Türk Irak İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Irak'a büyük miktarda ihracat yapan BYS Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rasim Narin, Irak'ta yaşadıkları muhatap sorununun uzun süredir devam ettiğini, ancak Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun bu sorunun adını koyduğunu belirtti.
Narin, yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin savaş öncesi Irak'a BM Petrol Karşılığı Gıda yardımı ihaleleri kapsamında 1,5 milyar dolarlara varan miktarlarda ihracat yaptığını, ancak bu ihalelerin bitmesi sonrası ihracatın 150-200 milyon dolara gerilediğini belirtti.
Daha
önce çoğunlukla Türk şirketlerinin karşıladığı bakliyat, yağ ve un ihtiyacının artık ABD, Kanada ve Avustralyalı firmalarca karşılandığını dile getiren Narin, mevcut ihracatı yapabilmek için de büyük mücadele verdiklerini dile getirdi.
Son olarak SOMO'dan gönderilen yazıyla gündeme gelen 'muhatap krizinin' uzun bir süredir yaşandığını aktaran Narin, şunları kaydetti:
''Biz yıllardır Irak'ın bütün olarak düşündük ama iş uygulamaya gelince bütünlüğün olmadığı gerçeğine göre hareket ettik. Kuzey Irak'tan geçebilmek için halen kamyon başına 100-150 dolar civarında para ödüyoruz. Bunun karşılığı bize makbuz kesiliyor ama paranın nereye gittiği belli değil. Burada kurulan gümrük binaları Türkiye'dekilerden daha modern hale geldi. Öyle ki yaptığımız ihracatla buradaki güç odaklarını zengin eder, bölgeyi kalkındırır hale geldik.''
Gıdada sevkıyatların devam ettiğini belirten Narin, bu konuda bir sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini dile getirdi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in gerekirse ticaretin de kesilebileceği konusundaki açıklamalarının yerinde olduğunu, Türkiye'nin Irak ile yapacağı ticarete muhtaç olmadığının belirtilmesi gerektiğini ifade eden Narin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ticaretin kesilmesi Türkiye ekonomisini etkilemez, ihracat yapan bizim gibi firmaları da etkilemez. Ancak beni her gün arayıp iş olup olmadığını soran nakliyeciler ve küçük firmalar var. Bir çok kentte yüz binlerce kişi Irak ile ticaretle geçimini sağlıyor. Ticaret kapanırsa başka bir iş bulma imkanı olmayan insanların geleceğini düşünmek zorundayız. Ticareti kesmek terörü destekler, bunu da göz önünde tutmalıyız. Ticaretin durmasından en büyük yararı terör örgütü sağlar.''