Sağlıklı ve düzenli beslenmenin öğrencinin ne bütçesine ne de zamanına uyacağını düşünüyorsanız Defne Öz'e kulak verin: İyi beslenme alışkanlığının oturması, öğrencilerin bütçeleri için tasarruf anlamına gelir. Örneğin sinemada patlamış mısır yerine bir şişe su ve bir elma yeterli gelir! .
Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün New York'ta yaşayan üniversite öğrencisi kızı Defne Öz, kendi uygulayıp kilo verdiği diyet formüllerini topladığı 'Defne Öz'den Genç Kızlara Diyet Formülleri' kitabındaki zayıflama tüyolarını anlattı:
* Öğrencilik döneminde yaşanan stres ve sıkıntılar kilo alımını kolaylaştırıyor mu?
Öğrencilik hayatı, 'duygusal yeme'nin gelişebileceği bir genginlik yaratabilir. Çünkü çeşitli yeni deneyimler, insanlar ve düzenler bir sel gibi üzerinize akar. Kötü notlar, sınav stresi, kötü arkadaşlar ve kötü alışkanlıklar gibi pek çok tuzakla karşılaşabilirsiniz. Hayatınızın bazen berbat gittiğini, stresle başa çıkmak için yiyeceklere sarıldığınızı hissedersiniz. Canınız çoğu zaman bir parça çikolata ister. Duygusal yeme sorunu üniversite hayatından sonra da peşinizi bırakmayabilir. ABD'de kadınların yüzde 10'u yeme bozukluğunun etkisi altında.
KRİZ GELİNCE BİR TELEFON!
* Sizce aşırı yemek yeme isteği geldiğinde ne yapmak lazım?
Çılgınca yemek yeme ihtiyacı hissettiğinizde önce beş kez derin nefes alıp verin. Neden böyle hissettiğinizi, ideal çözümün ne olabileceğini hemen yazın. Bu en fazla on dakikanızı alır. Eğer hala açsanız; en yakındaki arkadaşınızla konuşun ya da arayın. İnsanlarla sorunlarınızı konuşmanız gerekir. Duygusal açlığı fiziksel açlıktan ayırın. Egzersiz ya da yoga sizin kurtarıcınızdır. Duygularınızla yüzleşmek için bunları yaptıktan sonra hala yemek istiyorsanız; gerçekten aç olabilirsiniz. Bir bardak su için, birkaç dakika bekleyin ve açlığınız devam ederse hemen bir avuç badem ya da yoğurt yiyin.
* Önerdiğiniz beslenme stratejilerine başlamanın ilk adımları nelerdir?
Öncelikle, herhangi bir öğün yemeden önce bir-iki bardak su için. Başka bir şeyle ilgilenirken yememeye çalışın (televizyon seyretmek, internette sörf yapmak, partilere katılmak gibi). Bu ortamlarda yiyeceğiniz yiyecekler, işlenmiş abur cuburlar olur ve bu durumda, sonunda size kendinizi tok hissettirmeyecek bir sürü şeyi midenize atmış olursunuz. Ayrıca, yatmadan iki saat önce o günlük yemeye son verin. Hedefiniz, yediğiniz şeylerin daima farkında olmaktır. Yatağa girmeden hemen önce yediğinizde; sindirim sistemi hala çalışıyor olduğu için uykunuz yeteri kadar derin olmaz ve kalorileri yakmak için kendinize yeterli zaman vermemiş olursunuz.
MAKARNANIZ KEPEKLİ OLSUN
* Öğrencilerin kısıtlı bütçeleriyle sağlıklı ve kilo aldırmayacak yiyecekleri seçmeleri zor değil mi?
Sağlıklı beslenmeye çalışıldığında, bütçeyi planlamak daha da fazla önem kazanır. Çünkü sağlıklı yiyecekler bazen yağlı ve kızarmış, yiyeceklere göre daha pahalı olabilir. Ancak iyi beslenme alışkanlığının oturması, öğrencilerin bütçeleri için de tasarruf anlamına gelir. Örneğin, bir aperatif ve ana yemek yerine yalnızca ana yemek istemek, harcamayı da kalori tükemini de azaltır
. Ya da sinemada patlamış mısır yerine bir şişe su ve bir elma öneririm. Elbette ki okul yemekleri sıkıcıdır ve arada bir dışarıda yemek, öğrencilik hayatının bir parçasıdır. Ama partiye gidiyorsanız gitmeden önce mutlaka bir şeyler yiyin. Makarna yemeniz gerekiyorsa, tam kepekli tercih edin. Mönüde hiçbiri yoksa hafif bir domatesli sos seçin. Garsondan eğer mümkünse tam buğday ya da tahıllı ekmek rica edin ve üzerine yağ sürmeyin. Sadece zeytinyağı koyun. Yemeğe başlamadan önce iştahınızı kesmek için zeytinyağına bir parça ekmek batırıp yiyin. Yemeğe çıkmadan önce küçük bir meyve yiyin. Bu açlığınızı bastırır ve fazla yemek yemenizi önler.
Bugünkü Tüm Yazıları
Doğru beslenerek öğrenci bütçenizde tasarruf yapın!
Yayın tarihi: 1 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/01/gny/tuzun.html
Tüm hakları saklıdır.