* D&R ve Remzi Kitabevi gibi büyük dükkân zincirlerinden film satın almak, korsan film almaya oranla yaklaşık üç kat daha pahalı. James Mangold'un 3:10 Yuma filmi 16 YTL'ye satılıyor. Aynı filmin korsanı 5 YTL'ye bulunabiliyor.
* Alınan korsan DVD'lerin bazılarından başka filmler çıkabiliyor. Ödüllü bir Türk filmi zannettiğiniz kutudan, 1950'lerde çekilmiş bir Hollywood filmi çıkarsa şaşırmayın!
* Korsan filmler, en kritik noktalarında bozulmalarıyla da ünlü. İki saatlik filmin son sahnesinde görüntü aniden donup kalırsa şikâyet etmeye hakkınız yok.
* Henüz DVD'si çıkmamış filmlerin korsanlarında kullanılan kapak resimleri, korsanlar tarafından tasarlanıyor. Bu özel tasarım afişlerin sahte olduğu, amatörce yapıldıkları için hemen anlaşılabiliyor.
- SİZ EVLENEMEZSİNİZ, KORSANSINIZ... - SKANDAL!
* Divxplanet gibi altyazı sitelerinin popülerliği gittikçe artıyor. Perşembe günü itibariyle, Lost dizisinin altyazıları toplam 23 bin 912 defa indirilmişti. Bir başka ilginç ayrıntı da, yoğun ilgi görmekle birlikte yasadışı film piyasasını destekleyen Divxplanet sitesinin Vodafone Türkiye gibi büyük bir şirketten reklam alabilmesi.
NEW YORK'TAN TEZGÂHA
* Korsan DVD dükkânlarında, daha çok film arşivcilerinin bildiği, New York'ta faaliyet gösteren Criterion gibi özel koleksiyonların filmleri de bulunabiliyor.
* Sinema sanatının en önemli isimlerinin yapımlarını içeren bu tür koleksiyonlara Türkiye'de yasal yoldan ulaşmanın tek yolu, şimdilik bu filmleri internetten sipariş etmek. Berlin'in Altın Ayı'lı filmi tam üç aydır korsan tezgâhında!
ITUNES STORE BİZDE YOK
* Sinemaseverler için Türkiye'de filme ulaşmanın pek çok yolu var. Sinemaseverler, sinemada bilet parası ödeyerek, kültür ürünleri satan zincirlerden film DVD'si satın alarak, özel dükkânlara abone olup, film kiralayarak istedikleri filmleri seyredebiliyor.
* Ayrıca Amerika'da kendilerine iTunes gibi internet temelli eğlence portallarından hesap açmış kullanıcılar, 5 YTL gibi bir ücret karşılığında 'izle-sil' yöntemiyle filmleri hem yasal hem de çok yüksek kaliteli olarak seyredebiliyor.
TORRENT'A AKIN VAR
* Film meraklıları, korsan dükkânları dışında 'torrent' teknolojisinin imkânlarından da faydalanıyor.
* 2001 yılında Bram Cohen isimli bir programcının geliştirdiği BitTorrent protokolü, büyük film şirketlerinin en büyük kâbuslarını gerçeğe dönüştürdü. Bu teknoloji, 600 MB civarındaki film dosyalarını parçalara ayırıyor ve bir kullanıcının her parçayı dünyanın başka yerindeki bir kullanıcıdan alabilmesini sağlıyordu. Böylece iki saatlik bir film, neredeyse iki saat içinde bilgisayara kaydedililiyor. Bu tür sitelere Türkiye'de yoğun ilgi var.
Yayın tarihi: 2 Mart 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/02/pz/haber,BB48B0A4E71A4A86A926AEA804BC067C.html
Tüm hakları saklıdır.