İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi haftanın ilk gününü Cuma günkü kapanışa göre 475 puan değer kaybederek 38.705 puandan kapattı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.21 oranında değer kaybetti.
Borsa, bugün satıcılı seyir izledi. Özellikle seansın sonlarına doğru satış baskısının artmasıyla 38500 bölgesine kadar gevşeyen Ulusal-100 Endeks, günü 475 puan ve yüzde 1.21 değer kayıpla 38705 puandan tamamladı. Döviz ve faizde yatay görünüm değişmedi. Bankalararası piyasada dolar 1.4230-1.4310 YTL aralığında yer alıyor. Uluslararası piyasada euro/dolar paritesi 131.15 sentte, faiz ise yüzde 21.27 bileşik sevyesinde. Serbest piyasada dolar 1.4260 YTL'den el değiştirirken, euro 1.8740 seviyesinden işlem görüyor.
İMKB,
yılın son haftasına düşüş eğilimiyle girdi. Morgan Stanley'in açıklamaları ve Petrol Ofisi'yle ilgili basında yer alan haber olumsuz algılanırken, ikinci yarıda gelen Şekerbank haberi toparlanmaya yetmedi.
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley'in, sosyal güvenlik reformunun ertelenmesini "orta vadede ekonomik büyüme olumsuz etkilenir" şeklinde değerlendirirken, Petrol Ofisi'yle ilgili basında haberler, satışlara neden oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Şekerbank T.A.Ş'nin Bank TuranAlem'e devrine izin verdiğini açıklamasının ardından, ikinci seansta Şekerbank hisse senedindeki hareketlenmeyle piyasa toparlanma çabası gösterdi.
Ancak, seans sonlarına doğru satışların tekrar artmasıyla endeks, 38553 puana kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla toparlanan İMKB Ulusal 100 Endeksi, günü 474.81 puan ve yüzde 1.21 değer kayıpla 38705.39 puandan tamamladı. İşlem hacmi gün sonunda 669.1 milyon YTL olarak kayıtlara geçti.
Günün en hareketli hisseleri arasında yer alan Petrol Ofisi'nde yüzde 9.3 düşüş, Doğan Holding'de yüzde 7.2 düşüş yaşanırken, Şekerbank hisse senedi gün sonunda yüzde 3.7 artış gerçekleşti.
PİYASALARDA GELECEK VERİLER TAKİP EDİLECEK
Gedik Yatırımın haftalık değerlendirmesinde, geçen hafta endeksin sıkışık ve satış ağırlıklı bir seyir izlediği hatırlatılarak, AB liderler zirvesinden çıkan kararda bir iyileşme olmaması, Tayland'da Merkez Bankasının yabancı sermayeye karşı aldığı kararlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve erken seçim tartışmaları gibi konular sıkışıklığın nedenleri olarak sıralandı.
Uzak Doğu'da yaşanan gelişmelerin tüm dünya piyasalarına olumsuz yansıdığı, ancak ertesi gün bu kararların geri alınmasıyla piyasaların nispeten rahatladığı ifade edilirken, Tayland borsası ile İMKB arasında yüksek korelasyon olması ve paranın değerlenmesi ile ilgili sorunların Türkiye'de de yaşanması nedeniyle endekse satışlar gelse de toparlanmanın uzun sürmediği kaydedildi.
Erken seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının ise piyasaları olumsuz etkilemeye devam ettiği ifade edilen değerlendirmede, dövizin hafta başındaki ufak bir hareketlenmenin dışında gevşemesini sürdürdüğü, faizlerin de dar bir aralıkta harekete devam ettiği belirtildi. Bu hafta Noel tatili nedeniyle yabancı ilgisinin, dolayısıyla da işlem hacminin düşük seyrinin devam etmesinin beklenebileceği ifade edilen değerlendirmede, şunlar kaydedildi:
''Haftanın ilk gününün ardından yine dış piyasalar ve gelecek veriler gündemde yerini alacaktır. Sakinliğin hafta boyunca sürmesini beklediğimiz İMKB'de dar işlem hacmi ile birlikte destek ve direnç seviyeleri ön plana çıkacaktır. Erken seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları ise artık etkisini kaybedebilir ve piyasalarda sene sonu bilanço beklentileri etkili olmaya başlayabilir. Yurt dışı piyasalarda yaşanabilecek satışlar ve olası trend değişiklik sinyalleri ise güçsüz olan endekste satışları derinleştirebilir. Bunların yanında döviz, faiz ve petrol fiyatları da takip edilmeli.''