Hükümdarların horoz hali
Faruk Bil'in 'Muhteşem Horozlar ve Sultani Soyutlar' adlı resim sergisinde Fatih Sultan Mehmet ve Genç Osman gibi Osmanlı padişahları, 'horoz' olarak karşımıza çıkıyor
Muhteşem horozlar sergileniyor
Faruk Bil'in 'Muhteşem Horozlar ve Sultani Soyutlar' adlı resim sergisinde Fatih Sultan Mehmet ve Genç Osman gibi Osmanlı padişahları, 'horoz' olarak karşımıza çıkıyor.
Büyük Osmanlı hükümdarları horoz olsaydı, nasıl görünürlerdi dersiniz? Faruk Bil, ikinci kişisel resim sergisi 'Muhteşem Horozlar ve Sultani Soyutlar'da, Osmanlı padişahlarını 'horoz' olarak tuvale taşıyor. 18 Mart'ta Nişantaşı Artisan ve Imoga sanat galerilerinde izleyiciyle buluşan sergi, 18 Nisan tarihine kadar devam edecek. İlk kişisel sergisinde 'nar'ları konu alan Bil, bu kez de çok ilgi duyduğu padişahları, hiç de alışık olmadığımız bir imgeyle anlatıyor. Toprak için savaşan, her biri güçlü, lider vasfına sahip tüm bu hükümdarların bildik yanlarının yanında besteci, ressam gibi farklı özellikleri olduğuna da değinmek isteyen Bil, daima muzaffer olan 'horoz'u kendisine imge olarak seçmiş. Aslında Bil'in horozu tercih etmesinin altında yatan neden, gördüğü bir düş. Bil, "Neden horoz?" sorusuna şöyle yanıt veriyor: "Yıllar önce tarih dersinde uyuklarken, düşümde padişahları birer horoz olarak gördüm. Yıllar sonra önüne geçemediğim resim yapma dürtüsü ile uyandığımda, buna bir anlam vermeye çalıştım. Belki erk sahibi oldukları için, belki kümeslerine giren kimse onlara tahammül edemedikleri, onları hemen tepeledikleri için, belki de tuğralarda yazdığı gibi 'el muzaffer daima' oldukları için, horozları tercih ettim." Bil'in amacı resme bakanlara keyif vermek ve suratlarında hınzırca, kendi deyimiyle 'horozca' bir tebessüm oluşmasına neden olmak.
DEMOKRASİ HOROZU 70 eserden oluşan sergide, sadece hükümdar portreleri yer almıyor. 19. yüzyılda Osmanlı tarihi içerisinde yer almış, III. Selim'i kurtarmaya gelen Alemdar Mustafa Paşa ve ayanlar, Abdülaziz'in katli, Küçük Sait Paşa'nın yedinci kez Sadrazam oluşu gibi anlar ve Mustafa Kemal Paşa'nın Uşşaki Köşkü'ne girişi de soyutlamalarla anlatılıyor. Faruk Bil, bu horozların; sergiyi gezmeye gelenlerde uyandırma dürtüsüne yol açacağına inanıyor ve "Bu dürtü, bizi kendi geçmişimize karşı uyandıracak," diyor. Sergideki horozlar arasında, Bil'in dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i resmettiği Demokrasi Horozu tablosu da var. Kendi deyimiyle Demirel, '20 yüzyılın ikinci yarısında, Türkiye'deki en güzel ses.' "Kanuni Sultan Süleyman var, bu da yaşayan Muhteşem Süleyman olsun istedim," diyor.
BURCU ALDİNÇ
|