Dünya medyası: Türkiye bıçak sırtında
Türkiye, dünya meydasının ilgi odağı olmayı sürdürüyor. The Times gazetesi, "Türkiye bıçak sırtında" derken Financial Times "Türkiye'nin orduya değil, erken seçime ihtiyacı var" görüşünü dile getirdi. The İndependent, "AB müzakerelerini yürüten bir ülke için inanılmaz" ifadesini kullandı. Washington Post ise, laikleri, özgür seçimi önlemekle suçladı. The Guardian da "generallerin uyarısının olumlu olabileceği" yorumunu yaptı.
TİMES: TÜRKİYE BIÇAK SIRTINDA
İngiliz The Times de, "Bıçak sırtında" başlıklı yorumunda "Türkiye'de bir askeri darbe hiçbir zaman dışlanamaz. Böyle bir adım, ülkenin ekonomisi için bir felaket olur" dedi. Gazete "İslamcı AKP, uçurum kenarından geri adım atmalı" ifadesini de kullandı.
FT: "TÜRKİYE'NİN ORDUYA DEĞİL ERKEN SEÇİME İHTİYACI VAR"
Financial Times gazetesi manşetten duyurduğu başyazısını ve iki ayrı haberi Türkiye'de yaşanan son gelişmelere ayırdı. "Türkiye'nin orduya değil erken seçime ihtiyacı var" manşetiyle yayınlanan gazete, Türkiye'nin tehlikeli bir siyasi krize girdiği değerlendirmesinde bulundu ve yaşananları bir "deja-vu" olarak nitelendirdi.
INDEPENDENT: "AB MÜZAKERELERİNDEKİ BİR ÜLKE İÇİN İNANILMAZ"
Independent gazetesi, AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten bir ülkenin askeri bir darbenin kıyısında yürüyor olma ihtimali "inanılmaz" olarak nitelendirildi. Türkiye'de 50 yıl içinde askerin üç kez darbe yaptığı 1997'de de İslamcı bir Hükümetin sona erdirilmesine yardım ettiği ifade edilen haberde ancak askerin bu son tepkisinin pek çok kişi için sürpriz olduğu ifade edildi.
NYT: ASKERİ DARBE OLASILIĞI PİYASALAR İÇİN ALARM VERİCİ
Laik partilerin Başbakan Erdoğan ile savaşma sözünü verdiği yorumunu yapan New York Times ise, Türkiye'nin laikler ile iktidar arasında siyasi bir çatışmaya kaydığını belirterek bir askeri darbenin olasılığının piyasalar açısından da alarm verici olduğunu savundu.
WP: LAİKLER ÖRGÜR SEÇİMİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIYOR
"Türkiye'nin demokrasi krizi" başlığını atan Washington Post da, Türkiye'de "laik mühalefet ve ordunun, yeni bir cumhurbaşkanının özgür bir biçimde seçilmesini önlemeye çalıştığını" öne sürerek "Türkiye'nin büyük çoğunluğu Müslüman olduğu bir ülkede liberal demokrasiyi sağlamlaştırma çabası bir dönüş noktasına geldi" diye yazdı.
GUARDİAN: GENERALLERİN UYARISI OLUMLU OLABİLİR
İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi'nin köşe yazarı Simon Tisdall, askerlerin açıklamasının bir "muhtıra" olmadığını, Erdoğan'ı iktidardan indirme tehdidi gibi görülmeyeceğini savundu. Türkiye'nin değiştiğini belirten Tisdall, "Generallerin uyarısı olumlu olabilir" ifadesini kullandı.
EL PAİS: TÜRKİYE'DE SİYASİ KRİZ
İspanyol El Pais gazetesi de, "Türkiye'de siyasi kriz" başlıklı analizinde "Paradoks, Türk askerlerinin, AB gibi devletin laikliğini savunmaları ancak görünürde bunu demokratik yasalara saygı göstermeden yapmaları" yorumunu yaptı.
EL MUNDO: ERDOĞAN ÜZERİNDE BÜYÜK BASKI VAR
İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Mundo da, Başbakan Erdoğan'ın Abdullah Gül'ün adaylığını geri çekmesi çok güçlü baskıların altında olduğunu belirterek AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılından beri "en büyük kriz" ile karşı karşıya bulunduğu görüşünü dile getirdi.
LE MONDE: LAİKLER ERDOĞAN VE GÜL'DEN KUŞKULANIYOR
Fransız Le Monde ise, Başbakan Erdoğan'ın "birlik" ve "dayanışma" çağrısını yaptığını kaydederken Türkiye'de laiklerin "eski İslamcılar" olan Erdoğan ve Gül'den Müstafa Kemal tarafından getirilen devlet ile din arasındaki keskin ayrımı değiştirmeyi amaçlamasından kuşkulandıklarını yazdı.
BBC: "ERDOĞAN GÜL'ÜN ADAYLIĞININ ARKASINDA DURUYOR"
BBC'nin haberinde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına desteğini sürdürdüğü kaydedildi. Cumhurbaşkanı'nın geleneksel olarak Türkiye'de din ve devlet işlerinin ayrılmasının koruyucusu olduğu ifade edilen haberde, Gül'ün İslami bir kökten geldiği ve eşinin türbanlı olduğu belirtildi.
INDEPENDENT KRİZ ÇİZELGESİ YAYINLADI
Independent gazetesi, Türkiye'nin son bir haftada içinden geçtiği "kriz çizelgesini" yayınladı.
Türkiye'de yaşanan cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve Genelkurmay Başkanlığı'nın basın açıklaması, yurt dışında da gündemden düşmüyor. İngiltere'nin saygın gazetelerinden Independent, Türkiye'nin son bir haftada içinden geçtiği süreci "kriz çizelgesi" etrafında topladı.
İşte Independent gazetesinin dünyaya duyurduğu "Türkiye'nin kriz çizelgesi":
"Salı: Bir dizi laik gösteri ardından Türkiye'nin İslamcı Başbakanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıklayarak, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü aday gösterdi.
Cuma: Türk ordusu, Cumhurbaşkanı seçiminde araya girme tehdidinde bulundu ve Hükümeti militan İslamcı etkileri engellemeye çağırdı. Muhalif kanun koyucular Meclis'te yapılan seçimin ilk turunu boykot ederek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Pazar: En az 700 bin gösterici İstanbul sokaklarına çıkarak hükümetteki AKP'yi protesto etti.
Pazartesi: Anayasa Mahkemesi muhalefetin başvurusunu değerlendirmeye başladı. Eğer mahkeme muhalefetin başvurusunu reddederse Cumhurbaşkanı seçiminin son turu 9 Mayıs'ta yapılacak".
Yayın tarihi: 1 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/01//haber,7644058C77D346829B5FAE550A430A89.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.