kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Promosyon düştü, gerçek fiyat göründü

HACER GEMİCİ
Türkiye 'tatil sezonuna' adım atınca uçaklarda doluluk oranı yüzde 90'lara vardı. Yoğun talep nedeniyle promosyonlu ve indirimli fiyatlar bir kenara bırakıldı. Birkaç ay önce 59 YTL'ye uçulan yerlere 159 YTL'ye bilet bulunamaz hale geldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Promosyon düştü, gerçek fiyat göründü
Yaz ayları ile birlikte taşımacılıkta yüksek sezona adım atılınca, uçak biletlerinde promosyonlu dönem sona erdi, gerçek fiyatlar da göründü. Özellikle güney illerine olan yoğun ilgi uçaklarda doluluk oranlarını yüzde 90'lara kadar taşıdı, 49-59 YTL'ye uçuşlar da hayal oldu. Özel havayolları ve Türk Hava Yolları'nın (THY) uyguladıkları 'kademeli bilet fiyatları' sisteminin bir sonucu olarak yaz aylarında yoğun talebin olduğu bölgelere promosyonlu uçuş ve özel indirimler kalktı. Yaklaşık bir-iki ay önce Bodrum'a, Antalya'ya 59 YTL'ye uçanlar 15 Haziran ile başlayan yüksek sezonla birlikte aynı hat için 159 YTL para ödemek zorunda kalınca, 'zam geldi' paniğine kapıldı.

YÜZDE 169'LUK FARK
Konuyla ilgili görüştüğümüz THY yetkilileri zammın söz konusu olmadığını belirterek, "Bu sistemin doğal yapısı gereği yoğun talebin olduğu dönemlerde bilet satışları en yüksek fiyatlardan yapılır. Promosyon ya da indirim uygulanmaz. Çünkü şirketlerin asıl para kazandıkları dönem budur. Ancak müşterimiz kış ayları rakamları ile bilet fiyatlarını karşılaştırdığında yanılgıya düşüyor" değerlendirmesinde bulundu. En çok yolcuyu taşıyan THY, Kasım 2005'ten beri uyguladığı kademeli fiyat sisteminde bilet fiyatları 59 ile 159 YTL arasında değişiyor. Yani güne, saate ve mevsime göre aynı noktaya 59 YTL'ye de 159 YTL'ye de uçulabiliyor. Hatta şirket bugünlerde Eskişehir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) olduğu gibi 49 YTL'lik rakamlar bile açıklayabiliyor. Uçak yolcusu 59 YTL'den gittiği bir yere 159 YTL'ye uçunca bilet fiyatları yüzde 169 gibi bir oranda artmış hissine kapılıyor. Üstelik bu rakamların üzerinde vergi ve hizmetlerin bedeli yok. Onlar da eklendiğinde fiyat 184 YTL'ye kadar çıkabiliyor.

YOLCU REKORU
Aslında bu sistem sadece Türkiye'ye özgü değil, yurtdışında uzun yıllardır kademeli fiyat uygulanıyor. Burada amaç erken rezervasyonu teşvik etmek ve havayolu şirketinin koltuklarının boş kalmamasını sağlamak. Bu yıl sezonun çok iyi gitmesinin de etkisi ile havayolu taşımacılığı geçen yılın yılın yüzde 20-30 üzerinde bir artı taleple ilerliyor. THY yetkilileri geçen yıl en yüksek sezonda hafta sonu toplam 60 bin kişiyi uçurduklarını belirterek, "Bu yıl ise sezon daha yeni başladı ve ilk hafta sonu 67 bin kişiyi bulduk" diyorlar. Bu arada Türkiye Özel Sektör Havacılık işletmeleri Derneği Başkanı ve Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada fiyat artışının nedenlerini sefer sayılarında kısıtlama, DHMİ ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından şirketlerden alınan ücretlerde artış ile petrol fiyatlarının yükselmesine bağladı. Bolukçu, ''Kademeli fiyat uygulaması kapsamında tek yönde 196 YTL'ye kadar fiyatlar çıkmakta" dedi.