|
|
Dördüncü bebek yaşamalı mı?
Türkiye'nin evsahipliğini yapacağı ve farklı dinlerden doktorların katılarak 'Anne karnındaki çoğul gebeliklerde bebeğin hakkı'nı tartışacakları toplantıya Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski de ikiz olduğu için davet edildi.
Müslüman, Hıristiyan, Protestan ve Musevi dinlere mensup yedi doktor 25-27 Ocak arasında İstanbul'da bir araya gelerek 'Çoğul gebeliklerde bebeğin hakkı' konusunu tartışacak. Tıp literatürüne 'İstanbul deklerasyonu' olarak geçecek bu toplantının sonuçları dünyaya açıklanacak. Deklerasyon daha sonra Avrupa Gebelik Bilimi Derneği ve Dünya Gebelik Bilimi Derneği tarafından da tartışılacak.
BEBEK NE İSTERDİ?' Toplantıda doktorlar, "Çoğul gebeliklerde bebeğin hakkı nedir?'' "Biz kendimizi bebeğin yerine koyarsak ne karar veririz?'' "Dördüz gebelikten ikiz gebeliğe, üçüzden ikize indirmek ne kadar etik?'' sorularına yanıt arayacak. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın-Doğum Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Zehra Kavak'ın evsahipliğini yapacağı bu önemli sağlık buluşmasına New York'taki Cornell Üniversitesi Başkanı ve Etik Bilimci Frank Chervenak, Paris Üniversitesi Kadın Doğum Bölümü Başkanı Prof. Yves Ville, İsrail'den Prof. Isaac Blickstein ve Prof. Dr. Eric Shinwell, Chicago Üniversitesi'nden Prof. Louis Keith, Hollanda'dan da Prof. Birgit Arabin katılacak. Toplantıya ayrıca kendisi de ikiz olduğu için Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski de katılarak görüşlerini aktaracak. Aynı zamanda Dünya Gebelik Bilimi Derneği Genel Sekreteri de olan Prof. Neşe Zehra Kavak, son altı aydır, çoğul gebeliklerden doğan bebeklerin haklarıyla ilgili bir deklerasyon hazırlanması için bir grup olarak çalıştıklarını belirterek, doktorların mensup oldukları dinler açısından nasıl denge kurulduğunu şöyle açıklıyor: "Bu toplantı, bir deklerasyon olduğu için birtakım dengeleri gözetmek zorundaydık. Önce bu komiteyi oluşturan yedi doktor arasında; kadın-erkek, Amerika-Avrupa, Hıristiyan-Müslüman-Yahudi, kadın doğumcu ve yeni doğan doktoru olmak üzere dengeli bir grup oluşturmaya çalıştık. İki bayan doktor olarak biraz azınlıktayız, çünkü başka bayan bulamadık. İki Musevi, iki Katolik, iki Protestan, bir Müslüman var. Sadece Hiristiyanların oluşturduğu bir grubun deklerasyonu dünyayı bağlamaz. Ama farklı dinlerden hocalardan oluşan, aynı zamanda etik bilimci, kadın doğumcu ve çocuk doktorlarından oluşan grubun toplantısı daha etkili olur.''
FİGEN YANIK
|