1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmak istenmesi nedeniyle polis müdahale etti. İstanbul Valisi Güler, 580 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 30 yıl sonra, Taksim Meydanı 1 Mayıs eylemine tanık oldu.
OLAYLI 1 MAYIS'TAN KARELER İÇİN TIKLAYINIZ...TAKSİM'DE 1 MAYIS KORTEJİDolmabahçe'den Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen yaklaşık bin kişilik grup, güvenlik güçlerinin yoğun denetiminde Taksim Meydanı'na ulaştı.
Aralarında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy'un da bulunduğu grup, "Yaşasın 1 Mayıs" ve "İşte Taksim İşte 1 Mayıs" sloganları ile Taksim Meydanı'na girdi.
SHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci ve bir grup partili, 1 Mayıs anma etkinlikleri kapsamında Taksim Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Ercan Karakaş ve bir grup partiliyle Taksim Meydanı'na geçen Ketenci, 1 Mayıs olaylarının yaşandığı Kazancı Yokuşu'nun başına geldi. Partililerle birlikte burada hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bırakan Ketenci ile beraberindekiler, saygı duruşunda bulundular.Ketenci, yaptığı konuşmada, 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenleri anmak için toplandıklarını ifade ederek, ''Bugün içinde bulunduğumuz durum, tarihi dağınıklığın doğal sonucudur. Artık daha çok dayanışmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde daha güçlü olacağız'' dedi.Bu arada Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras da beraberindeki bir grup partiliyle buraya geldi.
Öte yandan, Taksim Meydanı'nda özel bir televizyon kanalının röportaj yaptığı bir vatandaş, polisin müdahalesi ile gözaltına alındı. Buna tepki gösteren çevredeki bazı kişiler de polis merkezine götürüldü.
Havadan helikopterle, yerden de çevik kuvvet ekipleriyle takip edilen grup, cadde üzerinde konuşlandırılan güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi.
Gaz bombalarıyla polisin müdahale ettiği gruptan ellerinde sapanlar bulunan, yüzlerini maskeler ile örten bazı kişiler polise taş attı. Müdahale üzerine gruptakiler, geri dönerek ara sokaklara girdi.
EMNİYET: 695 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI1 Mayısı Taksim'de kutlamak isteyen gruplara yönelik müdahale sırasında 198'i kadın 695 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde kurulan Asayiş Harekat Merkezinden alınan bilgiye göre, saat 15.30 itibariyle 1 Mayısı Taksim'de kutlamak isteyen gruplara yönelik müdahalelerde çeşitli yerlerde gözaltına alınan 65'i kadın 279 kişi Güvenlik Şube Müdürlüğüne getirildi.
Beşiktaş'ta 26'sı kadın 90 gözaltı bulunduğu, yine gruplara müdahale edilerek gözaltına alınan 107'si kadın 326 kişi de Emniyet Müdürlüğünün
Gayrettepe'deki yerleşkesine götürüldü.
Gözaltında bulunan ve Beşiktaş'ta alınan 2 avukata ''polise mukavemet'' suçundan işlem yapılırken, yaşları 18'den küçük 3'ü kız 6 çocuk da Çocuk Şube Müdürlüğüne teslim edilecek.
VALİ GÜLER'İN AÇIKLAMALARIPolisin aldığı güvenlik önlemleri nedeniyle trafiğin aksadığını ve yürüyüşlerine izin verilmediğini gerekçe gösteren bazı gruplar tarafından istifaya çağırıldığı hatırlatılan Vali Güler, vatandaşların da güvenlik güçlerinin de yasayla belirlenen haklarının olduğunu söyledi.
Emniyet güçlerinin ve kendisinin yasal sınırlar içerisinde görevini gereğince yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Güler, olası yasa dışı gösteri ve yürüyüşler için güvenlik önlemlerinin gece boyunca da devam edeceğini söyledi. Vali Güler, İstanbul halkını alanan tedbirlere uymaya çağıran Vali Güler, bazı grupların yasa dışı gösteri ve yürüyüş yapmaya çalıştıklarının bilincinde olunmasını istedi.
İstanbul Valisi Muammer Güler, DİSK yöneticilerine ''Kazancı Yokuşu'nda basın açıklaması yapabilirsiniz'' dediklerini, ancak ''Hayır. Biz 50 bin kişiyle istediğimiz yerden yürüyüş yapacağız'' diyerek İstanbul'da bugün yaşanan kaosun doğmasına sebep olduklarını söyledi.
Vali Güler, NTV'ye yaptığı açıklamada, Taksim Meydanı'nın gösteri ve
yürüyüşler için ilan edilmiş alan olmadığını, İstanbul'da Kadıköy Meydanı,
Kazlıçeşme ve Çağlayan Meydanı'nın tespit ve ilan edilmiş alanlar olduğunu söyledi.
Bu alanlar dışındaki yerlerin toplantı ve yürüyüşlere açılmasının mümkün olmadığını ifade eden Güler, Taksim'de birçok kuruluşun zaman zaman basın açıklaması, saygı duruşu ve çelenk koyma gibi etkinliklerine izin verildiğini hatırlattı.
Güler, ''DİSK yöneticilerine daha önceki yıllarda da olduğu gibi
'Kazancı Yokuşu'na gelebilirsiniz, basın açıklaması yapabilirsiniz, saygı
duruşunda bulunup, çelenk bırakabilirsiniz' dememize rağmen, 'Hayır. Biz 50 bin kişiyle istediğimiz yerden yürüyüş yapacağız' dediler ve İstanbul'daki bugünkü kaosun doğmasına sebep oldular. Ben kamu düzenini sağlamakla mükellefim. Kanunların öngördüğü çizginin dışına ne ben çıkabilirim, ne de kimsenin çıkmasına izin verebilirim'' dedi.
"TAKSİM'DE GÖSTERİ YAPMANIN SIKINTILARI GÖRÜLDÜ''Vali Güler, ''Taksim'de yılbaşı ve bayram kutlamalarına izin verilip neden 1
Mayıs'a izin verilmediği'' yönündeki eleştiriler konusunda da, bu konunun
saptırıldığını, yılbaşı kutlamalarının Büyükşehir Belediyesince, bayram
kutlamalarının da Valilik veya diğer resmi kurum ve kuruluşlar tarafından
organize edildiğini kaydetti.
''Bugün Taksim'de toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasının nelere, hangi
sıkıntılara neden olabileceğini İstanbullar gördüler'' diyen Güler, bu tip
gösteri ve yürüyüşlerde Dolmabahçe ve Kabataş'tan Taksim'e kadar olan bütün bölgenin trafiğe kapatıldığını, bunun da yarattığı sonuçların bugün görüldüğünü söyledi.
KANUNSUZ EYLEMLERVali Güler, bugün illegal grupların kanunsuz birçok eyleme giriştiğini
belirterek, ''Yapılan aramalarda çok sayıda molotof, silah, gaz maskesi ele geçirilmiştir'' dedi.
Kanunları uygulanmak zorunda olduklarını, kanun dışı eylemlere seyirci
kalamayacaklarını ifade eden Güler, şunları kaydetti:
''Kanun bilmemek, mazeret sayılmaz. Polisin yasa dışı olayları engelleme
yetkisi vardır. Zaten polisin varlık sebebi de odur. Bir kanunsuz eylemi
engellemek, polisin en tabii görevidir. Kamu düzeni ile ilgili bir görevdir.
Polis, elbette böyle bir kanunsuz eylem için önleyici tedbirlerini alacaktır.
Yoksa seyirci mi kalsaydık? Bunu İstanbulluların anlayışına bırakıyorum. Burada vali bir taraf, emniyet bir taraf, diğerleri bir taraf değildir. Burada korunması gereken, kamu düzenidir. Ben yasaları uygulamakla mükellefim. Hiç kimsenin, bu yasaları keyfi yorumlama hakkı yoktur.''
''İSTANBULLULAR'DAN ANLAYIŞ RİCA EDİYORUM''
Güler, dün bir basın toplantısı düzenleyerek özellikle ulaşımla ilgili bilgi
verdiğini, bir aydan beri 1 Mayıs'la ilgili tüm birimlerle değerlendirmelerde
bulunduklarını ve Kriz Merkezi'nde 50 görevlinin şu anda bu işle ilgili görev
yaptığını söyledi.
Bu konuda hiçbir eksikliklerinin bulunmadığını vurgulayan Güler, ''Şu anda
Kadıköy'de Türk-İş tarafından bir gösteri yürüyüşü yapılıyor. Niçin yasal olan bir toplantı bu kadar ilgi çekmiyor da kanunsuz eylemlerle ilgili kamuoyunun dikkati çekilmeye çalışılıyor. Bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz'' diye konuştu.
Güler, eylem için İstanbul'a gelen araçların kente girmelerine izin
verilmediğini, verilmesi halinde provokasyon şeklinde bir takım eylemler
yapacaklarını ve bu konuda önleyici tedbir aldıklarını savundu.
Bugün yaşanan sıkıntının, kamunun yarattığı bir sıkıntı değil, kanunsuz
eylemlere girişilmesi ve bunların önlenmesine yönelik alınan tedbirlerin
yarattığı bir sıkıntı olduğunu ifade eden Güler, ''İstanbullular'dan alınan
güvenlik önlemleri nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar için anlayışlarını rica
ediyorum'' diye konuştu.
''İSTANBUL'A YENİ TOPLANTI ALANLARI GEREKİYOR''Güler, bireysel özgürlüklerin kullanılması ile kamu düzeni arasında çok
önemli bir denge bulunduğunu, kişi hak ve özgürlükleri kullanılırken,
diğerlerinin yaşam alanlarına, özgürlüklerine de etki edilmemesi gerektiğini
kaydetti.
İstanbul'da toplantı ve yürüyüş alanlarının bu açıdan sıkıntıya neden
olduğunu, yeni bir takım alanların oluşturulması gerektiğini vurgulayan Güler, ''Çağlayan'da, Kazlıçeşme'de, Kadıköy Meydanı'nda izinli toplantılar dahi trafik anlamında sıkıntılara yol açıyor. Bunun çözümlerini bulmaya çalışıyoruz'' dedi.
Vali Güler, Taksim Meydanı'na tüm giriş ve çıkışların serbest bırakılması
halinde binlerce, onbinlerce kişinin alana yığılmasına ve oradaki olayların
önlenemeyecek boyuta ulaşmasına sebep olunacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Bu kolay bir şey değil. Bu konunun değerlendirmesi emniyet güçleri ve
uzmanlar tarafından yapıldı. Burada eyleme tevessül edilmemesi, sadece orada açıklama yapılması ve bizim gösterdiğimiz alanlarda kutlama yapılsaydı daha iyi olmaz mıydı? İlla birileri kanunu zorlamak zorunda mı? Kanunun öngördüğü davranış biçimlerinin dışına çıkmak zorunda mı? Bu suç değil mi? Bugünkü kanun dışı gösteriye katılanlar hakkında şu anda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu ve davalar açıldı. Gözaltına alınanlarla ilgili adli işlemler sürdürülüyor.''
Vali Güler, bugün İstanbul genelinde eğitim ve öğretimin bir gün tatil
edilmesini gerektirecek bir ortam bulunmadığını, sadece yoğun güvenlik
önlemlerinin bulunduğu yerlerdeki okulların tatil edildiğini bildirdi.
NUR SÜRER DE GÖZALTINA ALINDIDolmabahçe'de İnönü Stadyumu önüne toplanan ve aralarında sanatçı Nur Sürer'in de bulunduğu bir gruba da polis tarafından izin verilmedi. Sürer ve grup, daha sonra gözaltına alındı.
İSTİKLAL CADDESİ'NDE İKİ AYRI GRUBA MÜDAHALE EDİLDİ1 Mayıs'ı izin alınmadan Taksim'de kutlamak isteyen ve İstiklal Caddesi'nde toplanan iki ayrı gruba polis müdahale etti.
Taksim Meydanı'nda toplanan bir grup, polisin müdahalesi üzerine Tarlabaşı yönüne doğru kaçtı. Daha sonra tekrar toplanan grup, İstiklal Caddesi girişindeki Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne geldi.
''Yaşasın 1 Mayıs'' ve ''İşte Taksim, işte 1 Mayıs'' sloganları atan grup,
burada beklemeye başladı.
Çevik kuvvet ekiplerinin barikat kurarak meydana çıkışına izin vermediği
grup, burada alkış ve sloganlarla protestosunu sürdürdü.
Bu arada, Taksim Meydanı'nda toplanarak Sıraselviler'e doğru gelen bir grup, cadde çıkışında bekledi.
Polisin meydana doğru çekilerek İstiklal Caddesi'nden çıkışına izin verdiği
İstiklal Caddesi girişinde bekleyen grup, dağılmayarak eylemini sürdürdü.
Öte yandan, Taksim Meydanı çevresindeki bazı esnafın, eylemler sırasında kepenklerini kapattığı görüldü.
VATANDAŞLAR TEPKİLİBu arada İstanbul Valiliğinin alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde toplu ulaşım araçlarına izin vermemesi nedeniyle vatandaşlar Taksim ve Beşiktaş yönüne yürümek zorunda kaldı. Vatandaşların bir kısmı bu duruma tepki gösterdiler.
30 YIL SONRA TAKSİM'DE İLK 1 MAYIS1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda düzenlenen miting sırasında 34 kişinin öldürülmesi ile tarihe "Kanlı 1 Mayıs" diye geçen günden 30 yıl sonra, Taksim Meydanı yine bir 1 Mayıs eylemine tanık oluyor.
Göstericilerin, Taksim Atatürk Anıtı'na koymak istedikleri çelengin sabah saatlerinde polis tarafından parçalanması üzerin yaptırılan ikinci çelenk de yine güvenlik güçleri tarafından parçalandı. Bunun üzerine anıta karanfiller koyuldu.
Kazancı Yokuşu önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik gruba seslenen KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 1977'de öldürülen 34 kişiyi anmak için bir araya geldiklerini belirterek, "30 yıl önce burada karanlık eller vardı. Faşizme karşı omuz omuza diyenler, bu karanlık eller tarafından katledildiler. Biz bu karanlık elleri tanıyoruz. Onları Kahramanmaraş'ta, Beyazıt'ta, Bahçelievler'de, Sivas'ta, Şemdinli'de gördük. Boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de, bugün İstanbul'da tarihi bir gün yaşandığını ifade ederek, "Sabahtan beri gördüğümüz baskılar yasalara aykırıdır. Bu kadar tahammülsüzlük anlaşılır gibi değil. İşte AKP'nin demokrasi anlayışı" dedi.
Güvenlik güçleri, Kazancı Yokuşu önünde toplanan kalabalığın etrafını sararken, yer yer küçük gruplara müdahale etti. Televizyonların canlı yayın araçlarının ruhsatlarına el konuldu ve uydu çanaklarını açmalarına izin verilmedi.