Bugün 23 Nisan. Yani egemenliğin ulusa ait olduğunun, başka hiçbir gücün bu hakka müdahale edemeyeceğinin kabul edildiği gün.
Bugün aynı zamanda, SABAH'ın 22 yıl önce piyasaya çıktığı günün yıldönümü.
Aslında SABAH 22 Nisan 1985 günü Mecidiyeköy'de küçük bir binada o büyük yolculuğuna çıkmıştı. Cumhuriyet'in yolculuğuyla kader ortaklığı var yani.
Bu gazete Cumhuriyet'in kurucu babalarının değerlerini, vizyonunu temel ilke kabul etmekte ve bu ilkeleri günümüz koşullarında savunmayı da görev kabul etmektedir.
Bir avuç devrimcinin 1923'ün zor koşullarında işgalci güçlere karşı başlattığı mücadelenin meyvesi genç Türkiye Cumhuriyeti'dir.
Batan, parçalanan imparatorluklardan geri kalan ülkeler çoğunlukla sancılı, kendine güvensizdir.
Genç Cumhuriyet ise kimi kesimlerde aşırıya varan bu semptomlara rağmen, toplum genelinde başarılı bir model olmuştur.
Cumhuriyet yönetimini demokrasiyle birleştiren Türkiye, bu coğrafyanın en başarılı modeli haline gelmiştir.
Elbette bugün gelinen noktada 600 yılı aşkın bir imparatorluğun mirasçısı olmanın avantajları vardır.Ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu modelin başarısı da inkar edilemez. Kabul etmek gerekir ki, yaşam hızla değişmektedir. Temel ilkeler sabit kalmak kaydıyla modelin küreselleşen dünyaya uyum sağlaması, 1923'lerde adı bile bilinmeyen sivil toplum kuruşlarına saygı gösterilmesi bu çağın kaçınılmaz gerçeğidir.
Egemenlik hala kayıtsız şartsız milletindir ama AB yolundaki Türkiye bu ilkeden belirli konularda geri adım atmayı yıllar önce attığı imzayla kabul etmiştir.
Bugün için aslolan hala "çağdaş uygarlık seviyesini" yakalamaktır.
Bu amaçla kurucuların ilkeleriyle çelişmeyen adımların atılmasında sakınca yoktur.
AB, şu an ağır basan Türkiye karşıtı atmosferine, aşırı bürokratik yapısına rağmen Türkiye için çağdaş uygarlık yolunda en önemli nirengi noktasıdır. AB çapasını kaybetmiş bir Türkiye'nin, üstelik yanında parçalanmakta olan bir Irak gerçeği varken, nerelere savrulabileceği büyük bir soru işaretidir.
Bir 23 Nisan'ı daha, değişimin ama daha iyiye, güzele, daha adil ve eşitlikçi bir topluma doğru değişimin önemini ve değerini bilerek kutladığımıza eminim.
Her değişim sancılıdır.
Değişim kimilerinin mevcut durumlarının kaybına yol açarken başkalarına yeni fırsatlar sunar.
Aslolan bu değişimin laik, demokratik ve adil bir hukuk devleti yönünde olmasıdır.
Bugün 23 Nisan bayramını kutlayan minik yavruların çok küçük de olsa bir bölümünün, yarının eli kanlı katillerine dönüşmemesinde bu adillik unsurunun rolü büyük olacaktır.
Onun için kendimize koyduğumuz hedefler sıralamasında laik, demokratik, hukuk devleti kadar, adil toplum unsuruna vurgu yapmamız da bence önem taşımaktadır.
Bugünün çocuklarına çağdaş dünyanın giderek zorlaşan koşullarıyla mücadele şansı veremeyen bir Türkiye, geleceğe korkuyla bakması gereken bir ülkedir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramınızı böyle bir bakış açısıyla kutlarım.
Bugünkü Tüm Yazıları
Çocuklar için daha adil 23 Nisan'lara
Yayın tarihi: 23 Nisan 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/23//haber,957AAB9BA33D4529BFAD12DBE8B17D62.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.