Anayasa Komisyonu, seçim için 22 Temmuzu benimsedi
AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun başkanlığında toplanan Komisyonda, AK Parti Grup başkanvekilleri ve bazı AK Parti'li milletvekilleri tarafından genel seçimin 4 Kasım 2007'den 24 Haziran 2007'ye alınmasına ilişkin verilen seçim önergesi görüşüldü.
Söz alan önerge sahiplerinden AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, bütün siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin erken seçim istediğini, iktidar partisi olarak bu talepleri boşta bırakmamak için önerge verdiklerini söyledi. Parlamentonun Haziran sonu itibariyle tatile gireceğini, bu açıdan da seçimin bir erken seçim olmayacağını anlatan Kapusuz, seçimin bir an önce yapılmasının, milletin ve Parlamentonun hayrına olacağını kaydetti.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de çok partili hayata geçildikten sonra seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini, ülkenin içinde bulunduğu duruma göre bugün de seçim yapma zorunluluğu olduğunu ifade etti.
YSK, TAKVİMİ AÇIKLADI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 22 Temmuzda seçim yapabileceklerine ilişkin belirledikleri takvimi açıkladı.
AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 367 tartışmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesinin kararından önce yaptığı değerlendirmeyi gündeme getirerek, Mahkemeye baskı uygulandığını, şarj yapıldığını ve şantaj girişiminde bulunulduğunu ileri sürdü.
CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kılıç'ın sözlerine tepki gösterdi. Araslı, Kılıç'tan, sözlerini geri almasını isterken, Başkan Kuzu'dan da müdahale etmesini istedi. Kart da ''Sizi ciddiyete davet ediyorum'' dedi.
CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, CHP olarak seçimin en erken tarihte yapılmasından yana olduklarını söyledi. Çorbacıoğlu, ''Ancak seçimin, iki ayağı bir pabuca sokacak şekilde yapılmasını mantıklı bulmuyoruz'' dedi.
22 TEMMUZ
Tekrar söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Kapusuz, YSK Başkanı Aydın'ın açıkladığı takvimin olabileceğini, 22 Temmuzda seçim yapılmasını kabul edebileceklerini söyledi.
Adalet Bakanı Çiçek de 24 Haziran tarihinin, geçmiş uygulamalar dikkate alınarak getirildiğini, bir ısrar içinde olmadıklarını söyledi. Seçimin mümkün olduğu kadar erken yapılmasını istediklerini, ancak bunun fiilen ve hukuken de mümkün olması gerektiğini belirten Çiçek, ''Seçimin tartışmalı olmasını istemeyiz. 22 Temmuz, bizim için de kabuldür. Hayırlı olsun'' diye konuştu.
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş da 22 Temmuzun olabileceğini ifade etti.
''...DEMOKRASİYİ KURTARMAK İÇİN MECBURİ SEÇİM''
AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, seçimin, erken seçim değil, demokrasiyi kurtarmak için yapılan mecburi seçim olduğunu savundu. Genelkurmay Başkanlığının açıklamasını hatırlatan Yarbay, ''Demokrasinin önünü açmak için mecburi seçimle karşı karşıyayız'' dedi.
Yarbay, Meclisin ve demokrasinin tehdit altında olduğunu ileri sürerek, ''Erken seçim, Türkiye'yi kurtaracak mıdırİ Maalesef kurtarmayacaktır'' diye konuştu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun'un, ''Sizden kurtaracak'' demesi üzerine Yarbay, ''Onu, Allah bilir'' dedi.
TARTIŞMA
Yarbay'ın, Anayasa Mahkemesi'nin zorlanarak karar aldığını söylemesine, CHP'li üyeler tepki gösterdi.
CHP'li Araslı'nın yüksek mahkemenin saygın bir kurum olduğuna yönelik sözlerine, AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, ''Tehdit ettiğiniz organ mıİ'' diye karşılık verirdi.
Araslı, Anayasa Mahkemesinin şahsiyetine yönelik sözler söyletmemenin, Komisyon Başkanının da görevi olduğu yönünde Kuzu'ya uyarıda bulundu. Kuzu'nun, müzakerelerin tamamlandığına ilişkin yeterlilik önergesini oylatması, tartışmaya neden oldu.
CHP'liler tepki gösterirken, Oya Araslı, usul hakkında söz isteyerek, İçtüzük ihlali yapıldığını öne sürdü. Konuşma haklarının kısıtlandığını ileri süren Araslı, önergeleri bulunduğunu söyledi.
Araslı ile CHP'li Kart, oturdukları yerden kalkarak, Başkan Kuzu'nun yanına geldi ve yeterlilik önergesinin oylatılmasına tepki gösterdiler. Kart'ın kendisine yönelik sözlerine tepki gösteren Kuzu, ''Sizi, edebe davet ediyorum'' dedi.
Tartışmanın sonunda, Araslı'nın, YSK takviminin incelenmesi için alt komisyon kurulması yönünde verdiği önerge reddedildi. Daha sonra, seçim önergesi değişiklikle benimsenerek, genel seçimin 22 Temmuz 2007'ye alınması kabul edildi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Kapusuz, seçim önergesinin yarın TBMM Genel Kurulunda ele alınacağını söyledi.
Bu arada, görüşmeler sürerken, komisyon üyelerine ve komisyon çalışmasını takip edenlere sandviç ikram edildi.
SEÇİLME YAŞI 25
TBMM Anayasa Komisyonunda, yapılacak erken seçimde, seçilme yaşının 25 olarak uygulanması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişiklik teklifi kabul edildi.
Teklifle ilgili bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, seçime 1 yıl kala seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yapılan ilk seçimlerde uygulanamadığını hatırlatarak, daha önce seçilme yaşını 25'e indirdiklerini, ayrıca birleşik oy pusulasında bağımsız adayların da yer almasını sağladıklarını kaydetti.
Konuyla ilgili hukukçular arasında farklı iki görüş bulunduğunu hatırlatan Kapusuz, ''Bazı hukukçular, 25 yaşı tartışıyor, bazıları ise bunun Anayasaya takılacağını söylüyor. Biz, buna takılmamak için bu değişikliği getirdik'' dedi.
''GENÇLER, BAŞIMIZIN TACI...''
CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, gençlerin siyasete girmesini herkesin arzu ettiğini, ancak getirilen düzenlemenin, bu gerekçeyi aştığını söyledi.
''25 yaş ve bağımsız adaylara evet ama açılan bu kapıdan daha neler geçecek bilmiyoruz'' diyen Araslı, sadece 25 yaş ve bağımsız adaylarla ilgili düzenlemenin, yapılacak ilk seçimde uygulanmasını istediklerini, bunun dışında iktidarın kendi isteği doğrultusunda değişiklik yapmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Araslı, ''25 yaş, başımızın tacıdır ama acaba önümüzdeki günlerde hangi seçim yasaları buraya getirilecek? Temsil olgusunu iyice çarpıklaştıracak düzenlemelere de olur diyecek miyiz? Biz bu kapıyı, sadece 25 yaş için açık tutmalıyız. Bir belirsizliğe evet diyemeyiz. Tıpkı 2B'de olduğu gibi'' diye konuştu.
AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da erken seçim kararı alındıktan sonra, hiçbir konuda Anayasa değişikliğine gidilmemesi gerektiğini savundu.
CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da AK parti tarafından getirilen değişiklik teklifini ''vahim'' olarak nitelendirdi ve yapılacak değişikliğin, sadece 25 yaş ve bağımsız adaylarla sınırlı olmasını isteklerini söyledi.
''21. DÖNEMİN OLGUNLUĞUNU GÖSTEREMEDİK''
AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Torun'un, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasının yetişip yetişmeyeceği sorusuna karşılık Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu konu düşünülerek, YSK'nın 80 günlük süreyi belirlediğini söyledi.
Anavatan Partisi Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı, 22. Dönem Parlamentosunun iyi bir sınav vermediğini belirterek, ''21. dönemde 6 parçalı parlamentonun olgunluğunu gösteremedik'' dedi.
AK Parti'nin, Anayasada başka değişiklikler daha yapacağını hatırlatan Gaydalı, bütün değişikliklerin, bir paket halinde getirilmesini istedi.
Görüşmelerin ardından teklif, değişiklik yapılarak kabul edildi. Buna göre, yapılacak ilk genel seçimde, milletvekili seçilme yaşının 25 olarak uygulanması ve bağımsız adayların adlarının birleşik oy pusulasında yer almasına olanak sağlanıyor.
Teklifin ilk turu, yarın TBMM Genel Kurulunda yapılacak.
''MİLLETİN ÖNÜNE İKİ SANDIK KONULACAK''
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, gazetecilerle yaptığı sohbette, üzerinde çalıştıkları, cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu ile genel seçimi birlikte yapacaklarını belirterek, ''Eğer Anayasa değişikliği gerçekleşmez ve bu, referanduma götürülürse, referandum ile genel seçimi birlikte yaparız'' dedi.
(A.A)
Yayın tarihi: 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/02//haber,98EC2E22CF3D4121A2A098099FF46997.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.