Kredi krizinin ikinci dalgalanmasında yabancı yatırımcıların Türkiye'deki bono ve tahvil portföyü kasım ayında 4.1 milyar dolar azaldı. BDDK'nın verilerine göre ekim sonunda 34 milyar 935 milyon dolar olan yabancı tahvilbono portföyü kasım sonunda 20 milyar 829 milyon dolara indi.
Yabancılar bonodan çıktı ama Türkiye'den çıkmadı. Bonodan çıkan bu paranın bir miktarının dövize döndüğü, asıl büyük kısmının ise gecelik piyasada değerlendirildiği tahmin ediliyor.
4 milyar dolara yaklaşan bir para tetikte bekliyor. Her an dövize dönebilir ve Türkiye'den çıkabilir .
-
Ankara harekete geçti- Durumun ortaya çıkması ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Dün
Ekonomik Koordinasyon Kurulu cari açık gündemiyle toplandı. Bu yazı yazılırken henüz bu toplantının sonucu açıklanmamıştı. Ama Maliye Bakanı
Kemal Unakıtan Bütçe'yi sunuş konuşmasında cari açığın kalıcı olarak düşürülmesi için mikroekonomik tedbirler alacaklarını açıklamıştı. Unakıtan açığın sürdürülebilirliği konusunda mevcut durumda bir risk olmadığı da söylemişti.
-
Durum artık farklı- Risk yoksa önlem arayışı neden acaba? Demek ki, önümüzdeki dönemde bazı risklerle karşılaşılmasından çekiniliyor ki, önlem arayışına gidiliyor. Yoksa şimdiye kadar nasıl olsa finansmanında zorluk yok yaklaşımı etkiliydi. Yani hükümetin cari açık sorununa yaklaşımında belirgin bir fark var.
Bu fark da, ortamın veya konjonktürün farklılığından kaynaklanıyor. En azından tetikte bekleyen 4 milyar dolar Demokles'in kılıcı gibi duruyor ekonomi yönetiminin üstünde.
-
Açığın seyri- Geçen yıl gerçekleşen cari açık 32.9 milyar dolardı. Hükümetin 2007 yıl sonu tahmini 30.4 milyor dolardı, ekim ayında 36.4 milyar dolara yükseltildi. Bu revizyona rağmen 38 milyar dolarlık bir gerçekleşmeye doğru gidiliyor. 2008 için hükümetin tahmini 34.2 milyar dolarlık bir cari açık verileceği yönünde. Mevcut ekonomik büyümenin sürdürülmesi, kur ve enerji fiyatları düzeyinin devam ettiği varsayımıyla piyasalar tarafından cari açığın 45 milyar dolar ve üstünde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Böyle bir açık Türkiye'nin 2008 yılında bu miktarda bir dış tasarrufa ihtiyaç duyması demek.
-
Sonuç alınır mı?- Eğer 2008 yılında küresel piyasalarda dalgalanmalar sürecekse ve Türkiye'de de yabancı portföy yatırımları tetikteyse hiçbir şey yapmadan oturup durmak olmazdı. Ankara'da siyasetçiyi ve bürokrasiyi cari açık karşısında harekete geçiren ana etken bizce bu. Peki sonuç sağlar mı? Keşke...
- Sonuç- "Bir dönemin çözümleri, bir sonraki dönemin sorunlarıdır." R.H. Tawney
Yayın tarihi: 7 Aralık 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/07//haber,517D20E98D2148A08737E554A3D83A49.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.