Amazon'un CEO'su Jeff Bezos, Kindle isimli elektronik kitap okuyucusunun dünyayı değiştireceğini söylüyor.
Amazon dijitalin kitabını yazdı
Dünyanın en çok kitap satan şirketi Amazon'un yeni icadı Kindle, matbaanın icadından bu yana yapılan en önemli buluş olarak tanıtılıyor. Peki bu alet gerçekten kitabın yerini tutabilir mi?..
İLİŞKİLİ HABERLER
Amazon dijitalin kitabını yazdı
Geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük kitap satıcısı Amazon'un CEO'su Jeff Bezos, şirketinin merakla beklenen yeni oyuncağı Kindle'ı basın mensuplarına ve müşterilerine tanıttı. İngilizce'de 'tutuşturmak, alevlendirmek' anlamına gelen Amazon Kindle, 21. yüzyılın okurlarının hayal güçlerini ve okuma alışkanlıklarını ateşlemek istiyor. Bunun, 'Johannes Gutenberg'in 1439 yılında matbaayı icadından bu yana yapılmış en önemli icat' olduğu yönünde aşırı iddialı cümleler ortalıkta dolaşırken, pek çok okurun kafasında beliren asıl soru şu: Dolmuşta, vapurda, elektrik kesildiğinde mum ışığında, kumsalda, kısaca her yerde rahatça taşınan kitapların yerini elektronik bir alet alabilir mi? 399 dolarlık fiyatıyla Kindle, dünyanın dört bir yanında yaklaşık 10 dolara satılan kitaplardan çok daha pahalı ve yere düşürdüğümüz takdirde bizi çok üzecek bir harcama yapmamızı gerektiriyor. 26 Kasım tarihli sayısının kapağını Kindle'a ayıran Amerikan dergisi Newsweek, "Kitaplar ölmedi, sadece dijitalleşiyor. Gutenberg'den beş yüzyıl sonra Amazon'un yöneticisi Jeff Bezos, okumanın geleceğinin bir tık ötemizde olduğuna bahse giriyor," diyerek tanıttığı bu aygıtı deneyip kusurlarını ve artılarını belirledi.
NASIL ÇALIŞIYOR?
Dünyada Kindle'ı kullanan ilk gazeteci Steven Levy, aygıtın öncelikle okurun eline çok iyi oturduğunu belirtiyor. Tutması oldukça rahat olan aygıtın iki yanında 'sonraki sayfa' ve 'önceki sayfa' düğmeleri var. Ekranda yukarı aşağı hareket etmeyi sağlayan tekerlek ise olması gerekenden daha ağır çalışıyor. Kindle hakkında en çok merak edilen konu olan okunurluk meselesine gelince, Levy arka arkaya üç kitabı normal bir kitaptan farksız biçimde Kindle'da okuduğunu söylüyor. Gutenberg'in mucizevi icadının en büyük artısı, sayfadaki harflerin çok yüksek bir okunulurluğa sahip oluşuydu; Kindle'ın ekranı, kullandığı teknolojiyle bu okunulurluğu sağlamaya talip. Amazon'un kitapların geleceği olarak tanıttığı Kindle'ın özelliklerinden biri de, günlük gazeteleri okuma imkânı sunması. Kablosuz internet özelliğiyle okuyucuyu isterse kitap satın almak üzere Amazon.com adresine, isterse bir gazetenin sitesine yönlendiren aygıtın bu alandaki zayıflığı, boyutu dolayısıyla okumak istediğiniz haberi size uzun ve yeterince açıklama içermeyen bir listeden seçtirmesi. Ancak ayda yaklaşık 50 dolara mal olan gazete aboneliğini internet okurlarına yalnızca 14 dolara sunan The New York Times'ı Kindle'la okumanın çok daha ucuz olduğu da bir gerçek.
İLİŞKİLİ HABERLER
Amazon dijitalin kitabını yazdı
Yayın tarihi: 25 Kasım 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/25/pz/haber,8194DD1BE61747928A40994BD3F30663.html
Tüm hakları saklıdır.