Başbakan 'Kaçak 38 milyar $' dedi, sektör zan altında kaldı
Erdoğan, 'Akaryakıtta 38 milyar dolarlık kaçak var' deyince sektör zan altında kaldı. Rakamları abartılı bulan akaryakıtçılara göre, Türkiye'ye doğru yola çıkan gemi bazen 3 kez yön değiştiriyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son günlerde sık sık dile getirdiği, 'Son 2.5 yılda akaryakıtta kaçak 38 milyar doları buluyor" sözleri, petrol sektöründeki oyuncuları zan altına soktu. 2006 yılında Türkiye genelinde akaryakıt sektöründeki toplam büyüklüğün vergisi ile birlikte 48 milyar YTL yani yaklaşık 33.4 milyar dolar olduğundan hareket edildiğinde Başbakan Erdoğan'ın sözünü ettiği rakamlar, toplam sektör büyüklüğünün de üzerinde bir kaçağa denk geliyor. Erdoğan, araç sayısı artarken akaryakıt tüketiminin yerinde saydığını belirterek, "Dış Ticaret Müsteşarlığımız petrol ithal ettiğimiz 48 ülkeden kayıtları istedi. Bu ülkelerin 31'inden yanıt geldi. Bunlar Türkiye bizden son iki buçuk yılda 28 milyar dolarlık petrol ithal etti diyor. Kayıtlarda görünen 9.3 milyar dolar, arada tam 18.7 milyar dolar açık var. Vergilerle bu fark 38 milyar dolara çıkıyor" demişti. Şimdiye kadar yıllık 2.5 ile 3.5 milyar dolar arasında bir kaçaktan söz edilirken bu rakamın 2.5 yıl içinde nasıl olup da 38 milyar dolara ulaştığını akaryakıt dağıtım
şirketlerinin patronlarına sorduk. Çoğundan aldığımız yanıt, 'Rakamlar abartılı, sektör zan altında bırakılıyor" şeklinde oldu.
'HIRSIZ VARSA YAKALANSIN' Başbakan'ın çevresindeki uzmanlar tarafından yanıltıldığını kaydeden Alpet Akaryakıt'ın Genel Müdürü Mehmet Gültekin, "Biz de bu durum karşısında üzülüyoruz, rahatsız oluyoruz. Ama böyle bir kaçak varsa hırsız var diye bağırmak yerine, hırsızı yakalamak gerekiyor" dedi. Akaryakıt ithal edilen ülkelerden Türkiye'ye doğru yola çıkan gemilerin tüm yüklerini Türkiye'ye getirmek gibi bir durumlarının olmadığını da anlatan Gültekin, "51 dağıtım şirketi var onları zan altında tutmak yerine aradaki farkın nerede olduğunu sorsunlar" değerlendirmesinde bulundu. OPET Genel Müdürü Aydın Güneş de "Gemi İtalya'dan akaryakıtı yükleyip yola çıktı. Diyelim ki Mısır'da başka bir şirket akaryakıta sıkıştı ve sizden daha yüksek bir fiyat teklif etti. Siz de 10 milyon ton beklerken belki hiç belki 3 milyon ton akaryaıt geliyor. Ortada kaçak yok, rotasını çevirdiği için daha az akaryakıt girişi var" diye konuştu.