İLİŞKİLİ HABERLER
Yüksek Mahkeme'den Çankaya seçimine: Dur
Yüksek Mahkeme'den Çankaya seçimine: Dur
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı seçimi için hem iptal, hem de yürürlüğü durdurma kararı verdi TBMM Danışma Kurulu bugün takvimi yeniden belirleyecek. Genel Kurul'da 2. tur oylama yapılmayacak..
Anayasa Mahkemesi yaklaşık 5 aydır devam eden Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmasına son noktayı koydu: "367 şart" Genelkurmay Başkanlığı bildirisi ve hükümetin karşı açıklamasının yapıldığı ortamda toplanan Anayasa Mahkemesi heyeti, tarihinde en hızlı kararını dün verdi. Tülay Tuğcu'nun başkanlığında toplanan mahkeme yaklaşık 4.5 saat süren müzakere sonunda Meclis'te 27 Nisan'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi 1'inci tur oylamasının iptal edildiğini ve yürürlüğünün durdurulduğunu açıkladı. Açıklamayı yapan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, kararın 2'ye 9 oyla alındığını duyurdu. Çoğunluğun görüşüne Başkan Vekili Kılıç ile yine Refah Partisi davasında kendisiyle birlikte partinin kapatılmaması gerektiği yönünde oy kullanan Sacit Adalı muhalif kaldı.
OYLAMADA 367 ŞART
Başkan Vekili Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin dünkü kararı üzerine soruları yanıtlarken, 27 Nisan'da yapılan oylamanın iptal edildiğini bundan sonraki yapılacak oylamalarda 1 ve 2'inci turlarda 367 toplantı yeter sayısının aranmasının şart olduğunu bildirdi. Buna göre Meclis'te bundan sonra yapılacak oylamada da 367 toplantı yeter sayısı bulunamazsa, birinci tur yapılamamış sayılacak.
15 MAYISA KADAR SÜRE
Anayasa Mahkemesi dün verdiği kararla, hükümete 15 Mayıs'a kadar 4 tur yapabilmesi için süre de vermiş oldu. Bu süre içerisinde 367 toplantı yeter sayısı bulunmadığı için seçim yapılamadıktan sonraki her oylama birinci oylama olarak kabul edilecek. Meclis daha önce başkanlık divanının belirlediği takvim ve Anayasa'daki zorunlu süreleri dikkate alarak 15 Mayıs'a kadar 4 tur yapabilecek. Bu turlardan ilk ikisinde 367 toplantı yeter sayısı aranırken, üçüncü ve dördüncü turlarda 276 milletvekilinin Meclis genel kurulunda bulunması yeterli olacak.
YOKLAMA ŞART
Anayasa Mahkemesi dünkü oturumunda Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın 21 Nisan'daki oylama sırasında CHP'li Kemal Anadol'un yoklama yapılması talebini reddetmesini de içtüzük değişikliği olarak gördü ve Arınç'ın yoklama yapmamasını Anayasa'nın ihlali olarak değerlendirdi.
İKİ KİŞİ MUHALİF
Çoğunluğun görüşüne katılmayan Başkan Vekili Haşim Kılıç ile üye Sacit Adalı toplantı yeter sayısının Anayasa'nın 96'ncı maddesinde belirtildiğini ve bu sayının 184 olduğunu işaret ettiler. Kılıç, kararın gerekçesinin en kısa zamanda yazılarak Resmi Gazete'de yayınlanacağını duyurdu. Kılıç, Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını bu sabah Meclis Başkanlığı'na ileteceklerini açıkladı.
TAKVİM YENİDEN BELİRLENİYOR
TBMM Danışma Kurulu bugün toplanıp, takvimi yeniden belirleyecek. Bu nedenle Genel Kurul'da ikinci tur oylama da yapılmayacak. TBMM Başkanı Bülent Arınç, tur takvimi yeniden belirlemek için Danışma Kurulu'nu bugün 11.00'da toplantıya çağırdı. AKP, Danışma Kurulu'ndan turların 3, 7, 11 ve 15 Mayıs'ta yapılmasını isteyecek. Kabul edilirse ilk oylama yarın..
MAHKEMEYE KORNALI SELAM
Anayasa Mahkemesi'nin tarihi kararını Başkan Vekili Haşim Kılıç açıkladı. Kararın açıklanmasından sonra Anayasa Mahkemesi Binası çevresindeki binalara çok sayıda Türk bayrağı asıldı. Bina sakinlerinden bazıları pencerelere çıkarak ellerindeki bayrakları salladılar. Bina önündeki yoldan geçen sürücüler de kornalarıyla mahkemeye işaret verdiler.
İLİŞKİLİ HABERLER
Yüksek Mahkeme'den Çankaya seçimine: Dur
Yayın tarihi: 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/02//haber,C3A0674F67C54DBAAF2E8D92116B2F5B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.