|
|
|
|
|
Çanakkale Deniz Zaferi törenlerle kutlandı
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl kutlamaları Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Anıttaki törene Yeni Zelanda'dan gelen Anzaklar damgasını vurdu.
Cumhuriyet Anıtı'ndaki törene Hükümeti temsilen Devlet Bakanı Beşir Atalay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Çanakkale ve komşu illerden gelen milletvekilleri katıldı. Çelenklerin anıta konmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törende gazi dernekleri ve vatandaşlar yeraldı. Yeni Zelanda Kraliyet Ailesi Muharip Gaziler Derneği'nde yönetici ve tarihçi olarak çalışan Steven Clarke ile babası Çanakkale'de savaşan Albert Raymond White, Yeni Zelandalıları temsil etti. Çanakkale Valiliği'nin özel izniyle ilk kez törenlere katılan Yeni Zelandalılar, "Yeni Zelandalı Dostlardan" sözlerinin yeraldığı çelengi koyup saygı duruşunda bulundu.
Çanakkale'de olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Clarke, 9 ay süren savaşın ardından Türkiye ile Yeni Zelanda arasında kalıcı dostluklar kurulduğunu söyledi. Clarke, babasının ve 2 amcasının Gelibolu'daki savaşlarda makineli tüfekli birliklerde savaştığını kaydetti.
Babasının savaşta yeraldığını hatırlatan White, zafer kutlamalarından etkilendiğini ifade etti. 25 Nisan'da Yeni Zelanda'da benzer törenler yaptıklarını anlatan White, her iki ülkedeki törenlerde genç insanların yeralmasının dikkatini çektiğini anlattı.
GELİBOLU'DAN GETİRİLEN TOPRAK SEZER'E SUNULDU
Çanakkale Zaferinin 92. yılı nedeniyle Gelibolu'dan getirilen toprak, deniz suyu ve bayrak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunuldu.
Cumhurbaşkanlığı Köşkünde basına kapalı olarak gerçekleştirilen törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Babacan, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerinden 2'şer atlet ile 1'er yönetici katıldı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, Cumhurbaşkanlığı çıkışında Cumhurbaşkanı Sezer'in, Çanakkale zaferinin önemine değinerek, ''Sayın Cumhurbaşkanı, 1915'te Çanakkale Savaşını kazanarak, Kurtuluş Savaşını kazandığımızı söyledi. Şayet bu savaşı kazanamasaydık, Kurtuluş savaşını da kazanamayacağımızı belirtti ve gençlerden her zaman bu bilinç ve onuru taşımalarını istedi'' dedi.
Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Babacan ise, ''10 yıldır, Çanakkale 57. Tümen Komutanlığı'ndan gerilen kutsal toprak ile, bu savaşın yaşandığı Çanakkale Boğazı'ndan getirilen deniz suyunu ve şanlı bayrağımızı, bu büyük zaferin anısına Sayın Cumhurbaşkanımıza sunuyoruz. Kendisi de gençlerimizi konu hakkında bilgilendirerek, öğütler veriyor'' diye konuştu.
ANITKABİR'DE TÖREN DÜZENLENDİ
18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi. Anıtkabir'de saat 10.00'da başlayan törene, Ankara Valisi Kemal Önal, 4. Kolordu Komutanı ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Saldıray Berk, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak, Ankara Garnizonu'nda görevli Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve aileleri, askeri okul öğrencileri, şehit yakınları ve gaziler ile protokolde yer alanlar katıldı.
Vali Önal başkanlığındaki heyetin, Atatürk'ün mozolesine, kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bırakmalarının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. Vali Önal ve beraberindeki heyet, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.
Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Vali Önal, deftere şunları yazdı:
''Yüce Atatürk, Bugün 18 Mart Şehitler Günü. Mazisi insanlık tarihi ile başlayan milletimizin, üzerinde yaşadığı toprakları vatan yapma, milli varlığımızı sürdürme, bağımsızlık, insanlık ve barış ideali uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi anma gününde huzurundayız.
Her 18 Martta olduğu gibi, milletimiz için sembol olmuş Çanakkale Zaferimizin yıl dönümü olan bu günde, ilk şehidimizden günümüze kadar, milletimizin idealleri uğruna en kutsal varlıklarını, canlarını feda eden şehitlerimiz, şükran ve minnetle anılarak, gelecek nesillere de vatan edinmenin ve vatanı korumanın ne denli muazzam bir destan olduğu da anlatılmış olacaktır.Bugün hür ve bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilincinde olarak, emanetinizi geleceğe ve daima yükseklere taşıyacağız. Ruhun şad olsun.''
Vali Önal, defteri imzalamasının ardından, Misak-ı Milli Kulesi'nde bulunan bir grup gazi ile tek tek tokalaştı.
NUSRAT MAYIN GEMİSİ'NDE TÖREN
Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü dolayısıyla, Mersin'in Tarsus ilçesine getirilerek müzeye dönüştürülen, Çanakkale Zaferi'nin sembolü Nusrat Mayın Gemisi'nde de tören düzenlendi.
Nusrat Mayın gemisi önündeki törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, muharip gazilerin temsili şehitlikte dua etmeleri ve fatiha okumalarının ardından saygı atışı yapıldı.
Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihindeki önemine işaret etti.
Kültür Merkezi'nde devam eden törenlerde de Kaymakam Abdulhamit Erguvan, 670 bin kişinin öldüğü Çanakkale Zaferi'nin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu, Çanakkale'yi geçilmez kılan Nusrat Mayın Gemisi'nin bu savaşın kaderini değiştirdiğini söyledi.
Tarsus Jandarma Komutanı Binbaşı Coşkun Sel ise Çanakkale Savaşı ve zaferi ile ilgili dia gösterili bir sunum yaptı.Tören, Cengiz Topel Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin Çanakkale Zaferi ile ilgili konuşmaları, şiirler okunması ve Çanakkale türkülerinin söylenmesiyle sona erdi.
Törenlere Garnizon Komutanı Yarbay Ali Başar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Coşkun Sel, Cumhuriyet Savcısı Orhan Usta, ağır ceza hakimi Selfet Giray, Emniyet Müdür Vekili Yaşar Aksoy, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Anteplioğlu, muharip Gaziler, öğretmenler ve öğrencilerle vatandaşlar katıldı.
DENİZ KUVVETLERİ KARARGAHI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda düzenlenen törenle kutlandı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı Konferans Salonu'ndaki törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümamiral Baha Eren, Çanakkale Deniz Zaferi'nin dünya tarihine Türk kahramanlığının yanı sıra insan severliğini de altın harflerle yazdırdığını kaydetti.
Çanakkale'de, insanlığın savaşı yendiğini ve Türk ulusunun eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık sergilediğini belirten Eren, ''Çanakkale muharebeleri bağımsız ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda ilk ve en önemli aşamadır'' dedi.
Benzeri saldırıların geçmişte olduğu gibi gelecekte de yinelenebileceğini belirten Eren, şöyle konuştu:
''Ne var ki 18 Mart'ı unutarak böyle bir saldırıyı göze alabilecek düşmanlar karşılarında bu kez 21. yüzyılın en son bilim ve teknolojisine dayanan en modern silahlarıyla donatılmış silahlı kuvvetleri bulacaklardır. Unutmamak gerekir ki dün emellerine ulaşmak için askeri müdahaleleri deneyen sömürgeci ülkeler, bugün çok daha farklı ve karmaşık yöntemler kullanmaktadırlar.
Ülkemizin bölünmez bütünlüğünü, ulusumuzun birlik ve beraberliğini, cumhuriyetimizin temel niteliklerini değiştirerek emellerine ulaşmak isteyen dış güçlerin ve onların ülkemiz içindeki taşeronlarının oyunlarına gelmemek ve bunlarla mücadele etmek her şeyden önce yüz binlerce şehidimize karşı ulusal sorumluluğumuzdur.''
Törende, daha sonra Deniz Kurmay Albay Ali Kibar, ''Çanakkale Deniz Zaferi'' ve ''Çanakkale Savaşları Sırasında Yaşanan Olayları'', slayt gösterisi eşliğinde sundu.
Çanakkale Savaşları sırasında yaşanan zorluklar ve Türk askerinin başarısının anlatıldığı sunumda, insanın bağımsızlığı ve onuru için savaşma azmi ve iradesinin zafer için en önemli etken olduğu vurgulandı.Kibar, sunumunda şunları kaydetti:''Çanakkale'de ve diğer savaş alanlarında dökülmüş olan şehit ve gazilerimizin kanları, hala ülkemizin savunmasına çok büyük bir katkı yapıyor. Onların yarattığı şanlı tarihimiz bize rehber olurken düşmana ise korku salıyor ve caydırıyor.
O gün olduğu gibi günümüzde de silahların etkinlikleri modern olmaları ile değil, onu kullanan insanların bilgisi, becerisi, beynin yaratıcılığı ve öngörüsü, yüreğinin sahip olduğu vatan sevgisi ve cesareti ile belirlenir.Atalarımızın mirası, milli karakterimiz olan bağımsızlığımızı, atamızın gençliğe hitabı paralelinde, her zaman aynı kararlılıkla koruyacağımıza olan sarsılmaz inancımızı tekrar dile getirirken, başta büyük önderimiz Atatürk olmak üzere kahraman gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.''Sunumun ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu ve Korosu tarafından ''Çanakkale Deniz Zaferi'' adlı eser seslendirildi.
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "şimdiki gençlerin ve gelecek nesillerin görevlerinden birinin de barış için ölenleri, şehitleri unutmamak ve onları saygıyla anmak olduğunu" vurguladı. Şehitler, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümünde, "18 Mart Şehitleri Anma Günü" çerçevesinde düzenlenen törenlerle KKTC'de de anıldı.
Girne Boğaz Şehitliği'nde düzenlenen anma törenine, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Sabri Demirezen, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, diğer üst düzey protokol, siyasi parti, üniversite, muharip dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri ile halk katıldı.
Boğaz Şehitliği'ndeki törene katılanlar arasında, 44 yıl aradan sonra KKTC'ye gelen, Kumsal Katliamında eşi ve çocukları Rumlar tarafından öldürülen emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan da vardı.
Törende, protokol sırasına göre anıta çelenk konuldu. Saygı duruşu, saygı marşı ve saygı atışından sonra İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Korgeneral Kıvrıkoğlu, çelengi anıta, emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan'la birlikte koydu. Anıt Özel Defteri, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Kurttekin ve KTBK Komutanı Korgeneral Kıvrıkoğlu tarafından imzalandı.Törende Talat, Boğaz Şehitliği'nden alınan toprağı, Anıtkabir'e konulmak üzere Büyükelçi Kurttekin'e teslim etti.
CUMHURBAŞKANI TALAT
Cumhurbaşkanı Talat, Şehitlik Özel Defterine şunları yazdı:"Vatan ve halkın özgürlüğü uğruna hayatlarını feda eden siz değerli varlıklarımızın huzurunda bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.Özgürlük ve barış içerisinde yaşamak, her halkın arzusu ve doğal hakkıdır. Bu hedefe ulaşmak çoğu zaman bir mücadeleyi, bir kavgayı gerektirir. Gelecek nesillerin rahat ve özgür yaşaması için acılar çekilir, şehitler verilir. Şimdiki ve gelecek nesillerin bir görevi de özgürlük ve barış için ölenleri, şehitleri unutmamak ve onları saygıyla anmaktır."
BÜYÜKELÇİ KURTTEKİN
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin ise duygularını Şehitlik Özel Defterine yazdığı şu sözlerle aktardı:"Kıbrıs Türkünün esaretten kurtarılması ve özgürlüğüne kavuşturulması uğruna çekinmeden canlarınızı verdiniz ve mukaddes şahadet mertebesine ulaştınız.Kıbrıs Türkünün insanca yaşaması uğruna verdiği kutsal mücadelenin zaferle sonuçlanması için döktüğünüz kanın her damlası, özgürlük mücadelesinin ve inancının köklerine güç vermeye devam edecektir.Yeni nesiller sizleri daima minnet ve şükranla hatırlayacaktır. Büyük Türk ulusunun haklarının korunması ve yüceltilmesi için tarih boyunca canlarını feda eden tüm şehitlerimizi minnetle anıyoruz."
KORGENERAL KIVRIKOĞLU
KTBK Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da anıt defterine şunları yazdı:"Bugün kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve yüce Türk Milletinin bağımsızlığı uğruna canlarınızı feda eden siz aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükran duygularıyla anıyoruz.Mücadelenizle adlarınızı tarihe altın harflerle yazdıran sizlerin yüreklerimizde yaktığı ateş her türlü tehdide karşı vereceğimiz mücadelede sarsılmaz tükenmez gücümüze ebedi kaynak teşkil edecektir.Haksız ve zalimce yönetimlerle Kıbrıs'taki Türk varlığını ortadan kaldırmak isteyenlere karşı yürüttüğünüz emsalsiz mücadeleyle sınırları kanlarınız ile çizerek emanet ettiğiniz bu vatan topraklarını ve bıraktığınız değerlere aynı inanç, azim ve kararlılıkla sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Bu duygularla bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Ulu Önder Atatürk ve siz aziz şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz"
ALBAY SERHAT EKİNCİ'NİN KONUŞMASI
KTBK Komutanlığından Kurmay Albay Serhat Ekinci ise günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, sadece toprak uğruna can vermekle bir toprağın vatan olarak kalamayacağını belirterek, bir diğer önemli aşamanın da "tarihin gerçeklerini bilen ve ulusal değerlerle donanmış yeni nesillerin yetişmesi" olduğunu vurguladı.
Şehitlerin, tarih ve ulus bilincinin oluşturulmasında ve yüce değerlerin genç nesillere aktarılmasında kullanılabilecek en kıymetli hazineler olduğunu ifade eden Serhat Ekinci, "Şehitliklerimiz, toplumsal dokunun tazelendiği yerler olarak kabul edilmeli" dedi.
Son zamanlarda basında yansıyan ve tartışmalara yol açan Kumsal Katliamına da değinen Ekinci, Kumsal Katliamının çarptırıldığını ve hakkında yanlış ve yalan iftiralar atıldığını kaydetti. Tören, şehitliğin gezilmesi ve şehit kabirlerine çiçek bırakılmasıyla sona erdi. Şehitleri Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde, KKTC'nin tüm ilçelerinde de törenler düzenlendi.
DENİZLİ
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü dolayısıyla Denizli,Şanlıurfa, Bayburt, Çankırı, Karabük ve Bartın'da törenler düzenlendi.
Denizli Polisevi'ndeki törende konuşan Vali Hasan Canpolat, Türk milletinin zorlu coğrafyada ayakta kalabilmesinin, bağımsızlık ve vatan duygusu, kenetlenmiş bir millet olmanın onuruyla gerçekleştiğini söyledi.
Konuşmasının ardından Canpolat, 1999 yılında Ankara'da arkadaşının silahından çıkan kurşunla şehit olan polis memuru Halil Til'in babası Hüseyin Til'e Devlet Övünç Madalyası ve Beraatı'nı verdi.
Törende, ''Vatan Sevgisi ve Şehitlik'' konulu yarışmada şiir dalında Anafartalar Lisesinden Nurdoğan Moralı, kompozisyon dalında birinci olan Özel Servergazi Lisesinden Şeyma Akkaşoğlu'na küçük altın ve kitap hediye edildi.
ŞANLIURFA
Şanlıurfa'da Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene Vali Yusuf Yavaşcan, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Ahmet Kemal Emren ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba katıldı.Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından Askeri şehitlikteki şehit mezarları ziyaret edildi.Bu törenden sonra, Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda ÇEAŞ Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program izlendi.Tören sırasında rahatsızlanan Vali Yusuf Yavaşcan törenden ayrıldı.
BAYBURT
Bayburt'ta İmaret Tepesindeki Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen törene, Vali Musa Küçükkurt, Belediye Başkanı Bekir Çetin, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Bayram Uğur, İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Çakar, şehit aileleri ve gaziler katıldı.Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemalettin Şahin, törende yaptığı konuşmada, vatan için canını feda ederek şehitlik mertebesine ulaşmanın, Türk milleti için elde edilecek en büyük rütbe olduğunu söyledi.Konuşmalardan sonra, şehit mezarlarına gül bırakıldı ve Bayburt Müftüsü Peyami Güngör tarafından dualar okundu.Törene katılanlar, Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda Bayburt Lisesi tarafından hazırlanan programı da izlediler.
ÇANKIRI
Çankırı'da Garnizon Şehitliğinde tören düzenlendi. Buradaki tören çelenklerin konulması, İstiklal Marşının okunması ve saygı duruşu ile başladı.Vali Ali Haydar Öner Öner'in şehitlik defterini imzalamasının ardından şehitlik gezildi.Törenin ardından Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, şiirlerin okunması, oratoryo ve sinevizyon gösterisi ile sona erdi.
KARABÜK
Karabük'te Vali Can Direkçi'nin da katıldığı tören Yenişehir Mahallesi'nde düzenlendi. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi.Tören sonrasında Öğlebeli Mezarlığı'ndaki Şehitlik ziyaret edilerek, Kur'an-ı Kerim okundu, saygı atışı yapıldı.Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezindeki törenlerde de Vali Direkçi, vatani görevi sırasında mayın patlaması sonucu yaralanan Jandarma Er Ergün Dayı'ya Devlet Övünç Madalyası'nı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer adına verdi.Şehit Nurettin Seki'nin babası Kemal Seki'nin oğluna yazdığı şiiri okurken annesi Sevgi Seki fenalık geçirdi.
BARTIN
Bartın'da da Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.Halatçıyaması Asri Mezarlığı'ndaki Şehitlik'te saygı atışı yapıldı, Bartın Müftüsü İsmail Bayrak da Kur'an-ı Kerim okudu.Şehitlerin mezarlarına karanfiller bırakılarak, ailelere başsağlığı dileğinde bulunuldu.
MALATYA
2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, terörle mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Çanakkale Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü ve Şehitler Anma Günü dolayısıyla şehitlikte anma töreni düzenlendi. Törende şehit yakınlarıyla ilgilenen Orgeneral Iğsız, terörle mücadele konusunda hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini belirtti.
Orgeneral Iğsız, ''İnsan hakları, barış ve özgürlük gibi ifadelerin arkasına sığınarak terör örgütünün sözcülüğünü yapanlar var. Herkes şunu çok iyi bilsin ki mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir'' dedi.
Malatya Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikte düzenlenen törende konuşan Kurmay Albay Ömer Faruk Küçük de bugünün ağıt günü olmadığını, düşünme, anlama ve geleceği kurgulama günü olduğunu ifade etti.
Son zamanlarda Atatürk milliyetçiliği yerine etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçilik yaparak ülkeyi bölmek isteyenlerin olduğunu kaydeden Kurmay Albay Küçük, şöyle konuştu:
''Kanla yoğrularak kurulmuş ülkemizde, bazı kişiler bayrak, vatan ve millet sevgisine dayalı ve vatandaşın tümünü kucaklayan Atatürk milliyetçiliği yerine, etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçilik yaparak ülkeyi bölmeye çalışıyorlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, büyük bir fedakarlık sonucu kurulan ve Atatürk milliyetçiliğine dayalı laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi her türlü çağ dışı ve bölücü zihniyete karşı yüce milletimizle birlikte korumaya kararlıdır.''
Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün anıt defterini imzalamasının ardından şehitlik ziyaret edildi.
HATAY
Hatay'da, ''18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü ve şehitleri anma'' törenleri sırasında, bir grup şehit ailesi, '' Atatürk Anıtı'na çelenk koymalarına izin verilmediği'' gerekçesiyle tepki gösterdi.Hatay'daki anma törenleri kapsamında, Cumhuriyet Alanı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde toplanan Antakya Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hamit Ölçer ve yönetim kurulu üyeleri, beraberlerinde getirdikleri çelengi Atatürk Anıtı'na koymak istediler.
Görevlilerin, ''Anıta sadece Valilik, Garnizon ve Belediye Başkanlığının çelenkleri konulabilecek. Bunun dışında çelenk sunulmayacak'' sözlerine, şehit aileleri tepki gösterdiler.
Atatürk Anıtı önündeki törene, Hatay Valisi Ahmet Kayhan, Garnizon Komutanı Piyade Albay Orhan Büyükgüngör, Antakya Belediye Başkan Vekili Tevfik Fazlı Doğan, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve protokolun diğer üyeleri katıldı.Anıttaki etkinliğin ardından Şehit Mezarlığı'na gidildi. Burada saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra saygı atışı yapıldı.
Vali Kayhan ve beraberindekiler, şehit mezarlığını ziyaret ederek, şehit aileleriyle dua ettiler.
Şehit Mezarlığı'ndaki anma törenleri sırasında, Antakya Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hamit Ölçer ve bir grup şehit ailesi, Atatürk Anıtına çelenk konulmasına izin verilmemesini protesto etmek amacıyla ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' sloganları attılar.Vali Kayhan'ın, şehit ailelerin yanına giderek, bu tepkinin yanlış olduğunu ifade etmesine rağmen, şehit aileleri, kendilerine yapılan davranışı kabullenemediklerini belirttiler.
Her yıl düzenlenen anma törenlerine çelenk sunduklarını, bu yıl ise neden böyle bir karar alındığına anlam veremediklerini belirten Ölçer, ''Biz bu vatan için şehitler verdik. Bize bir çelengi çok mu görüyorsunuz?'' dedi.Vali Kayhan'ın tüm müdahalelerine rağmen, tepkilerini sürdüren grup, protokol üyeleri şehit mezarlığını terk ettikten sonra da yapılan uygulamayı protesto etmeyi sürdürdüler.
Bu arada, anma törenlerine Kültür Merkezi'nde devam edildi. Atatürk Lisesi'nin hazırladığı etkinlikte, Piyade Yarbay Ziya Çamur, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Daha sonra şehit İbrahim Koyunoğlu ve Nur Mehmet Sevinç'in aileleri ile gaziler Murat Öztürk ve Muzaffer Ardıç'a, Vali Kayhan devlet övünç madalyalarını verdi.
BAKÜ
Çanakkale Zaferi'nin 92. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Bakü'deki Türk Şehitliği'nde resmi tören düzenlendi. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, 1918'de Türkiye'den gelen ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı için savaşan Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri anısına dikilen Şehitlik Anıtı'na çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu.
İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın askeri bando eşliğinde okunmasından sonra Şehitlik özel defterini imzalayan Karslıoğlu, deftere şunları yazdı:
"Aziz şehitlerimiz, bizler için gençliğinizi feda ettiniz, bizler için dünyadan göçtünüz. Ruhlarınız şad olsun, Allah rahmet eylesin."Büyükelçi Karslıoğlu, törende yaptığı konuşmada da Çanakkale'de çatışmaların yapıldığı bölgelerde hala mermi kovanlarının, şehitlerin kemiklerinin bulunduğunu belirterek, hissettiklerinin ancak o bölgeye giderek anlaşılabileceğini söyledi.Çanakkale Savaşı'nın Türk dünyası için de önemli olduğunu kaydeden Karslıoğlu, dedesinin orada savaştığını, eğitim gördüğü İstanbul Erkek Lisesi'nin o dönemdeki tüm öğrencilerinin Çanakkale'de çatışmalara gittiğini ve çoğunun şehit olduğunu anlattı.
Büyükelçilik Askeri Ataşesi Kurmay Yarbay Selami Cinbat da "Çanakkale'nin dünya tarihinde bir dönüm noktası oluşturduğunu ve güç dengelerini değiştirdiğini" belirterek, "Olayların akışında Türk milletinin belirleyici rol oynadığı, Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur" dedi.
Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Seyhan Ceyhan ile Bakü'deki çok sayıda Türk vatandaşının katıldığı törende çeşitli kuruluşların yanı sıra "Kafkas İslam Ordusu Çocukları" adına çelenk bırakıldı.
Çatışmalar ve zaferden sonra Türk ordusu Azerbaycan'dan ayrılırken, bazı askerler kendi talepleri doğrultusunda bu ülkede kalmayı seçmişti. Daha sonraki dönemlerde yaşanan çeşitli sıkıntılara rağmen bu askerlerin çocuklarının bir bölümü hala Bakü'de yaşıyor.
Tören kapsamında şehit isimlerinin yer aldığı plaketlere karanfil bırakan Büyükelçi Karslıoğlu, Tuğgeneral Ceyhan ve diğer katılımcılar, daha sonra Azerbaycan'ın bağımsızlığı için şehit olanlar adına kurulan Şehitler Hıyabanı'na geçti.
Törenin bu bölümünde de Karslıoğlu Ebedi Meşale anıtına çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunuldu.
KOSOVA
Türkiye'de pek çok etkinlikle anılan Çanakkale Şehitleri, Kosova'daki Türkler tarafından da unutulmadı.
Kosova'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Mamuşa başka olmak üzere pek çok şehirde Çanakkale Şehitleri anıldı. 17 Mart'ta başlayan ve 18 Mart'ta da devam edecek törenlerde Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türk büyükleri yad edildi.
1999 yılında Sırbistan'la yaşanan savaşın ardından Birleşmiş Milletler tarafından yönetilmeye başlanan Kosova'da çok sayıda Türk yaşıyor. Özellikle Mamuşa, Prizren, Priştine Vıçıtırın ve Mitroviça'da bulunan Türkler Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi sürecinde daha çok kültürel hak elde etmeye çalışıyor.
Kosovalı Türkler, 18 Mart'ın dışında 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim, 10 Kasım gibi pek çok önemli günlerde de anma ve kutlama törenleri düzenleniyor.
Kosova'da ayrıca NATO ve Birleşmiş Milletler misyonları çerçevesinde Türk polisi ve askeri de görev yapıyor.
(AJANSLAR)
|