Vergi iadesi mahkemelik oldu
CHP, iadenin geriye dönük kaldırılmasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. CHP'li Hamzaçebi, "Hükümet ücretlilere bir şey vermek istemiyorsa da hukuka uygun davranmalı" dedi..
CHP, gelir vergisi yasasının ücretlilere vergi iadesini geçmişe yönelik olarak yürürlükten kaldıran hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, başvuruya ilişkin dilekçeyi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na verdi.
2007'DE HİÇ ÖDEME YOK
Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Hamzaçebi, 4 Nisan 2007'de yürürlüğe giren 5615 sayılı kanunun, ücretlilere vergi iadesini geçmişe yönelik olarak yürürlükten kaldıran hükmünün Anayasa'ya aykırılığın iddiasıyla dava açtıklarını belirtti. Hamzaçebi, kanunla iadenin 'geriye yürür şekilde 1 Ocak 2007'den geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlükten kaldırıldığını' ifade etti. Yasanın bu uygulama yerine, 1 Ocak 2008'ten geçerli olmak üzere "asgari geçim indirimini'' getirdiğini kaydeden Hamzaçebi, şunları söyledi: "Ancak bunlar yapılırken ücretliler açısından 2007 boşlukta kaldı. Hükümet, 2007'de ücretlilere bir şey vermemek istemiş olabilir ancak bu yapılırken dahi hukuk devleti ilkelerine uygun hareket edilmeli. Geçmişe geçerli olmak üzere çıkan bir yasayla ücretlilerin hak ettikleri vergi iadesi yürürlükten kaldırılmış oldu." Vergi iadesi sistemini kaldırarak yerine asgari geçim indirimini getiren yasa 28 Mart 2007'de Meclis'te kabul edilmiş, Resmi Gazete'de yayımlanması 4 Nisan 2007'yi bulmuştu. Ancak yasaya göre iadenin kaldırılma tarihi 1 Ocak 2007. Hukukçular ve muhalefet, yasanın yürürlüğü ile Resmi Gazete'de yayımlanma tarihi arasındaki 3 aylık sürede vergi iadesine hak kazanıldığını bu nedenle devletin ödeme yapması gerektiğini iddia etmiş, CHP de konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağını açıklamıştı. Bundan sonra kararı artık Anayasa Mahkemesi verecek.
MEŞRUİYET TARTIŞILIR
Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin sorular üzerine de seçimin, şekil olarak yasalara uygun olabileceğini, hatta TBMM'de 367 çoğunluğun bile sağlanabileceğini ifade ederek, "Geniş ölçüde halk desteğini yitirmiş bir parti Meclis çoğunluğuna dayanarak Cumhurbaşkanı seçmeye kalkışıyorsa bunun meşruiyeti her zaman tartışılacak" dedi.
Yayın tarihi: 27 Nisan 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/27//haber,81C9C2D06F8D45468B922DFE933BC9DB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.