7'nci gözden geçirme için Türkiye'de bulunan IMF heyeti Bayram tatilinde çalışmalarını tamamladı. Gözden geçirmenin onayı şubat ayında toplanacak IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda yapılacak. Çalışmaların tamamlanması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında
IMF Türkiye Masası Şefi Leronzo Giorgianni dört konunun altını çizdi.
-
IMF ne dedi? - Sosyal güvenlik reformu gerçekleştirilemez ise bunun kamu maliyesine yükü çok ciddi olacak.
- Sosyal güvenlik prim indirimini faydalı bulmakla birlikte ertelenmesini, 2008 yılı faiz dışı fazlasının güçlendirilmesi açısından memnuniyetle karşılıyoruz.
-
Enerji sektörü reformları önümüzdeki dönem Türkiye'de reformların merkezini oluşturucak. Şirketlerin zarar etmesi ve yeterli yatırım çekilememesi bu sektörün önemli sorunlarıdır. Bu sorunlar neticesinde
önümüzdeki dönemde sektörde bir arz açığının gündeme gelmesi riskini görüyoruz. Bu riskin ekonomik faaliyetlerin dinamizmini tehdit edebileceğini düşünüyoruz. Elektrik tarifelerinin otomatik bir kurala bağlanması atılacak adımlardan sadece birisidir.
-
Merkez Bankası'nın eylül ayında başladığı kademeli faiz indirme süreci bundan sonra sadece olumlu gelişmelere ve verilere bağlı olarak devam edecek. -
İki taraf da istekli- IMF Türkiye Masası Şefi'nin ilk üç tesbiti hakkında eklenebilecek fazla bir şey yok. Şubata kadar sosyal güvenlik reformu Meclis'te yasalaşırsa, elektrik zammı yapılır ve bundan sonraki fiyat ayarlamaları otomatik hale getirilirse IMF İcra Direktörleri Kurulu da, uygulamayı görüp gözden geçirmenin onayını verecek. Aksi halde 7'nci gözden geçirme geciktiğinden ve mayıs ayında da programın süresi biteceğinden, yerine ya yenisi konulacak veya konulmayacak. Ama her iki tarafın da seçim öncesindeki isteksizliği üzerinden attıklarını, programı yürütme konusunda daha kararlı olduklarını ve anlaşmada fazla sorun yaşamadıklarını söylemek mümkün. Ne de olsa IMF'nin en büyük müşterisi ve başarı hikayesi Türkiye. Dış konjonktürün değişmekte olduğu bir dönemde de IMF, Türkiye'nin kendini dünyaya en iyi anlatacabileceği platform. Yani karşılıklı bir bağımlılık söz konusu. Ancak mayıs ayına kadar geçecek sürede küresel piyasaların eğilimi ve kredi krizinin seyri de bu konuda önemli ve belirleyici olabilir.
-
Merkez'e müdahale mi?- Faiz konusundaki IMF görüşü ve telkini ise ilk üç konudan daha farklı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına karışır mahiyette. IMF'nin bu müdahalesinden sonra Merkez Bankası'nın eli faiz düşürmede daha rahat olmayacak. Sadece olumlu gelişmeler ve veriler ortaya çıkarsa düşüş ivmesi devam edecek. Yoksa faiz düşüşleri hız kesecek. Hem dilim olarak hem de dilim sayısı olarak.
Bu durumun bir olumlu yanı ise yurt içinde faiz düşürme baskısı ile karşılaşan Merkez Bankası'na uluslararası bir desteğin gelmiş olması.
- Sonuç- "Pirincin içindeki siyah taşlardan korkma, beyaz olanlardan kork." Japon Atasözü
Yayın tarihi: 25 Aralık 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/25//haber,031EDB67CD484C9FAD5FBA877A64E59F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.