Keneler yayılıyor uyarısı
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin, özellikle 2000 yılından itibaren Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinin dışına yayılma eğilimi gösterdiğini, bu nedenle diğer bölgelerde oturanların da dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Vahapoğlu, genellikle mart ayı sonunda ortaya çıkan ve keneler yoluyla bulaşan KKKA hastalığına bağlı ölümlerin son yıllarda arttığını belirtti.
Yaklaşık 850 kene türünden 30 kadarının KKKA hastalığına yol açtığını, hastalığın Türkiye'de daha çok kenelerin yoğun olarak bulunduğu Kelkit Vadisi, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde görüldüğünü ifade eden Vahapoğlu, ''Keneler, özellikle 2000 yılından itibaren Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinin dışına yayılma eğilimi gösteriyor. Bu nedenle diğer bölgelerdeki vatandaşlarımızın da dikkatli olması gerekiyor'' dedi.
Hastalık için henüz bir aşı ya da ilaç geliştirilemediğini bildiren Vahapoğlu, ölüm oranlarına etkisi olduğu ileri sürülen ''Ribavirin'' etken
maddeli ilaçların gerçekte bir etkisinin bulunmadığını, iyi bakım, kan ve kan ürünlerinin tedarikinin ölüm oranlarını düşürdüğünü belirtti.
Vahapoğlu, Türkiye'nin, hastalığa karşı dünyada en sistematik örgütlenme ve mücadelenin yürütüldüğü ülkelerden biri olduğunu, dünyada ölüm oranlarının en düşük görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını, hastalık nedeniyle İran'da ölüm oranının yüzde 50, Türkiye'de ise yüzde 7 seviyelerinde seyrettiğini kaydetti.
PİKNİĞE GİDENLER DE RİSK ALTINDA
Virüsün, sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlardan da izole edildiğini, hayvanlarda belirtisiz infeksiyon yapabildiğini, insanlara,
infekte kenelerin ısırması, hasta hayvanlar ya da kişilerle temas sırasında bulaşabildiğini dile getiren Vahapoğlu, şunları söyledi:
''Hastalığa karşı en büyük risk grubunu, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, askerler, kamp yapanlar, piknik yapanlar ve deri fabrikası çalışanlarının
oluşturuyor. Pikniğe gidenler örtü olmadan yere oturmamalı, çıplak ayakla arazide dolaşmamalı, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar da vücutlarının büyük bölümünü giysileriyle kapatmalı.''
HASTALIK 1-13 GÜN ARASINDA BELİRTİ VERİYOR
Hastalığın keneyle temas olması halinde 1-3 gün, hastalıklı kan ya da dokuyla temas halinde 3-13 gün arasında ateş, halsizlik, ani kas ve baş ağrıları, bulantı kusma, iştahsızlık, ishal, ilerleyen safhalarda ise ağız ve deride kanamalar seklinde belirtiler verdiğini ifade eden Vahapoğlu, hastaların yüzde 90'ının hafif bir klinik seyir gösterdiğini dile getirdi.
Vahapoğlu, hastalığı yapan virüsün dayanıksız olduğunu, konakçı dışında yaşayamadığını, güneşin yaydığı ultraviyole ışınları altında hızla öldüğünü, 56 derecede 30 dakikada aktivitesini kaybettiğini, çamaşır suyuyla ölebildiğini belirtti.
KENE SAĞLIK KURULUŞUNDA ÇIKARILMALI
İnsanların vücutlarına tutunan keneleri koparmamaları gerektiğine dikkati çeken Vahapoğlu, ''Bilinçsizce koparılan kenenin kafası genellikle vücutta
kalıyor, kafanın çıkarılması için cerrahi müdahale gerekiyor. Kenenin koparılması durumunda bile kişinin enfekte olma ihtimali yüksek. Bu nedenle kenelerin bir sağlık kuruluşunda, uzman kişi tarafından çıkarılması ve kişinin tedavi altına alınması gerekiyor'' diye konuştu.
AA
Yayın tarihi: 18 Mayıs 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/18//haber,ABFAA60D02024C288AA6CF07E1797489.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.