BBC, Türkiye ile Gürcistan arasında yapılan gaz anlaşmasının iki açıdan çekici olduğunu belirterek Gürcistan'ın maliyetlerini hafiflettiğini, Rusya'ya olan bağımlığını azalttığını belirtti.
Türkiye ile Gürcistan arasında yapılan gaz anlaşması, yurt dışında da ilgi uyandırdı. BBC, gaz anlaşmasının iki açıdan çekici olduğunu belirterek Gürcistan'ın maliyetlerini hafiflettiğini, Rusya'ya olan bağımlığını azalttığını belirtti.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Rus gazı için ödediği fiyatı bir kat artırmaya zorlanan Gürcistan ile Türkiye arasında yapılan gaz anlaşmasını değerlendirdi. Gürcistan'ın hala önemli ölçüde Rus gazına bağımlı olduğuna dikkat çeken BBC, Gürcistan'ın 2007 yılında Türkiye'den 800 milyon metreküp gaz alacağını açıkladığını, bunun da ihtiyacının yarısına yakın bir bölümünü oluşturduğunu kaydetti.
TÜRKİYE'NİN
İSTEDİĞİ FİYAT BİLİNMİYOR
Türkiye'nin Gürcistan'a satacağı gazın Şah Deniz'den geleceğine işaret eden BBC, anlaşmanın Gürcistan için avantajlarını söyledi özetledi:
"Gürcistan tarafından açıklanan anlaşma iki açıdan çekicidir. İlk olarak, Gürcistan'ın gaz alım masraflarını azaltmaya olanak sağlıyor, Türkiye'nin istediği fiyat henüz açıklanmamış olsa da.
İkincisi de Gürcistan'ın gaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığını azaltıyor."
BBC, Rusya'nın enerjide kendisine bağımlı komşularına baskı yapmakla suçlandığını anımsatarak bir yıl kadar önce Rusya'nın Ukrayna'ya tüm sevkıyatını kestiğini, anlaşmazlığın görünürde fiyat ile ilgili olsa da gözlemcilerin gerçekte siyasi görüş ayrılıklarını yansıttığını söylediklerine dikkat çekti.
Rusya'ya yöneltilen suçlamaların Batılı müşterilerini kaygılandırdığını belirten BBC, bu endişelerin Royal Dutch Shell şirketinin, Moskova'nın yoğun siyasi baskılarının sonucunda Sakalin gaz projesindeki kontrolünü geçen hafta Gazprom'a satmasından sonra daha da arttığını kaydetti.(ANKA)