İşte Çin mallarının Türk pazarındaki 5 yıllık yükselişinin yüzdeleri...
Çin istilası tekstilden tüm sektörlere yayıldı
Tekstilde Türkiye'ye kâbus gördüren Çin'in istilası yayılıyor. Verilere göre ithal edilen motosikletlerin yüzde 96'sı, oyuncağın yüzde 93'ü, saatin yüzde 76'sı Çin'den.
Tekstil sektörünün korkulu rüyası Çin'in istilası diğer sektörlere de yayılıyor. Rusya ve Almanya'nın ardından Türkiye'nin en büyük üçüncü ithalatçısı konumunda bulunan Çin, üç yıl içinde motosikletten oyuncağa, seramik eşyadan saate kadar çok çeşitli alanlarda diğer ülkelerden yapılan ithalatı neredeyse sıfıra indirip tek başına pazarın sahibi oldu. Çin, motosiklet ithalatında pazarın yüzde 96'sını, oyuncakta yüzde 93'ünü ele geçirmeyi başardı. Merkez Bankası'nın önceki gün açıkladığı enflasyon raporunda da Çin'e özel bir bölüm ayrıldı. Raporda, Çin ile ticaretin küçük ölçekli iş çevrelerinin tekstil ağırlıklı ucuz mal ithal etme eğiliminin yavaş yavaş inşaat, makina, metal, metal dışı maden, bilgi işlem, elektrikli aletler, iletişim mobilya ve diğer ulaşım araçları sektörlerine kaydığına dikkat çekildi. Çin malları 3 yılda deyim yerindeyse bazı sektörleri istila etti. 2001- 2003 arasında motosiklette yüzde 1-8 arasında pazar payına sahip olan Çin, payını, 2004'te yüzde 22'ye, 2005'te yüzde 64'e çıkarırken geçen yılın ilk 7 ayı sonunda oranı yüzde 96'ya kadar yükseltti. 2005'e kadar yüzde 10-20 arasında gidip gelen demir dışı metal cevherleri ithalatında ise Çin mallarının pazar payı geçen yıl yüzde 94'lere ulaştı. Oyuncakta 2000'de yüzde 29 olan pay, 2001'de yüzde 60'a çıktıktan sonra hızla arttı ve geçen yıl yüzde 93'lere tırmandı. Pazar payı bisiklette, bavul ve çantalarda yüzde 80'in üzerinde seyrederken saat, müzik aletleri, spor malzemeleri içinde Çin malları pazarın dörtte üçünü ele geçirdi.
Çin malları ülkeyi istila ediyormuş, yerli firmalar iflas ediyormuş. Doğrudur. Ama yabancı mallarını desteklemek onlara ayrıcalık sağlamak devlet politikamız değil mi? Bu ülkede yıllarca denetimler kasıtlı olarak düzgün yapılmadı, kalitesiz, kayıt dışı ve sağlıksız ürün satanlara göz yumuldu veya 1 günlük karları gibi sembolik para cezaları kesilerek ödüllendirildi. Kaliteli mal üreten üreten yerli sanayici maliyet fazla olunca ya satamadı iflas etti yada kaliteyi bıraktı.Türk milleti hangi yerli malını aldıysa (markalı markasız) çürük yada adi çıktı.Ve Türk milletinde şu görüş yerleşti: TÜRK MALI KALİTESİZ İTHAL(YABANCI) MAL KALİTELİDİR! O kadar inanıldı ki yerli firmalar yabancı isim koyarak mal satmaya başladı ve işleride açıldı.Bu ülkenin başbakanı bile "bu millet mercedese binemiyor bari ölüsü binsin diye cenaze arabalarını mercedes aldık" diyor.bu ülkenin yüzdeyüz tek yerli araç firması BMC var.onu desteklemiyorlar. yakında oda satılır! ÖNCE DEVLET YERLİ MALI KULLANSIN SONRA BEN
erkin tarim
31.01.2007 12:06:37
Sayın Murat Alparslan Bey Türkiye Çin olmasın, her şey para demek değildir, Çin son 20 senede kalkındı ama ne pahasına Çinliler köleleşmiş durumda, Çin nufüsünün %98 sosyal güvenliği yok, insanları bedava çalıştırmak süretiyke türk pazarını işgal etmiş durumda, bu demek değildirki, Çin refah ülkesi olacak, sakın Türkiye Çini örnek almasın. Çin halkının hiç hak ve hukuku yoktur.
cini ay
31.01.2007 10:41:12
bizde çin i turizm le istila edelim refah duzeyi artmakta olan 1,5 milyarlık bir ulke.her yıl turkiyeye 10 milyon turist gelebilir çinden ne bekliyoruz turizimcilerimiz tanıtım yapsın.