kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB zirvesinde geyik muhabbeti

Eski AB komiseri, anılarını anlattığı kitabında liderlerin zirvelerde bazen nasıl sıkıldığını anlattı. Eski İtalya Başbakanı Berlusconi'nin 'Bunları bırakın, kadınlardan söz edelim' dediğini yazdı..
Üye 27 ülke, 500 milyondan fazla insanın geleceğiyle ilgili önemli kararların alındığı AB'nin zirve toplantıları liderlerin ülke politikalarını "dişe diş" savunduğu zorlu bir siyaset arenası olarak bilinir. Ancak ülkelerindeki siyasi trafikten bunalan liderlerin, AB toplantıları da eklenince nasıl sıkıldığı ortaya çıktı! Eski AB dış ilişkiler komiseri Chris Patten, "Tamamen Diplomat da Değilim" isimli anı kitabında liderleri anlattı. Örneğin yanındaki kadınlara asılınca eşinin kıyameti kopardığı eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi... Kitaba göre Berlusconi, 2003'deki bir zirvede sıkılınca yanındaki liderlere dönüp "Futbol ve kadınlardan konuşmayı tercih ederim" demiş.

"ACIKTIM, HAYDİ YEMEĞE"
Kitaptaki bir diğer "geyik muhabbetçisi" isim eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac. Onun da sabrını taşıran konular olduğu zaman sığındığı şey, yanında getirdiği bir dergiyi okumak, bisküvi yiyip çay içmekmiş. Yanındakilere Asya porselenleri kataloğunu gösterip fikirlerini sorduğu dahi oluyormuş... Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de kitapta yer alan isimlerden. O da sıkıldığı toplantılarda salonun dışına kaçıp Küba purosu tüttürüp ayak üstü spor konuşarak kafasını dağıtıyormuş. Selefi Helmut Kohl de ne zaman canı sıkılsa ayağa fırlar "Ben acıktım. Hadi yemek yiyelim" diyerek konuyu dağıtmasıyla nam salmış. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ise katıldığı ilk zirvede yeni Almanya Başbakanı Merkel'i saf dışı bırakıp "tek ilgi odağı" olmak için paparazzilerle koşuya çıkmış... Patten, liderlerin sık sık yardımcılarını "Mesai bitti" diyerek uzaklaştırdığını, geyik muhabbetine başladığını da anlattı.