'Reform, popülist değil, Türkiye kıymetini bilsin'
Morgan Stanley'e göre sosyal güvenlik reformunun gecikmesi kazanımları etkileyecek.
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesindeki gecikmenin, orta vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyerek, sosyo ekonomik koşulları kötüleştirebileceği uyarısında bulundu. Morgan Stanley'nin sosyal güvenlik reformu konusundaki analizinden yapılan derlemeye göre, reformun gecikmesi ya da uygulamaya geçirilememesi halinde Türkiye'nin mevcut ekonomik potansiyeli olumsuz etkilenecek. Türkiye'nin sürdürülemez bir sosyal güvenlik açığına sahip bulunduğunun vurgulandığı analizde, 1990 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) temelinde yüzde 0.3 olan sosyal güvenlik finansman açığının bu yıl GSYH'nin yüzde 5'ine yükseldiği belirtildi.
AVANTAJ
KAYBOLUYOR Analizde, Türkiye'nin demografik olarak sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için halen avantaja sahip olduğu vurgulandı. Ancak, reformun uygulamasındaki gecikmenin Türkiye'nin bu avantajını tersine çevirebileceği belirtildi. Ortalama yaşın 26.5 olduğu ve çalışma çağındaki nüfusun gittikçe artış trendi içinde bulunduğu Türkiye gibi bir ülkenin bu avantajını sürdürülebilir sosyal güvenlik reformu için halen kullanma fırsatına sahip olduğu ifade edildi. Analizde nüfus artış hızının düşmesi ve ortalama yaşam süresinin uzamısı nedeniyle Türkiye'nin demografik avantajını kullanma konusundaki zamanın kısıtlı olduğu değerlendirmesi yapıldı.
İLK KEZ POPÜLİST DEĞİL Türkiye'nin uzun yıllardan bu yana ilk kez popülist olmayan bir yaklaşımla sosyal güvenlik reformunu uygulama aşamasına geldiğinin hatırlatıldığı analizde, eski dönemlerdeki modası geçmiş popülist yaklaşım ve kurumların tersine bu kez çağdaş bir reformun gerçekleştirilme şansının elde edildiği kaydedildi. Bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiği belirtilen analizde, "Reformun çıkarılamaması ya da çok gecikmesi, Türkiye'nin ekonomik potansiyeli ve mali sürdürülebilirliğine zarar verecek. Diğer kazanımları da olumsuz etkileyecek" denildi.