Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk müteahhitlerinin Libya'da ''büyük yatırımlara, prestij projelerine imza atmak istediğini'' bildirdi.
Türkiye-Libya 20. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına katılmak ve çeşitli resmi temaslarda bulunmak için, 150 kişilik işadamı heyetiyle Libya'nın başkenti Trablus'ta bulunan Devlet Bakanı Tüzmen, Maliye, İskan ve Ekonomi bakanları ile görüşmeler yaptı.
Bakan Tüzmen, İskan Bakanı Abuzaid Dorda'yı ziyareti sırasında, Türkiye'nin Libya ile ticari ilişkilerinin gittikçe arttığına işaret etti ve 2006 yılında ticaret hacminin 2,7 milyar dolara ulaştığını söyledi.
2003
yılında Libya'da sadece 100 milyon dolarlık müteahhitlik hizmeti yapan Türk müteahhitlerin iş hacminin de 2006 yılında 1,6 milyar dolara ulaştığını ifade eden Tüzmen, ''Bu rakamlar bize gelecek için ümit veriyor'' dedi.
21. yüzyılın en önemli ülkelerinden biri haline gelecek Libya'da büyük projelere imza atmak istediklerini vurgulayan Tüzmen, İskan Bakanlığının bu noktada büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle konuştu:
''Siz, önümüzdeki dönem Libya'nın altyapı ve üst yapısını inşa edeceksiniz. Biz altyapı ve üst yapıda dünyada 85 milyar dolarlık iş yaptık. Bu rakamın yaklaşık yüzde 20'si Libya'ya ait. Türk müteahhitleri özellikle 1970'li yıllarda Libya'da önemli işler yaptı. Yani biz ilkokul eğitimimizi burada yaptık. Körfezde orta okul, Rusya'da lise, Orta Asya'da üniversite, İrlanda'da master, Hindistan'da doktora eğitimimizi yaptık. Şimdi profesörlüğü almak için buradayız. Bize (bu profesörlük belgesini sayın bakan verir) dediler. Her türlü imtihana hazırız. Sizden destek bekliyoruz.Türk firmalarının dünyanın bir çok ülkesinde havaalanı, akıllı otel, altyapı ve üst yapı projeleri, toplu konut yaptıklarına vurgu yapan Tüzmen, ''Lafla değil işle kendimizi göstermek istiyoruz. Tüm projelerinize talibiz" dedi.
''AKDENİZ'İ SERBEST TİCARET ALANINA ÇEVİREBİLİRİZ''
Akdeniz'in iki yakasındaki ülkeler olarak yapılacak anlaşmalarla Akdeniz'in bir serbest ticaret alanına çevrilebileceğini kaydeden Tüzmen, bu konuda da Bakan Dorda'dan destek istedi.
LİBYA İSKAN BAKANI DORDA
Libya İskan Bakanı Abuzaid Dorda ise Türkiye ile Libya arasındaki özellikle son 20 yıldaki gelişmeleri çok iyi bildiğini söyledi ve eski başbakanlardan merhum Turgut Özal döneminden övgü ile söz etti.
Özal döneminde Türkiye ile Libya arasında tüm ülkelere örnek bir işbirliği sergilendiğini belirten Dorda, ''O dönemlerde büyük rakamlara ulaşan işbirliğimiz olmuştu. O dönemdeki ilişkilerin Türk ekonomisine de büyük katkıları oldu. Ticaretimiz 3 milyar dolar düzeyinde idi ve bunun belkide tamamı Türkiye'den Libya'ya satılan mallardı'' diye konuştu.
İki ülke arasında ilişkilerin yeniden geliştirilmesi için iki tarafın da gayret göstermesi gerektiğini ifade eden Dorda, Libya'nın Ankara Büyükelçisi Muhammed Al Manguş'un bu konuda büyük katkılar gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin 1970'lerde adeta bir ateş çemberinde bulunduğunu anlatan Dorda, 1973 yılındaki batı basınına, özellikle Fransa'da çıkan gazetelere bakıldığında, batılıların Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istemediğinin daha iyi görülebileceğini savundu.
Dorda, ''Türkiye'yi güçlü, kuvvetli görmek istemiyorlar. Hiç kuşkusuz Türk kardeşlerimiz de bunun bilincindedir. Biz el ele vermek suretiyle tüm sorunlarımızı çözebiliriz. İşbirliği yapmamız zorunlu, elzem..." diye konuştu.
LİBYANIN KONUT İHTİYACI
Uluslar arası haksız ambargo nedeniyle Libya?nın konut ihtiyacının büyüdüğünü kaydeden Dorda, hali hazırda 420 bin konuta acil ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi.
Bu konuda Türk şirketleriyle ortaklık yapılabilecek pek çok proje olduğuna işaret eden Dorda, bu konuyla ilgili bir Libya heyetinin yakın zamanda Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Söz konusu heyetin turistlik gezi için değil, ellerinde detaylı projelerle geleceğini belirten Bakan Dorda, şöyle konuştu:
''Bu konudaki projeleri ihale ile vermeyeceğiz. Çünkü bir ihale bir yıl sürüyor. Bu konuda yeni bir çalışma metodumuz var. Önce firmalardan ham fiyatları alacağız, yeterliliği tartışılmayan şirketlerle anlaşabiliriz. Projeleri illere ve bölgelere ayırdık. Konut işini alan firmaya o ilin veya bölgenin altyapı işleri de verilecek."
Söz konusu projelere ilgi duyan İtalya, Almanya, İspanya, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika?dan firmalar olduğuna da işaret eden Dorda, "Ama biz önce Türk kardeşlerimizin kapısını çalmak istiyoruz" dedi.
TEMİNAT MEKTUBU SORUNU
Türk firmalarının teminat mektubu sorununa da değinen Dorda, bu konuda 3. bankayı araya sokmak yerine, iki ülke merkez bankalarının kefil olabileceğini söyledi.
Bunun üzerine Tüzmen, Türkiye Merkez Bankasının özerk yapısı nedeniyle kefil olamayacağını kaydetti. Bakan Dorda, ülkesinde inşaat malzemeleri konusunda da büyük bir açık bulunduğunu, Türkiye?nin ise bu konularda oldukça kaliteli üretimde bulunduğunu belirterek, bu alanda iş yapacak Türk firmalarını ülkesine davet etti.