kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ev ayıplı çıkarsa banka 5 yıl sorumlu

SANAYİ Bakanı Ali Coşkun, bankaların desteklediği projeler için "Konutta bir ayıp çıkması halinde, konutu satan ve banka 5 yıl süreyle konutun tamamından sorumlu olacak" açıklamasını yaptı. Bakan Coşkun tüketicinin kendi beğenip aldığı konuttan ise sadece kendisinin sorumlu olduğunu bildirdi SANAYİ Bakanı Ali Coşkun'un açıklamasına göre 6 Haziran'da başlayacak mortgage sisteminde sabit, değişken ve sabit-değişken olmak üzere 3 tür kredi olacak. Sabit kredide erken kapama cezası olurken, değişken faizli kredide yüzde 2 ceza yok ..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, konut kredilerinin, sabit, değişken, sabit ve değişken bir arada şeklinde olacağını belirterek, "Bu üç farklı faiz sisteminde de tüketici, borcun bir kısmını veya tamamını vadesinden önce ödeyebilecek'' dedi. Bakan Coşkun, yaptığı açıklamada, Konut Finansmanı Sistemine ilişkin kanunlarda çeşitli değişiklikler yapıldığını ve kanunun 6 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, değişikliklere ilişkin bilgi verdi. Coşkun, yapılan değişiklikler içinde, sözleşme öncesi bilgi formunun tüketiciye verilmesini takip eden 1 işgünü geçmeden imzalanan sözleşmelerin geçersiz sayılacağının bulunduğunu bildirdi.

YENİ KANUNLA KORUNACAK
Buna yönelik dilekçe örneğinin Bakanlık internet adresinden temin edilebileceğini hatırlatan Coşkun, tercihini bu yönde kullanan tüketicilerin, yeni kanun hükümlerine değil 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da düzenlenen tüketici kredisi hükümlerine tabi olacaklarını bildirdi. Bağlı kredi kullanılması halinde (bankanın desteklediği, irtibatlı olduğu bir projeden konut alanlar) konutta bir ayıp çıkması halinde, konutu satanla birlikte kredi kullandıran bankanın da 5 yıl süreyle, konutun tamamından müteselsilen sorumlu olacağını belirten Coşkun, tüketicinin kendisinin beğenip satın aldığı bir konutta ayıp çıkması durumunda bankanın sorumluluğunun bulunmadığını bildirdi.