belirten Hocaoğlu, ''Ayrıca Sivrikaya Yaylası Ovit bölgesi de görülmeye değer yerlerden. Bu bölgede kayak turizmi konusunda çalışma yapılıyor. Eğer bu konuda gelişme sağlanabilirse Ovit, kış sporları turizm merkezi olacak. Böylece bu bölge de cazibe merkezi haline gelebilecek'' diye konuştu.
Hocaoğlu, 51 bin 500 hektar alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın da henüz istenilen seviyede olmadığını kaydederek, ''Planın tamamlanmasının ardından milli parkta sonra daha rahat planlama yapılabilecek. Gezilebilecek yerleri belirleyip turistlere daha iyi bir şekilde anlatabileceğiz'' dedi.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ile Ayder Yaylası arasında bulunan Tar Deresi Vadisi'ndeki birçok küçük düşümlü şelalenin yanı sıra, 250 metre yükseklikten akan Bulut Şelalesi'nin, seyir zevkine doyum olmayan bir görüntü sergilediğini anlatan Hocaoğlu, bölgenin doğal süsü olma özelliği taşıyan ve ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan şelaleye yürüyerek gitmenin mümkün olduğunu söyledi.
Çamlışemşin'in Palovit Yaylası'nda bulunan ve yeşillikler arasında 15 metre yükseklikten akan Palovit şelalesi, Kalkandere'deki 16 metrelik Vandri şelalesi, İkizdere'deki 15 metrelik Manle ile 20 metrelik Cimil şelaleleri, Rize'ye gelenlerin mutlaka görmek istediği yerler arasında yer alıyor. Yine Çayeli ilçesindeki Ağaran şelalesi ile İkizdere'deki Gelintülü şelalesi, görülmeye değer şelaleler arasında bulunuyor.
GÜMÜŞHANE'DE 18 BİN 500 METREKARE ALANA SAHİP MAĞARA
Gümüşhane'nin doğusunda ve şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan Akçakale Mağarası, yaklaşık 18 bin 500 metrekarelik iç alana sahip. Mağarada sarkıt, dikit, mağara incisi, mağara çiçeği, flama, duvar travertenler gibi eşsiz güzellikte damlataşları bazı kesimlerde önemli yoğunluklara ulaşıyor. Bu nedenle önemli bir turizm potansiyeline sahip. Mağaranın turizme kazandırılma çalışmaları hızla sürdürülüyor.
Torul ilçesi Gülaçar köyü sınırları içindeki Artabel Gölleri, gerek jeolojik ve jeomorfolojik gerekse flora ve fauna yönünden oldukça zengin değerlere sahip. Saha içinde yer alan 18 buzul krater gölü yer alıyor.
BAYBURT
Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, merkeze bağlı Çımağıl köyünde bulunan Çımağıl Mağarası'nın bin 100 metre iç alana sahip olduğunu söyledi.
Dikit ve sarkıtların bulunduğu mağaranın turizme kazandırılması için çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade eden Akbulut, mağaranın yolunda iyileştirme çalışması yapıldığını, iç ve dış mekanda aydınlatma çalışmalarına başlandığını belirtti.
Akbuluk, mağara içerisindeki gezi yollarının eylül ayı sonuna kadar tamamlanarak, mağaranın turizmin hizmetine sunulacağına dikkati çekti.
Bölgedeki bakir olan yaylaların kaynak ve maden suları ile çadır ve karavan turizminin de ideal özellikler taşıdığını anlatan Akbulut, ''Soğanlı, Dumlu, Cumavank, Kuşmer gibi yaylaların doğal göller ve yeşilin her tonunun bulunduğu görsel güzellikleri barındırıyor'' diye konuştu.
ARTVİN'DEKİ TİRYAL DAĞI ENDEMİK BİTKİLERİ BARINDIRIYOR
Artvin'in Murgul ilçesinde, Tiryal Dağı üzerinde bin 700 rakımda bulunan Karagöl, içerisinde dünyada sadece bir bölgede yetişen ve endemik olarak tanımlanan bitkileri barındırıyor.
Artvin Köprübaşı mevkisinde bulunan Artvin (Livane) Kalesi'nin 10. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. İçerisinde su deposu ve küçük kilise bulunan ve daha sonraki dönemde tadilat geçiren kale, kentte görülmeye değer eserler arasında sayılıyor.
Artvin sınırları içindeki Karçal Dağları Türkiye ile Gürcistan arasında yer alıyor. Bu dağlar, kuşların göç yollarının üzerinde bulunması, endemik bitki çeşitliliği ve uygun yürüyüş parkurları ile doğaseverlere doyumsuz güzellik sunmaktadır.
Artvin-Ardanuç karayolunun 30. kilometresinde yer alan Ardanuç Cehennem Deresi Kanyonu da ilgi çekici doğal yapısı ile görülmeye değer yerler arasında.
Kemalpaşa, Murgul, Borçka ve Artvin'in yüksek tepeleri kuşların göç yolları üzerinde bulunmaları nedeni ile mart, kasım ayları arasında kuş ve kelebek meraklıları için uygun gözetleme yerlerine sahip.
ŞANLIURFA
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nın yapımı sırasında yerleşim yerlerinin bir kısmı sular altında kalınca tam bir turizm beldesi haline gelen Halfeti, geleneksel taş mimariyle inşa edilmiş evleri, sular altında kalan tarihi camisi ve yeşil alanlarıyla turistik bir sahil beldesini andırıyor.
''Saklı Cennet'' olarak adlandırılan Halfeti'de, Aziz Nerses Kilisesi, Bar Şavma Manastırı ve İncil'in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale, Kaya Kilisesinin yer aldığı tarihi Savaşan köyüne teknelerle düzenlenen turlar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İlçedeki konaklama sıkıntısı nedeniyle turistlere günübirlik turlarla ev sahipliği yapan ilçede, girişimcilerin ev pansiyonculuğu ve otel projelerini hayata geçirmesi bekleniyor.
Şanlıurfa'nın Bozova ilçesindeki Çatak Tesisleri ise botanik bahçesi, yarı olimpik yüzme havuzu ve doğal güzellikleriyle bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri haline geldi.
Türkiye'nin en büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajı kıyısında yer alan, Özel İdare Müdürlüğü'ne ait tesise, özellikle hafta sonları özel otomobilleri ve günlük turlarla Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep'ten çok sayıda ziyaretçi geliyor.
Tesiste, piknik yapma imkanı bulan ve Fırat Nehri'nde serinleyen ziyaretçiler, yalnızca Fırat ile Dicle nehirlerinde yaşadığı bilinen ''Rafetus'' kaplumbağalarını da görme olanağı buluyor.
Fırat Nehri kıyısında yer alan Birecik ilçesi ise Türkiye'de yalnızca bu ilçede yaşayabilen Kelaynak kuşlarına ev sahipliği yapıyor. GAP turu kapsamında Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin gibi illeri ziyaret eden turistler, yol üzerinde 105 Kelaynağın koruma altında tutulduğu kafesleri geziyor. İlçeyi bu kapsamda her yıl 2 binin üzerinde turist ziyaret ediyor.
VAN'DAKİ TABİAT HARİKASI MEKANLAR
Tarihi ve doğal güzellikleriyle Doğu Anadolu Bölgesinin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Van'da, bakir doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen mekanlar bulunuyor.
Türkiye'nin 3 bin 713 metrekarelik yüzölçümüyle en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Van Gölü, Akdeniz ve Ege sahillerini aratmayacak kıyı yapısıyla ülke turizmine hizmet ediyor. 536 kilometrelik sahil şeridinin yaklaşık 150 kilometrelik bölümünde herhangi bir yerleşim alanın bulunmaması, bu kıyıları eşsiz kılıyor.
Kültür ve Turizm İl Müdürü İzzet Kütükoğlu, kara yolunun geçmediği Van Gölü'nün yaklaşık 150 kilometrelik sahil şeridini, turizme kazandırmak amacıyla mavi tur düzenlenebileceğini belirtti.
PERİ BACALARI
Van'a yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan peri bacalarının, Türkiye-İran arasındaki Yiğit Dağı volkanının ürettiği püskürtme kayaçlarının aşınması sonucu ortaya çıktığı belirtiliyor.
Başkale peri bacaları, Kapadokya'daki benzerlerini aratmayan görüntüsü ve el değmemiş doğasıyla turizme kazandırılmayı bekliyor.
KEŞİŞ BARAJ GÖLÜ
Van ve çevresinde MÖ 685-645 yılları arasında hüküm süren Urartu Kralı 2. Rusa tarafından 3 bin 200 metre yüksekliğindeki Erek Dağı'nın eteğine kurulan Keşiş Baraj Gölü, yeşil doğasıyla keşfedilmeyi bekliyor.
Yaz aylarında yaylacıların gözde mekanları arasında yer alan Keşiş Gölü ve yaylası, geçmiş yıllarda bölgede yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla bilinmiyor.
KEŞİŞİN BAHÇESİ
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nın hemen altında bir vaha görünümünde olan Keşişin Bahçesi, taşlık ve çorak arazi üzerindeki yemyeşil görüntüsüyle ilçeye farklı bir güzellik katıyor.
16. yüzyılda ortaya çıktığı sanılan ve asırlarca Anadolu'da dilden dile anlatılan ''Kerem ile Aslı'' hikayesinin de burada geçtiği rivayet edilen bahçe, çok fazla bilinmediği için bakir görünümünü koruyor.
(AA)
Yayın tarihi: 19 Mart 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/19//haber,21ABFC5DC8DC49C1B6FDCF984AAFC48D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.