kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

İşte zayıflamanın minik hileleri!

HİLE YAPMAYA DEĞER
* Küçük bir dilim doğum günü pastası
* Ev yapımı kurabiyeler
* Arkadaşlarınızla veya ailenizle dışarıda bir restoranda yemek yedikten sonra tatlı
* Uğrunda uzun bir yürüyüş yapmaktan çekinmeyeceğiniz gerçekten özel şekerlemeler
* Izgara peynir (eğer haftalardır yememişseniz)

HİLE YAPMAYA DEĞMEZ
* Nefret ettiğinizi bildiğiniz şekilde hazırlanmış (çikolatalı veya muzlu gibi) bir dilim doğum günü pastası
* Kantinden veya pastaneden alınmış kurabiyeler
* Her öğünden sonra tatlı
* Sosyal bir ortamda lezzetsiz bir börek
* Izgara peynir (daha dün yemişseniz)

KALORİ SAYIMI NASIL OLACAK?
* İdeal günlük kalori miktarı kişiden kişiye değişir.
* Fazladan kaloriye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız; karmaşık karbonhidratlardan ve proteinlerden almalısınız, yağlardan değil.
* Daha az kaloriye ihtiyacınız varsa; karmaşık karbonhidrat grubundan ve yağlı veya sütlü ürünlerden bir porsiyonu eleyin.
* Bir sporcuysanız veya çeşitli egzersizler sayesinde her gün bol miktarda enerji harcıyorsanız, aldığınız kalori miktarını artırmanız gerekir.

GÜNLÜK PORSİYON KONTROLÜ
Her öğünde küçük bir porsiyon yemek yeterlidir. Ama daha fazla ihtiyacınız varsa, yiyecek tüketiminizdeki artışı karşılamak için fiziksel egzersizi artırmanız gerekir. Her gün 5 ila 8 tenis topu büyüklüğünde porsiyonlarda meyve ve sebze tüketmenizi öneririm. Süt ürünlerini günde iki porsiyonla sınırlamakta yarar var. Normalde süt ürünlerinin paketlerinde belirlenmiş porsiyon büyüklüğünü tercih edebilirsiniz. 30 gram beyaz peynirin büyüklüğü bir golf topu kadardır. Kırmızı et olabildiğince asgari seviyede tutulmalı, çünkü yağsız etlerde bile yağ oranı yüksektir. Hafta başına en fazla yumruk büyüklüğünde iki porsiyon tüketmelisiniz. Ama her gün et dışında yağsız proteinler tüketebilirsiniz. Ayrıca her hafta birkaç kez bir avuç kuruyemiş yiyin. Az yağlı süt ürünlerinden, yumurtadan, tereyağından yemek pişirme yağlarından ve öğünlerdeki diğer gizli içeriklerden de yağ aldığınızı unutmayın. İşte size günlük porsiyon kontrol listesi:

* 3 porsiyon bileşik karbonhidrat (1 avuç=1 porsiyon)
* 5-8 porsiyon meyve veya sebze (1 avuç=1 porsiyon)
* 2 porsiyon süt ürünü (1 golf topu büyüklüğünde beyaz peynir=1 porsiyon yoğurt/süt)
* 3 porsiyon protein (1 avuç=1 porsiyon)
* 2 porsiyon kırmızı et/haftalık (1 avuç=1 porsiyon)
* 2 porsiyon iyi yağ (genellikle bir çay kaşığı)