kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Paskalya çöreği

Maya ve bir çorba kaşığı tozşekeri 100 ml. sütte karıştırarak eritin. Ilık bir yerde kabarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin. Unun ortasını havuz şeklinde açın, kabaran maya, kalan süt, tereyağı, yumurta, mahlep, damla sakızı ve tuzu katıp, aynı yöne dairesel hareketlerle una yedirin. Hamur özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun, üzerini mutfak havlusu ile örtüp, hamur iki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde 30 dakika dinlendirin. Kabaran hamuru 2-3 dakika daha yoğurun, üzerini örtüp tekrar 15-20 dakika dinlendirip, bir kez daha yoğurun. Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı tekrar üçe bölün. Düz bir yüzeyde parçaları 20 cm. uzunluğunda rulolar yapın. 3 adet rulonun uçlarını birleştirin, gevşek saç örgüsü şeklinde örüp, yağlanmış unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp 4 adet saç örgülü hamur yapın. Ayrılan yumurta sarısını zeytinyağı ile çırpın ve fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün. Susam veya çörekotu ve badem veya fındık serpin. Ilık bir yerde 25-30 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz, kurumaması için üzerlerini mutfak havlusu ile örtüp, soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.

MALZEMELER
4 adet

* 1 kg. un (elenmiş)

* 20 gr. yaş maya

* 2 su bardağı tozşeker

* 1,5 su bardağı süt (ılık)

* 250 gr. tereyağı (eritilmiş)

* 4 yumurta (bir adet sarı ayrılmış)

* 1 tatlı kaşığı mahlep

* 4-5 adet damla sakız (biraz şeker ile dövülmüş)

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çorba kaşığı zeytinyağı

* 1 tatlı kaşığı susam

* 1 çorba kaşığı badem veya fındık (yaprak kesilmiş)