|
|
Yiyecekler alarm veriyor
Gıda güvenliğinde sınıfta kaldık. Gıda üretiminde kayıtdışı oranın yüzde 60'lara çıktığı ülkemizde, zehirlenmelerden yılda 500 bin kişi bağırsak enfeksiyonu yaşıyor.
Tüketicinin bilinçsizliği, denetimlerin yetersizliği, cezaların caydırıcı olmaması, kayıtdışı üretime çözüm bulunamaması, son satış noktalarındaki riskler, dolapta korunması gereken yiyeceklerin dışarda tutulması gibi nedenlerden ötürü gıda sektöründe alarm zilleri çalıyor, ama kimse duymuyor. Ülkemizde üreticiden tüketiciye giden yoldaki bu sorunlardan oluşan hastalıklar da bitmiyor. Malta humması, tifo, dizanteri, bağırsak enfeksiyonu başta geliyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, konunun uzmanı olarak ev dışında huzurla yemek yiyemeyenlerin başında geliyor. Türkiye'de herkesin dedektif gibi dikkatli olması gerektiğini söyleyen Saner, işini doğru yapanların yanı sıra yanlış yapanların çok fazla olduğunu hatırlatıyor: "Türkiye'de riskler çok fazla. Lokanta ve otellerde eğer soğuk tüketilen bir gıda sunuluyorsa, bu örneğin zeytinyağlı, pasta, sütlü tatlı, önceden hazırlanmış salata olabilir, ideal ortamda, soğutulmadan tutuluyorlarsa, çok büyük bir risk. En riskli gıdalar pastanelerdeki milföy ve kremalı pastalar. Tezgâhların üstünde dururlar, oysa dolapta korunmaları gerekir. Sıcak tüketilen gıdalar için de benmari denilen sıcak ısıtıcılar olmadan sunulmamalı. Köfte, tavuk kızartıp daha sonra tezgâhın üstüne koyup ısıtmadan veriyorlar. Bunlar çok riskli. Çünkü mikroplar 10 derecenin altında üremiyor veya çok yavaş ürüyor. Sıcak gıdalarda da 60 derecenin üstünde tutarsanız üremiyor. Gıdanın sıcaklığını oda sıcaklığında tutmadığınız takdirde, bu önleyiciliği sağlıyorsunuz ve gıdayı risksiz hale getiriyorsunuz. Marketlerden aldığınız ürünlerde de önce Tarım Bakanlığı ruhsatlı bir ürün olup olmadığına dikkat etmelisiniz."
HİJYENE
DİKKAT EDİLMİYOR Araştırmalarda hastanelerde bile korkunç mikroplara rastlandığını söyleyen Saner, çapraz bulaşmaya dikkati çekiyor: "İnsanlar kirli bir şeyle uğraştıktan sonra elini yıkamıyor. Gıda kaynaklı sağlık problemlerinin başında gelen konu çapraz bulaşma denen konu. Elinizi ya da bir bıçağı kullandıktan sonra temiz bir ürüne değdirmeyin. Aksi halde bütün kir ve bakteriler taşınıyor. Bir de yeterince sıcak ya da soğuk ortamda korumadığınız takdirde bakteri ürüyor. Pişmiş gıdalar mikrobiyolojik açıdan güvenli gıdalardır. Bakteriler ölür. Yapılması gereken şey: Kirli bir şeye dokunduktan sonra sürekli elinizi yıkayın. Kullandığınız tahtayı, bıçağı ya da sızan sıvıyı temizleyin.'' (Bilgi için: www.ggd.org.tr)
Figen YANIK
|