"Türkiye yükselen bir piyasa"
IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Türkiye'nin yükselen dört dinamik piyasa arasında olduğunu yinelerken, IMF'nin Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nde (IMFC) "küresel ekonomide ağırlık ve rolleri artmış dinamik ekonomiler için daha yüksek oranda kota ve söz hakkı tanınması" konusunda uzlaşmaya varıldığını bildirdi.
Rato, Londra'da İngiltere parlamentosunun Hazine ve Uluslararası Kalkınma Özel Komitesi üyelerine hitap etti. IMF'nin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verip daha demokratik bir yapıya kavuşturulması için getirilen yeni "Yönetim Reformu" hakkında bilgi veren Rodrigo de Rato, "IMF etkin olacaksa 'temsilci' olabilmelidir ve 'temsilci' olabileceği görülmüş olmalıdır. Benim bakışımdaki şu konu kurumun yasallığı için hayatidir: IMF'ye taahhütlerde bulunmuş yükselen ekonomilere yardımda bulunmaya devam edecekseksek, yeterli biçimde temsil edildiklerini hissetmeleri gerekir" dedi.
Rato, "IMF'de düşük gelirli ülkelerin sesleri de açıkça duyulmalı, yönetim ve kurumsal yapı bunu kolaylaştırmalı. Bunun için yapmaya çalıştığımız en önemli reformlardan biri, düşük gelirli ülkelerin temsil ve söz haklarını korurken, küresel ekonomide rolleri son yıllarda artan ülkelerin temsillerini de artırma hedefiyle Fon'un yönetim yapısını güncelleştirmektir" dedi. Bu konunun İngiltere parlamentosundaki komite raporunda da vurgulanacağını bildiğini kaydeden Rato, "Geçen yıl Singapur'da, dört dinamik yükselen piyasa Çin, Meksika, Kore ve Türkiye için kota artışında uzlaşmıştık, burada başladığımız IMF yönetim reformunu tamamlamak için çalışmaları sürdürüyoruz. Şu anda gelecekteki kota değişikliklerine teme oluşturacak yeni kota formülü taslakları üzerinde tartışıyoruz" diye konuştu.
IMF üyeleri arasında, yeni kotanın basit ve saydam olması konusunda konsensus bulunduğunu kaydeden Rodrigo de Rato, ülkelerin küresel ekonomi içindeki göreli konumlarını uygun biçimde değerlendireceklerini kaydetti. Rato, IMF'nin Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nde (IMFC) geçen ay, reformun "küresel ekonomide ağırlık ve rolleri artmış dinamik ekonomiler için daha yüksek oranda pay tanınması" şeklinde bir uzlaşmaya vardığını, konunun en geç 2008 Bahar Toplantılarına kadar sonuçlandırılacağını kaydetti.
(ANKA)
Yayın tarihi: 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/16//haber,B3C02A0B82D24A15A46A4118D77342F1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.