Küresel mali kriz ortamında bürokrasi ne yapıyor dersiniz? Önemli bir bölümü 21 Şubat'ta gerçekleşecek Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'ndan gelecek sinyali bekliyor. Az sayıda isim, türban tartışmalarından sıyrılıp "risk yönetimi" için dersini çalışıyor. Gerisi teferruat. Düşünün,
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Hükümet Eylem Planı ile ilgili koordinasyon toplantısı yapıyor. Bürokratların çoğu, dünyadaki dalga üzerimize gelirken alınacak önlemleri dile getirmek yerine, kurumlarını tanıtmaya çalışıyor. Oysa bakan, "2007'de eksik kalan işler nelerdi? 2008'de hangi işleri yapacaksınız?" sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor.
Yönetici kalitesi vasatı aşmayınca haliyle havanda su dövülüyor. Öyle ki
Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, "Hükümet Eylem Planı, Kalkınma Planı, Hükümet Programı, AB Uyum Programı, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Eylem Planı derken plana boğulduk" demekten kendini alamıyor.
Devlet Personel Başkan Yardımcısı Şaban Talaş ise personel rejimindeki karmaşayı anlatıyor. Merkez Bankası'ndan maaşları resmi yazıyla alamadıklarını anlatıyor. Sonra, kamu istihdam politikasının görünümünü şu fıkrayla yansıtıyor:
"Aslanlar hayvanat bahçesinde et yiyormuş. Birisine sürekli muz veriliyormuş. 'Neden?' diye sormuşlar. 'Beni buraya maymun kadrosundan aldılar' demiş. Bizdeki durum buna benziyor!"
Bankacılıkta Acil Plan Tabii, geleceği görerek, proaktif davrananları ayırmak lazım. Örneğin o toplantıda,
Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan bütçe disiplinini pekiştirecek icraatlara değiniyor.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Global kriz karşısında önceliklerimizi gözden geçirip, bazı işleri öne çekmeliyiz" diyor.
Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ise Başbakanlık'ta ve Meclis'te biriken kanun tasarılarına dikkati çekip hem ayrı bir koordinasyon gereğini hatırlatıyor hem de uygulamanın önemine işaret ediyor.
Çok yakında BDDK'nın, bankacılık sektöründe sistemde risklere karşı acil eylem planı hazırlayacağı görülüyor. Bu kapsamda, "Finansal Sektör Eşgüdüm Komitesi"nin etkin çalıştırılması da var.
Başbakan Yardımcısı Ekren'e gelince ilk mesajı, "Global krizle ilgili risk yönetim teklifleri için özel oturum yapabiliriz" oluyor. Ve şöyle devam ediyor:
"Önemli olan kurumlar arası diyalog. Her üç ayda bir eylem planı değerlendirme toplantısı yapacağız. Çeşitli nedenlerle gerçekleşemeyen eylemleri revize edebiliriz. Etkin ve verimli çalışmalıyız. Beşeri ve fiziksel sermayeyi iyi kullanmalıyız. Kamu yönetimi dışa açık olmalı. Devletin rolü artık değişiyor. Rutinin dışına çıkmalıyız, yeni olayları düşünmeliyiz."
Yayın tarihi: 18 Şubat 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/18//haber,AF33964E51424DE89DB13CAA32053042.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.