Doların Japon Yen'i karşısında kan kaybetmeyi sürdürmesi borsalarda düşüşleri şiddetlendirdi. Geçen hafta toparlanma işareti veren piyasalar kafasını kaldırdığı gibi darbeyi yedi Japon Yen'i adeta bir samurayın kılıcı gibi işlerin iyiye gideceğine oynayan boğaları biçti. Avrupa borsaları %1'lik kayıplar yaşarken, İMKB % 2 düştü, dolar 1.46'ya yükseldi.
Küresel dalgalanma ikinci haftasında piyasalar 'tam duruluyor' derken, bir darbe daha yedi. Bu kez doların Japon Yen'i karşısında kan kaybetmeyi sürdürmesi borsalarda düşüşleri şiddetlendirdi. Geçen haftanın son günü toparlanma işareti veren piyasalar kafasını kaldırdığı gibi ikinci ve daha büyük bir satış dalgası ile karşılaştı. Böylece Japon Yen'i adeta bir samurayın kılıcı gibi işlerin iyiye gideceğine oynayan boğaları biçti. Yani boğa tabir edilen ve yükselen piyasaya yatırım yapanlar hayal kırıklığına uğradı. Yatırımcı jargonunda "boğa" yükselişi ve "ayı" ise düşüşü tarif eder.
KAYIPLAR ARTTI Dün sabah Avrupa borsaları Asya piyasalarındaki satış dalgasına kapıldı. Avrupa borsalarında düşüşler yüzde 1'lerle sınırlı kalırken, İMKB'de kayıp yüzde 2'yi buldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 100 Endeksi, 40 bin 550 puandan güne başlarken, 820 puan düşerek 39 bin 729 puana geriledi. Gün içinde borsa en düşük seviye olarak 38 bin 884 puana kadar indi. Peki dünya piyasalarında kaosu tırmandıran en önemli gelişme neydi? Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin borsalarında satışa geçen yabancı fonların Japon Yen'ine yatırım yaparak doların elini zayıflatması. Öyleki son 1 haftada dolar, Yen karşısında yüzde 4.6 değer yitirdi. Yen'in değeri son 11 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya'da 1 dolar 121 Yen'den dün itibariyle 115 Yen'e kadar geriledi. Yani Asya'dan gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri piyasasına akan para geri dönmeye başladı. Gobal fonların
neredeyse son 5-6 yıldır izlediği bu yatırım politikasının teknik adı: 'carry trade.' Bir başka değişle Ucuz maliyetli parayı yüksek getirili piyasalara taşıma. Ucuz faizle Japon Yeni borçlan, o parayla Türkiye gibi gelişmekte olan riski de getirisi de çok yüksek olan piyasalardan hisse senedi al. Japon Yen'indeki bu hızla artış etkisini dün Asya borsalarında gösterdi. Çin borsası yüzde 1.6 değer yitirirken, Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 3.3 kan kaybetti. Kore borsası yüzde 2.7 düştü. Bu satış hareketi Avrupa'ya da sıçradı. Londra'da FTSE-100 endeksi günü 0.87 kayıpla, Almanya'da Dax yüzde 0.6, Fransa'da CAC-40 yüzde 0,73 değer yitirdi. Rusya borsası petroldeki gevşemenin de etkisiyle yüzde 4.1 çakılırken, Mısır borsası yüzde 1.9, İsrail borsası yüzde 1.6 düştü.
TL % 5.7 ARTTI Borsalar çökerken, para birimi en çok değer yitiren ülke yüzde 6.1'lik değer yitiren Kolombiya pesosu oldu. İkinciliği ise Türk Lirası kimseye bırakmadı! Cari açıkla başı dertte olan ve 30 milyar doların üzerinde cari açığı olan Türkiye'de kur 1 haftada 1.38 YTL'den 1.46 YTL'ye kadar fırlayınca yüzde 5.7 değer kaybetti. Trajik değer kayıpları Yen karşısında dolarda da yaşandı. Yen karşısında 880 milyar dolar cari açığı olan ABD'nin doları yüzde 4.6 değer yitirdi. Gelişmiş ülkeleri bir kenara bırakırsak Güney Afrika randı yüzde 5.3, Brezilya Reali yüzde 3.2 kan kaybetti.