|
|
|
|
|
Kış bakımını yolda kalmadan yaptırın
Kış denince akla ilk gelen şeydir kar... Çocuklar için tatlı anılarla eşdeğer bir anlama sahip olan beyaz büyü, otomobil kullanıcıları için dikkat etmediğimiz taktirde eziyet haline gelebilir.
Kış ayları geldiğinde ana haber bültenlerinin başını çektiği bir konudur "Kış manzaraları". Genelde kaza haberleriyle özdeşleşen kış manzaralarını kışa girmeden önce alınacak ufak önlemler ve aracınızın bakımını zamanında yaptırmanız koşuluyla, keyifle hatırlanacak anılara dönüştürebilirsiniz. Kış geldiğinde havaların soğuması, meteorolojik yönden tek bir etkiymiş gibi gözükse de, bu nedenle kaynaklanan faktörler sürücüleri birçok yönden etkilerler. Havaların giderek soğumasıyla daha kalın giysiler ve kışlık ayakkabı giyerek kışa hazırlanırız. Ancak otomobilimizi de kışa aynı şekilde hazır hale getirmemiz gerekiyor. Periyodik bakımları yapılan otomobiliniz sizi sıkıntılardan bir derece kurtarabilse de, kışa girmeden önce almanız gereken bazı önlemler var. Kış bakımı olarak adlandırabileceğimiz bu önlemler paketinin bir kısmını kendiniz de yapabilirsiniz; ama en mantıklı yol, otomobilinizi yetkili servise götürüp tepeden tırnağa kışa hazırlamanız olacaktır. Soğuyan havayla birlikte yaşanan yağışlar, mekanik arızalardan yol tutuş problemlerine, hatta görüş zorluklularına kadar sürüş esnasında sorun teşkil eden değişik faktörler olarak karşımıza çıkacaktır. Kış geldiğinde birçoğumuzun yaptığı tek şey ya marketten bir çift zincir alıp bagaja koymak yada son yıllarda birçok yolla kullanımı teşvik edilen kış lastiklerini aracımıza takmak oluyor. Bu iki yöntem belirli şartlar altında başınızı soktuğunuz sorundan kurtarmanın etkili bir yolu olacaktır ve faydalı çözüm yollarıdır. Ama problemsiz bir kış mevsimi geçirmenin tek çözümü kış lastikleri ve zincir değildir. Bu uygulamaların dışında daha ufak maliyetli değişiklikler ve kontrollerle aracınızın kış nedeniyle başına gelebilecek risklerini azaltmanız mümkün.
ELEKTRİĞİNİZ KESİLMESİN Kışa girmeden elektrik sistemleri bakımı iyi yapılmış bir araç, sabah kontağı çevirdiğinizde tatsız anlar yaşamanızı önleyebilir. Elektrik sisteminin temel elemanları konumunda bulunan akü ve ateşleme sistemlerininse bakımı göz ardı edilmemelidir. Kış aylarının dondurucu soğuğundan direkt olarak etkilenen bu sistemler, aracınızı hem soğuk geçen bir gecenin ardından sabah ilk çalıştırma anında hem de yağışlı ve soğuk günlerde sürüş esnasında problem yaşamanıza neden olur.Ateşleme sistemindeki herhangi bir arızanın kış aylarında sizi etkilememesi için otomobilinizi serviste kontrol ettirmeniz en uygun çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
SOĞUK HAVA DİREKT ETKİLER Soğuk havanın otomobilin birçok parçasına negatif yönde etkisi olduğu gibi sileceklere ve aracın filtrelerine de performanslarını düşürücü yönde etkileri vardır. Donma ihtimali yüksek silecek suyunun yanında sertleşen silecek süpürgeleri aracınızı görüşün zaten az olduğu hava koşullarında durumu iyice kötüye götürebilir. Soğuyan havayla birlikte yoğunluğu artan havada birim hacimde bulunan molekül sayısı da artacaktır. Bu bir anlamda aracınızın hava girişlerinden giren havanın miktarının artması da demektir. Ayrıca yoğun havayla birlikte içerisinde bulunan is, toz gibi partiküllerin de sayısı çoğalacaktır. Bu noktada aracınızın motoruna giren havanın daha iyi temizlenmesi gerekmektedir. Kışa gelindiğinde yapılacak genel bir filtre kontrolü ve değişimi bu sorunların önüne geçebilir. Kış ayları geldiğinde ve yağışların arttığı zamanlarda sileceklerin önemi daha iyi anlaşılır. Yolun daha iyi görünmesi sonucunda güvenliğin artmasını sağlayan silecekler yanlış kullanımlar sonucu çabuk yıpranabilir.
SIVILARA DİKKAT Soğuyan havayla birlikte otomobillerde kullanılan sıvıların da donması söz konusudur. Bu konuda sorun yaşamamak için çok basit ve etkili çözümler bulunmaktadır. Soğuk kış günleri özellikle sıvıların hal değişmelerinin maksimum olduğu günlerdir. Yağan yağmurlar soğuğun ve rüzgarın etkisiyle asfalt üzerinde donarak buz ihtimalini arttırır. Araçlarımızın birçok kesiminde, özellikle de motor aksamlarında kullanılan sıvılarınsa soğuyan havayla birlikte donma riski artar ve çalışma problemlerine neden olur.
YAĞ KONTROL EDİLMELİ Motorunuzun ömrünü uzatmanın ve performanstan ödün vermemenin tek yolu motor yağınızın seviyesini kontrol ettirmektir. Motor yağınızın zamanla inceldiğini ve özelliğini kaybettiğini göz önüne alındığında, motorunuzu yağsız bırakmanın otomobilinize çok önemli masraflar çıkarabileceğini unutmamanız gerekir. Bu nedenle otomobilinizin yağını kontrol ettirmeden kış aylarına girmemenizi tavsiye ederiz.
ANTİFRİZ ŞART! Soğutma sistemi sorunları kış günü otomobilinizde olmasını hiç beklemediğiniz fakat ansızın karşınıza çıkabilecek problemlerden birisidir. Göz ardı edilen soğutma sistemi sorunları motorun içerisindeki sıvının donması ve hatta motor bloğunun çatlamasıyla sonuçlanabilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için termostat, antifriz, soğutma borularını kontrol ettirmeniz, güvenli bir kış geçirmeniz açısından çok önemlidir. Dolayısıyla tek çözüm antifriz konulmasıdır. Sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da kullanılması gereken antifriz, motorun soğutma suyunun donma ve ısınma derecelerini düzenleme özelliğine sahiptir.
|