kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mal sahibi, mülk sahibi hani bunun ilk sahibi? - 1

Korsanlık, insanlık tarihi kadar eski bir 'meslek'. Resmi otoritenin izni olmadan gemilerde soygun yaparak işe başlamış korsanlar. Türkiye'de basılan kitapların, albüm ve filmlerin korsanlarını yapmak da eski bir meslek... Sevsek de sevmesek de hayatın bir gerçeği olan, kitap, müzik ve film piyasasının 'korsanları'nı yakın plana aldık..
FİLM
Hızlı internet kullanımının artması ve DVD fiyatlarının ucuzlamasıyla, önceleri daha çok kitap piyasasına hâkim olan korsanlar yeni bir kıtaya, film piyasasına doğru yol aldılar... Bugün korsan film satan korsanlar, kültür ürünleri satan mağazaları DVD fiyatlarını düşürmeye zorladı. Bir yandan Türk sinemasına emek verenleri büyük zarara uğratırken, bir yandan da Türk seyircisinin en son Hollywood filmlerini Amerika'da çıkar çıkmaz seyretmelerine imkân verdi.

Korsan DVD'lerin İstanbul'daki merkezleri


BEŞİKTAŞ

* Beşiktaş'ın önünde en çok randevu verilip, ziyaret edilen mekânlarından birindeyiz, her türden korsan film satan dükkâna ev sahipliği yapıyor.

* Bu binanın içinde 15'ten fazla korsan film dükkânı var.

* Filmler şu anda 5 YTL'ye satılıyor. Takas için film getirenler, ellerindeki film kadar yeni filmi, tanesi 3 YTL'den satın alabiliyor.

* Geçtiğimiz ay mevzubahis mekânda yapılan bir baskında bir dükkân kapatıldı, sahibi şu anda cezaevinde.

* Dükkânı basan belediye görevlileri, bütün filmleri alıp götürüyor ve dükkân sahibine dava açıyor. Sonuçlanan davalarda mahkûmiyeti kesinleşenler, hapis yatıyor.

* Filmler genellikle internet üzerinden indiriliyor, CD'lere basılıyor ve dükkânlara dağıtımcılar tarafından getiriliyor.

* Lost gibi, her bölümü merakla beklenen dizilerin yeni bölümlerini dükkân sahipleri bizzat internetten indirip CD'ye yazmıyor.

KADIKÖY
* Kadıköy'de korsan piyasası artık eskisi kadar aleni yürümüyor. Bir süre öncesine kadar Altıyol'dan Rıhtım'a kadar pek çok yerde küçük de olsa tezgâhlar vardı. Baskınlar, bu korsanları yok etti.

* Tabii korsanlar kendilerine yeni yollar buldu. Sokaklarda dolaşırken, "Yeni DVD'ler geldi, savaş, komedi, ne istersen!" diye fısıltılar duyabilirsiniz. Elinde birkaç filmi yelpaze yapmış genci takip ederek, DVD'lerin merkezine ulaşmak mümkün. Ama bu takip biraz uzun sürüyor. Örneğin karanlık bir iş hanında aşağı katlara koşar adımlarda indiğinizde, vizyon filmlerinden klasiklere kadar yüzlerce çeşidin bulunduğu bir dükkâna varıyorsunuz.

* Kadıköy'de, Beşiktaş'taki gibi korsan filmlerin satıldığı bir iş hanı veya merkez yok. Ama bölgenin en ünlü yerlerinden biri, 'barlar sokağı' olarak tabir edilen bölge.

* Film satın almak 5, takas yapmak 3 YTL. Bazı dükkânlar takas için üyelik istiyor.
Haberin fotoğrafları