'Kitapsız Yeşilçam'a tepki
Film Yönetmenleri Derneğince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından 31 Mart 2007'de düzenlenen ''Kitapsız Yeşilçam: 7. Sanat Kitabını Arıyor'' konulu açık oturumun başlığında yer alan ''Kitapsız Yeşilçam'' ifadesi kınandı.
Derneğin Beyoğlu'ndaki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dernek Yönetim Kurulu üyesi Aydın Sayman, Yeşilçam'ın, sinema tarihinin en önemli bölümlerinden birinin adı olduğunu ve Türk Sineması'nın adıyla özdeş bulunduğunu dile getirdi.
Sayman, dönem dönem Türk sinemasını yaşayan ve yaşatan sanatçıların kimilerince ''Allahsız'', ''Kitapsız'' ve ''Dinsiz'' olarak görüldüğünü savunarak, ''Yeşilçam bir tarihtir. Tarihi tahrif etmeye göze alan bilgisiz fikir sahipleri, her alanda olduğu gibi küçümseyici ve aşağılayıcı tanımlarla Yeşilçam'a saldırmayı gelenek haline getirmişlerdir'' dedi.
İBB Kültür Müdürlüğü tarafından 31 Mart 2007'de düzenlenen ''Kitapsız Yeşilçam: 7. Sanat Kitabını Arıyor'' konulu açık oturuma atıfta bulunan Sayman, ''Bizler Yeşilçam sinemasının temsilcileri olarak, Türk Sineması'nı ve üyelerini bilgisizce ve peşin yargılı biçimde suçlayan, kör ve karanlık bakış açılarıyla lekelemeye çalışan her anlayışı şiddetle kınıyor, onların 'edepsizliğini' halkımızın sağduyusuna davet ediyoruz'' diye konuştu.
HALİT REFİĞ
Söz konusu açık oturuma konuşmacı olarak katılan yönetmen Halit Refiğ de ''Bana gelen davette başlığı okuduğum zaman ardında kötü bir niyet olduğunu peşinen düşünmüştüm'' dedi.
Açık oturuma da başlığa ilişkin tepkisini dile getirmek için katıldığını ve bunu yaptığını anlatan Refiğ, ''Yeşilçam'a 'kitapsız' demek hem mecazi, hem de hakiki anlamlarıyla halt etmektir. Bu başlık kimin aklıysa halt etmiştir'' diye konuştu.
Refiğ, toplantının gerçekleştirildiği günden bu yana düzenleyicilerden konunun yanlış algılandığına ilişkin ya da özür ifadesi içeren bir bilginin kendisine gelmediğini de belirterek, toplantının basın organlarında da sansasyonel yönüyle ele alındını ileri sürdü.
Toplantıda, ''Kitapsız'' sözüyle mecazi anlam ifade ediliyorsa ''Elhamdülillah Müslümanım'' dediğini anlatan Refiğ, ayrıca hakiki anlamına göre de ''kitaplı'' olduğunu ifade ettiğini söyledi.
Refiğ, Türk sinemasının çok düşmanla karşılaştığını dile getirerek, ''Ancak bu kadar ahmakça bir yaklaşımla ilk defa karşılaşıyorum'' dedi.
DİĞER KONUŞMALAR
Sinema sanatçısı Göksel Arsoy da kendisinin 50 yıla yakın süredir sinemanın içinde bulunduğunu anımsatarak, ''Yeşilçam'a herkesin büyük bir saygı ve sevgi göstermesi lazım. Yeşilçam bizim başımızın tacıdır'' diye konuştu.
Yönetmen Ertem Göreç de içinde kitap ve kütüphane temalarının yer aldığı filmler bulunduğunu hatırlatarak, ayrıca sinemacıların 'kütüphane göstereceğiz' diye film yapmadığını söyledi.
Sinema tarihçisi Agah Özgüç de ''kitapsız sinema'' ile ne kastedildiği sorusunun akla geldiğini ifade ederek, geçen yıl Türk sinemasına ilişkin 62 kitap yayınlandığını bildirdi.
Sinema Emekçileri Sendikası Başkanı Yusuf Çetin de bazı çevrelerde Yeşilçam'a yönelik olumsuz bir anlayışın bulunduğunu savunarak, Yeşilçam'ın Türk sinemasının önünü açtığını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğünce düzenlenen ''Kitapsız' Yeşilçam: 7. Sanat Kitabını Arıyor'' başlıklı açık oturuma, Yönetmen Halit Refiğ, Senaryo Yazarı Safa Önal, Prof. Sami Şekeroğlu, sinema yazarı Ali Murat Güven ve gazeteci yazar Nihal Bengisu Karaca konuşmacı olarak katılmıştı.Açık oturumun tanıtımında, ''Size bir kitabı hatırlatan kaç Türk filmi hatırlıyorsunuz?'' sorusu da yer almıştı.
Yayın tarihi: 11 Nisan 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/11//haber,D2834B4DEF5048C1A74D62F61CA5B538.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.