Maya ve bir çorba kaşığı tozşekeri 100 ml. sütte karıştırarak eritin. Ilık bir yerde kabarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin. Unun ortasını havuz şeklinde açın, kabaran maya, kalan süt, tereyağı, yumurta, mahlep, damla sakızı ve tuzu katıp, aynı yöne dairesel hareketlerle una yedirin. Hamur özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun, üzerini mutfak havlusu ile örtüp, hamur iki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde 30 dakika dinlendirin. Kabaran hamuru 2-3 dakika daha yoğurun, üzerini örtüp tekrar 15-20 dakika dinlendirip, bir kez daha yoğurun. Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı tekrar üçe bölün. Düz bir yüzeyde parçaları 20 cm. uzunluğunda rulolar yapın. 3 adet rulonun uçlarını birleştirin, gevşek saç örgüsü şeklinde örüp, yağlanmış unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp 4 adet saç örgülü hamur yapın. Ayrılan yumurta sarısını zeytinyağı ile çırpın ve fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün. Susam veya çörekotu ve badem veya fındık serpin. Ilık bir yerde 25-30 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz, kurumaması için üzerlerini mutfak havlusu ile örtüp, soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.
MALZEMELER 4 adet* 1 kg. un (elenmiş)
* 20 gr. yaş maya
* 2 su bardağı tozşeker
* 1,5 su bardağı süt (ılık)
* 250 gr. tereyağı (eritilmiş)
* 4 yumurta (bir adet sarı ayrılmış)
* 1 tatlı kaşığı mahlep
* 4-5 adet damla sakız (biraz şeker ile dövülmüş)
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı susam
* 1 çorba kaşığı badem veya fındık (yaprak kesilmiş)
Yayın tarihi: 13 Eylül 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/13/gny/haber,74B26DB225DA4B73816B9C4FE98BB1F2.html
Tüm hakları saklıdır.