kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Economist: "Erdoğan yetki verirse Türkiye bataklığa saplanabilir"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Economist: "Erdoğan yetki verirse Türkiye bataklığa saplanabilir"
Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyon, yurt dışında yoğun bir ilgi ve kaygı uyandırıyor. The Economist dergisi, olası sınır ötesi operasyonu değerlendirirken Erdoğan hükümeti için "Ancak kapsamlı bir harekat yetkisi verirse, Türkiye bataklığa saplanıp yeni düşmanlar edinebilir" diye yazdı.

The Economist dergisi, son sayısında Türkiye'yle ilgili iki makaleye yer veriliyor. BBC Türkçe Servisine göre, dergi, "Girmek ya da girmemek" başlıklı makalesinde, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girdiği yolundaki haberlere, Türkiye'de yaşanan bombalı saldırılara, iki Amerikan uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi gibi son dönemde yaşanan gelişmelere dikkat çekiyor.

Washington'un Türkiye'ye Kuzey Irak'a girmemesi uyarısı yaptığının da hatırlatıldığı makale şöyle devam ediyor:

"Amerikalılar, Türklerin, Iraklı Kürtleri kullanarak, onların yardımıyla PKK'yla barış yapmasını tercih ediyor. PKK ise Türk kuvvetlerini Irak'ın içine çekmek istiyor. Çünkü bir kaynağın söylediğine göre, 'Bu, Türkiye ile Amerika arasında silahlı çatışmayı tetikleyebilir.' Bu, Avrupa Birliği'ni de hayal kırıklığına uğratacaktır."

ERDOĞAN'IN MİLLİYETÇİ OYLARI KAYBI İLE KARŞI KARŞIYA


Ancak 20 yıl süren çatışmaların, 16 sınır ötesi harekatın ve 40 bin ölünün ardından Türkiye'nin gerek askeri, gerekse sivil liderlerinin, Kürt sorununun çözümünün sadece kuvvet kullanmaktan geçmediğini bildiklerini yazan dergi şu değerlendirmeyi yaptı:

"Generallerin askeri güç kullanma tehditlerinin bir gerekçesi daha olabilir. Irak'a saldırı düzenlenmesi için hükümetin onay vermesinde ısrar ederek, şiddetin vebalini Amerikalılara, Iraklı Kürtlere ve Başbakan Erdoğan'a yıkıyorlar. Her verilen kayıp, Erdoğan'ın milliyetçi oyları kaybetmekle karşı karşıya kalması demek... Ancak kapsamlı bir harekat yetkisi verirse, Türkiye bataklığa saplanıp yeni düşmanlar edinebilir."

BAZI GENERALLER AB'NİN EN SERT KARŞITLARI HALİNE GELDİ

Economist dergisinde yayımlanan Türkiye'yle ilgili diğer makalenin başlığı ise "Askeri manevralar". Makalede özetle şu görüşler dile getiriliyor:
"Yakın vakte kadar Türklerin çoğu, darbe günlerinin geride kaldığını düşünüyordu. Ancak bu inanış, 27 Nisan'da yerle bir oldu. Kamuoyu yoklamalarına göre, Erdoğan'ın AK Parti'si seçimlerden yüzde 34'ü de aşan bir çoğunlukla çıkabilir. Peki generaller o zaman ne yapacak?"

TÜRK İLE ABD ORDULARI ARASINDAKİ GÜVEN HENÜZ TESİS EDİLEMEDİ

İngiliz dergisi, ordunun etkisini daha da kaybedeceği yönündeki endişelerin bazı generalleri Avrupa Birliği'nin en sert karşıtları haline getirdiğini öne sürdüğü makalede "Ordunun hassasiyeti Irak üzerinde Amerika'yla giderek derinleşen ayrım nedeniyle de tırmandı. 2003'te Amerikan askerlerinin 11 Türk özel tim elemanını gözaltına almaları üzerine Amerikan karşıtı görüşler patladı. İki ordu arasında güven hâlâ tesis edilemedi" yorumunu da yaptı.

Dergide şöyle yazıldı:
"Ordunun Batı karşıtı duruşu, Amerika'nın Irak'taki tutumundan ve Avrupa Birliği'nin üyelik konusundaki kararsızlığından midesi bulanan sıradan Türk vatandaşları nezdinde destek buluyor. Ancak ordu eğer vatandaşlarının sempatisine sahip olmayı sürdürmek istiyorsa, zamana ayak uydurmalı. Seçim sonuçlarına, her ne olursa olsun, saygı göstermek şu an karşılarındaki en zorlu sınav..."

(ANKA)