kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Eski bakan için rekor ceza istendi: 216.5 yıl

ANKARA
Yargıtay Başsavcısı, Yüce Divan'da yargılanan eski Bakan Aydın için "ihaleye fesat" ve haksız mal edinme suçlarından 216 yıl hapis istedi... Aydın’ın, 1 milyon 961 bin YTL’lik haksız mal edindiği bu paranın da faiziyle birlikte alınarak Hazine’ye devredilmesi istendi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Eski bakan için rekor ceza istendi: 216.5 yıl
Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, Yüce Divan'da yargılanan eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın için "ihaleye fesat" ve "haksız mal edinme" suçlarından 216 yıl 6 ay hapis cezası istedi. Duruşmaya Aydın avukatı ile birlikte katıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle yapılan başvuru üzerinde çalışan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun yerine heyete, Başkanvekili Haşim Kılıç başkanlık etti. Duruşmada, Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok esas hakkındaki mütalaasını okudu. Aydın'ın eylemlerinin "görevi kötüye kullanma" suçu kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Yargıtay Başsavcısı, Aydın'ın bakanlığı döneminde birçok ihalenin "davet" usulüyle gerçekleştirildiğini böylelikle istisna olan bu yöntemin kural olarak işlemeye başladığını, rekabet ortamının tamamen ortadan kaldırıldığını kaydetti.

YASADIŞI TALİMAT
Kamuoyunda "Vurgun Operasyonu Davası" olarak bilinen ve Bayındırlık Bakanlığı'ndaki usulsüzlüklerin sorgulandığı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılama kayıtlarından alıntılar yapan Başsavcı Ok, Aydın'ın yasadışı talimatlarını dönemin Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban ve Bakanlık Müşaviri Sadrettin Dinçer'e verdiğini anlattı. Başsavcı Ok, bu yolla ihale kazandırılan birçok firmanın Aydın'ın ortağı olduğu firmadan alışveriş yapan şirketler olduğunu, bu şirketlerden bazılarının teknik personeli ve ekipmanının bile bulunmadığını, bazılarının da ortak adresleri kullandıklarını kaydetti. Ok, sanık Aydın'ın bu yolla kanuna karşı hile kullanarak iş verilmesine yol açtığı firmalara haksız kazanç sağladığını, devleti de zarara uğrattığını ifade etti.

DEVLETE ZARAR
Mütalaada, eski Bakan Aydın'ın, Müsteşar Yardımcısı Aban'a, ihaleler öncesinde "bu firma ile ilgilenin" gibi talimatlar verdiği, bu ihalelerin de Aydın'ın "ilgilenin" dediği firmalara verildiği vurgulandı. Başsavcı Ok, "Sanık, bakanlığı döneminde yolsuzlukları önlemek için gerekli tedbirleri almadığı gibi, verdiği talimatlarla devleti zarara uğratmıştır" dedi. Mütalaanın ikinci ayağını, sanık Bakan Aydın'ın malvarlığındaki artış iddiaları oluşturdu. Aydın'ın bildirdiği malvarlığındaki artışları aktaran Başsavcı Ok, sanığın gelirindeki artışın dayanağı olarak gösterdiği daire satış belgelerini ortaya koyamadığını, bunları açıklamaktan da özellikle kaçındığını söyledi. Başsavcı Nuri Ok, Aydın'ın 10 ihalede doğrudan doğruya firma tarifi yapıp bürokratlarına bu firmalara ihale verilmesi yönünde talimatlarının olduğunu ileri sürdü. Bu nedenle ihaleye fesat karıştırma suçundan 10 kez ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.