kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bir kez daha doğsaydı siyasetçi olmayacaktı

Mehmet Çetingüleç
Bülent Ecevit, aktif politikaya girmemek için sonuna kadar direnir ancak İsmet İnönü, CHP yönetimi ve Rahşan Hanım'ın ısrarına dayanamaz. Sonraları siyaset fazla gelir, bunaltır zaman zaman.....
Ecevit çifti Londra'dayken Türkiye'de de tek parti dönemi kapanıyor, çoğulcu demokrasiye geçiş hazırlığı yapılıyordu. 14 Mayıs 1950'de gerçekleştirilen ilk "tartışmasız" çok partili serbest genel seçimde CHP yüzde 39'da kalırken, Demokrat Parti (DP) yüzde 53 oyla iktidarı yakalamıştı. 27 yıllık CHP iktidarı sona eriyordu. Bu gelişmeler üzerine Bülent Ecevit, Türkiye'ye dönüş kararı aldı: "Yeni iktidarın daha ilk aylarında laiklikten ve Atatürk devrimlerinden ödünler verebileceği izlenimleri edinmeye başladım. Bu beni çok rahatsız etti. Ve Türkiye'ye dönme kararı verdik. Ulus gazetesine girdim." DP iktidarı l953'te CHP'nin malvarlığına el konulmasını ve Ulus'un kapatılmasını öngören bir kanun çıkardı. Bu icraatlara tepkisi, siyasete girişinin gerekçesi oldu. 1954'te CHP Çankaya Gençlik Ocağı'na kayıt yaptırdı. Daha sonra iki kez ABD'ye gitti.

RİCALARI KIRAMADI
Ecevit'in ABD'den ikinci dönüşünde CHP yönetimi harekete geçti. ...Ve Bülent Ecevit l957'de Ankara milletvekili seçildi. Siyasete girmesinde Rahşan Hanım da önemli bir etken olmuştu: "Aktif politikaya girmemek için sonuna kadar direndim. Fakat İsmet İnönü ile Kasım Gülek bana milletvekili olmam için istekte bulundular. İsteklerini kabul ettim." Aradan yarım yüzyıl geçip aktif siyaseti bıraktığında hâlâ aynı görüşteydi. "Yeniden doğsanız, yine siyasetçi olur muydunuz?" sorusuna şu yanıtı veriyordu: "Sorunları büyük ölçüde çözülmüş, hakça bir düzene kavuşmuş bir Türkiye'de yeniden doğsaydım, siyasetçi olmayı düşünmeyebilirdim." Rahşan Hanım eşinin kendisini suçladığını söylüyordu: Hâlâ Bülent der ki, "Siyaset bana fazla gelmiş, sıkılmışım, bunalmışım siyasetten. Senin suçun, ben istemedim, sen istedin bunu" diye beni itham eder.


(NOT: Bu yazı dizisinin her türlü hakları yazarına aittir. Yazarın yazılı izni olmadan kısmen ya da tamamen yayınlanamaz, kitap, belgesel, film, cd, dvd yapılamaz, manyetik bant haline getirilemez, çoğaltılamaz, dağıtılamaz...)